Hatay'da "Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri" Başladı - Son Dakika
Güncel

Hatay'da "Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri" Başladı

Hatay\'da "Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri" Başladı

Hatay Valisi Lekesiz: "Bu etkinlik aracılığıyla dünyaca ünlü gastronomi uzmanlarını burada buluşturup, bilgi ve deneyimlerini paylaşmalarını hedefledik" dedi.

03.09.2014 15:42  Güncelleme: 17:15

Hatay Valiliği koordinasyonuyla "Hatay İl Yenilik Platformu" Projesi kapsamında düzenlenen "Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri" başladı.

Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder, İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, Antakya Belediye Başkan Vekili Halil İbrahim Toysal, Antakya Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Kuseyri ile bazı sivil toplum örgütü temsilcileri tarafından Antakya Lisesi'ndeki etkinliğin açılış kurdelesi kesildi.

Daha sonra okul bahçesinde oluşturulan Hatay'da yapılan el sanatları ürünlerinin yer aldığı stantlar katılımcılar tarafından gezildi. Vali Lekesiz, buğday sapı işlemeciliği, mozaik yapımı, ipek dokuma gibi ürünlerin yer aldığı stantlarda katılımcılara ürünler hakkında bilgiler verdi.

Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, Hatay coğrafyasının insanı insan yapan değerlerin adeta yazıldığı, yaşandığı, sınandığı, insanlık tarihinde çok önemli roller oynamış çok özel merkezlerden bir tanesi olduğunu söyledi.

Hatay'ın tarihi incelendiğinde insanlığın ortak tarihinin çıktığını ifade eden Lekesiz, buranın onlarca eski uygarlığa ev sahipliği yapmış bir merkez olduğunu kaydetti.

Birçok uygarlığa ev sahipliği yapması nedeniyle bu coğrafyada çok özel değerler olduğunu belirten Lekesiz, burada derin tarih, kültürel miras, hoşgörü ve kültürel çeşitlilik bulunduğunu söyledi.

Kentteki zenginlikleri muhafaza etmenin, geliştirmenin daha da güçlendirerek geleceğe aktarmanın insani bir sorumluluk olduğunun altını çizen Lekesiz, şöyle devam etti:

"Mutfak kültürü de bunlardan bir tanesi. Hatay'da görev yapan dinamikler olarak küresel düzeyde rekabet edebilmek için yerel düzeyde işbirliği yapmanın zorunlu olduğunu değerlendiriyoruz. Bu amaçla, valiliğimizin öncülüğünde MKÜ, Antakya Belediyesi ile birçok sivil toplum örgütünün katılımıyla Hatay İl Yenilik Platformu adı altında çatı yapı kuruldu. Bu platform çatısı altında oluşturulan bütçeyle Hatay'ın sahip olduğu serveti zenginliğe dönüştürmeyi hedefliyoruz. Bu platform aracılığıyla birçok etkinlikler yapıldı, bunlardan biri de Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri. Bu etkinlik aracılığıyla dünyaca ünlü gastronomi uzmanlarını burada buluşturup, bir araya getirip bilgi ve deneyimlerini paylaşmalarını, kazanımlarını kendi ülkelerine sunmalarını, taşımalarını hedefledik. Akdeniz ülkeleri arasındaki kültürel bağların bu vesilesiyle daha da güçlenmesini hedefledik."

Lekesiz, 4 gün sürecek bu etkinliğe 17 ülkeden, Michelin yıldızlı şefler, uzmanlar ve gastronomi otoritelerinden oluşan 77 kişi geldiğini kaydetti.

Ekinlik kapsamında Şenköy Halk Oyunları ekibi gösteri sundu. Ayrıca, konuşmaların ardından Ritim Müzik Grubu tencere, kapak ve kaşıklardan oluşan müzik aletleriyle katılımcılara dinleti sundu. Daha sonra İtalyan şefler, yemek uygulaması yaptı. - Hatay

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hatay'da 'Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri' Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement