Halepçe'yi Anlatırken Ağladı - Son Dakika
Güncel

Halepçe'yi Anlatırken Ağladı

Halepçe\'yi Anlatırken Ağladı

Şivan Perwer, Halepçe Katliamı'nın 25. yıldönümünde, Halepçe Ağıtı'nı nasıl bestelediğini gözyaşları ile anlattı.

16.03.2013 14:51  Güncelleme: 15:11

Kürt müziğinin efsane ismi Şivan Perwer, Halepçe Katliamı'nın 25. yıl dönümünde, Halepçe Ağıtı'nı nasıl bestelediğini gözyaşları ile anlattı. Tarihte kara bir leke olan ve feryadı 25 yıl sonra bile gür duyulan 5 bin kişinin öldüğü katliam yürekleri sızlatmaya devam ediyor.

Bugün TV'de Erkam Tufan ile Erbil'de, Analiz programına katılan Kürt müziğinin efsane ismi Şivan Perwer, Halepçe Katliamı'nın 25. yıl dönümünde, Halepçe Ağıtı'nı nasıl bestelediğini gözyaşları ile anlattı.

ALBÜM ÇIKIŞINI DURDURDU

Perwer 1988'de Almanya'nın Köln şehrinde albümünü yeni bitirdiği dönemde Halepçe Katliamı'nın gerçekleştiğini söyledi. Perwer " Albüm yapıyordum Almanya'nın Köln şehrinde. Albüm bitmişti, Halepçe olayı oldu, dedim durun albümü hemen çıkarmamamız lazım. Önce Halepçe ile ilgili bir şey yapmalıyız çünkü içime dokunuyor" dedi. Katliamın hem kendisini hem de Kürt halklarını çok üzdüğünü aktaran Perwer "İnsanlık adına vicdani merhamete sahip herkes buna ağlıyor üzülüyordu. "Benim buna muhakkak şarkı yapmam lazım" diye düşündüm" dedi. Perwer katliamı öğrendiğinde çok ağladığını da "Çünkü ben toplumsal her olayda şarkı yapmıştım. Hemen başladım, o dönemde duygularım kabardı, yani çok kabardı, ağladım, saz çaldım" sözleriyle anlattı.

"KENDİMİ ONLARIN YERİNE KOYDUM"

Halepçe'yi yalnızca duyuracak bir şarkıdan ziyade bir isyan anlamında parça yapmak isteyen Perwer "sadece şarkı anlamında değil isyan anlamında olsun, bir ıstırap anlamında olsun düşündürücü bir rol oynasın istedim ve Halepçe Ağıtı'nı besteledim" dedi. Perwer o dönemde Halepçe'den gelen etkilendiği iki görüntüyü de anlattı "Halepçe'den gelen görüntülerde gördüm, bir ihtiyar hep bakıyor gözlerinden yaşlar akıyor. Biri çocukları arasında geziyor dolaşıyor hep ağlıyor. "Allah'ım ne olacak, ne yapayım Allah'ım kim yardım edecek çocuklar ölmüş! Allah'ım ne yapacağız, niye çocuklar ne yapmış" diye adam ağlıyor dolaşıyor. Diğeri kalkamaz durumda bir ölsem gitsem ya da gördüğüm rüya mı ne bu"diyor." Perwer şarkıyı yazarken kendini önce o derin derin bakan adamın sonra diğerinin yerine koyduğunu söylüyor.

GÖZYAŞLARI İLE ANLATTI

Perwer o anki ruh halini o adamların ağzından gözyaşları ile böyle anlatıyor :"Felek haini... Sonra dünya duymuyor bizi şuna bak Halepçe çocuklarım dün oynuyorlardı ağlıyor... Ne güzeldi bahar geliyor nevruz...Çiçekler açılıyor...Çocuklar sevgiyle şakalaşıyorlardı, her yer canlıydı ne güzeldi. Nereden geldi bu kara bulutlar kim gönderdi bu ölüm bulutlarını Allah'ım...kim?...niye? Benim Halepçem benim dünyam, yanıyor Halepçe ...çocuklarım artık sessiz kalmış konuşamıyorlar Halepçe..."

Perwer Halepçe ile ilgili sözlerini tamamlarken "Kendimi onların yerine koydum, çok acı bir şey! Bu sadece Halepçe ile kalmadı. Dağlarda oldu, köylerde oldu. Kürt halkının başına hep böyle şeyler geldi" dedi.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Halepçe'yi Anlatırken Ağladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement