Hem Hamal, Hem Şair - Son Dakika
Güncel

Hem Hamal, Hem Şair

Hem Hamal, Hem Şair

Babıali'de 45 yıldır hamallık yapan ve yıllarca Yaşar Kemal, Kemal Ilgaz gibi şair ve yazarların eserlerini taşıyan İbrahim Güleç'in şu ana kadar yayımlanmış 4 şiir kitabı bulunuyor   İbrahi...

22.11.2013 12:03

MUHAMMED ENES CAN -  Bir zamanlar bütün gazetelerin ve yayınevlerinin bulunduğu Cağaloğlu'nda 45 yıldan beri hamallık yapan İbrahim Güleç'in şu ana kadar yayımlanmış 4 şiir kitabı bulunuyor.

Güleç,  AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1945'de Niğde'de doğduğunu ve babasının rençberlik yaptığını, 1964'ten bu yana da İstanbul'da yaşadığını söyledi.

Yaklaşık 45 yıldır Cağaloğlu ve çevresinde hamallık yaptığını ifade eden Güleç, "Annem köyde ağıt yakan kadınlardan biriydi. Bu ağıtlardan etkilenirdim. Hamallığa başladığımda ise genelde yayıncıların ve kitapçıların mallarını taşırdım. Bu nedenle yazmaya ve şiire karşı bende merak oluştu" diye konuştu.

Cağaloğlu'nu çok iyi bildiğini anlatan Güleç, "Şunu rahatlıkla söyleyebilirim. Benim gibi Cağaloğlu'nu iyi bilen yoktur. O zamanlar Babıali'de gazeteler, matbaalar, mecmua ve kitap yayıncıları vardı. Ben de onların işlerini taşıyordum. Hamallık yaparken hem Rıfat Ilgaz'ın hem de Yaşar Kemal'in eserlerini de taşımışımdır" dedi.

Güleç, 90'lı yıllarda şiir yazmaya başladığını kaydederek, şiirlerini hece ölçüsüyle yazdığını ilk kitabını da 1992'de çıkardığını söyledi. İbrahim Güleç, 68 yaşında olmasına rağmen hamallığa da devam ettiğini vurgulayarak, " Ömrüm el verdiği müddetçe şiir yazmaya da devam edeceğim"  ifadelerini kullandı.

-"Kültürden kazandığımı, kültüre yatırmaya çalışıyorum"

Yeni çıkaracağı kitabına da değinen Güleç, bu kitapta 45 yıldır çalıştığı Babıali semtini anlattığını belirtti. Güleç, "Babıali'ye büyük bir kötülük yapıldı. Babaıali'nin ismi var, kendi yok. Burası hepimizin karnını doyurdu. İhaneti yapan gitti. Burada 20'ye yakın gazete vardı. Kitapta bunlardan da bahsediyorum. Kitabın adı  'Babıali'de batan güneş' olacak. Yayımlanan kitapların maliyetini, hamallıktan kazandığım parayla karşıladım. Kültürden kazandığımı, kültüre yatırmaya çalışıyorum" dedi. - İstanbul

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement