Hindistan'da Müslüman adaylardan 24'ü Meclise girdi - Son Dakika
Son Dakika Logo

Hindistan'da Müslüman adaylardan 24'ü Meclise girdi

Hindistan\'da Müslüman adaylardan 24\'ü Meclise girdi
07.06.2024 15:56

Hindistan'da yapılan seçimlerde Müslüman adaylardan 24'ü federal parlamentonun alt kanadı Halk Meclisine (Lok Sabha) girmeye hak kazandı. Hindistan'da yaklaşık 200 milyonluk nüfusuyla en büyük azınlık olan Müslümanlar, Mecliste yalnızca yüzde 4,5'lik bir temsil oranına sahip olacak. Seçilen Müslüman adaylar arasında Tüm Hindistan Meclis-i İttihad-ı Müslimin'in (AIMIM) lideri Asaduddin Owaisi ve eski kriket oyuncusu Yusuf Pathan gibi isimler bulunuyor.

YENİ Hindistan'daki seçimlerde Müslüman adaylardan 24'ü, federal parlamentonun alt kanadı Halk Meclisine (Lok Sabha) girmeye hak kazandı.

Ülkede yaklaşık 6 hafta süren genel seçimlerde Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin başında bulunduğu Bharatiya Janata Partisi (BJP) liderliğinde kurulan Ulusal Demokratik İttifakı (NDA) ile 30'dan fazla muhalefet partisinin yer aldığı Hindistan Ulusal Kalkınma Kapsamlı İttifakı (INDIA) bloklarının yanı sıra birçok bağımsız aday, 543 sandalyeli Meclis için yarıştı.

7 aşamalı seçim sonucunda INDIA blokundaki partilerden veya bağımsız katılan 78 Müslüman adaydan 24'ü milletvekili seçilerek Meclise girmeye hak kazandı.

Müslümanlar, yaklaşık 200 milyonluk nüfuslarıyla Hindistan'daki en büyük azınlık olmalarına rağmen 543 sandalyeli Halk Meclisinin yalnızca yüzde 4,5'ini oluşturacak.

Seçilen Müslüman adayların arasında Tüm Hindistan Meclis-i İttihad-ı Müslimin'in (AIMIM) lideri Asaduddin Owaisi ve eski kriket oyuncusu Yusuf Pathan gibi isimler bulunuyor.

Bu milletvekilleri, Batı Bengal, Uttar Pradeş, Kerala, Bihar, Assam, Tamil Nadu ve Telangana eyaletlerinin yanı sıra Cammu Keşmir ve Ladakh bölgeleriyle Lakşadvip Adaları'nı temsilen Mecliste görev alacak.

"Müslümanların Meclisteki temsiliyeti artmalı"

Hindistan'ın en büyük Müslüman oluşumlarından Hint Ulema Cemiyeti'nin liderlerinden Niyaz Faruki, seçimin sonuçlarını AA muhabirine değerlendirdi.

Faruki, seçime giren Müslüman adayların kazanma oranının bir öncekiyle kıyaslandığında daha başarılı olduğuna dikkati çekerek, bunu "olumlu bir gelişme" diye nitelendirdi.

Ülkedeki Müslüman nüfus dikkate alındığında ise Meclisteki Müslüman temsilcilerin sayısının artması gerektiğini vurgulayan Faruki, seçilen 24 adaydan 2'sinin kadın olduğunu belirtti.

Faruki, "Parlamentoda diğer topluluklara kıyasla Müslüman kadınların sayısı az. Farkındalık ve eğitimle bu durum değişiyor, kadınlar yarışmak için öne çıkıyor ve kazanıyor." dedi.

Hindistan seçimleri

Hindistan'da yaklaşık 6 hafta süren 7 aşamalı genel seçimleri, Başbakan Narendra Modi'nin başında olduğu Bharatiya Janata Partisi (BJP) liderliğinde kurulan Ulusal Demokratik İttifakı (NDA) kazanmıştı.

Hindistan halkı, ülkedeki 28 eyalet ile "Birlik Toprakları" adı verilen 8 özel yönetim bölgesini kapsayan 7 aşamalı genel seçimler çerçevesinde 19 Nisan ve 26 Nisan'da, ayrıca 7 Mayıs, 13 Mayıs, 20 Mayıs, 25 Mayıs ve 1 Haziran'da oy kullanmıştı.

Hindistan Seçim Kurulu verilerine göre, Modi'nin partisi BJP'nin önderliğindeki NDA toplamda 293, muhalefetteki partilerin yer aldığı INDIA ise 234 sandalye kazanmıştı. Söz konusu iki ittifak dışında kalan diğer partiler ve bağımsız adaylar ise kalan 16 sandalyeyi paylaşmıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hindistan'da Müslüman adaylardan 24'ü Meclise girdi - Son Dakika


Advertisement