Hollanda Mahkemesinden, Türk Göçmenler Lehine Karar - Son Dakika
Güncel

Hollanda Mahkemesinden, Türk Göçmenler Lehine Karar

Hollanda Mahkemesinden, Türk Göçmenler Lehine Karar

Amsterdam Mahkemesi, ülkelerine dönen göçmenlerin aldıkları dul ve yetim ödeneğinde kesinti yapılamayacağına karar verdi.

23.08.2013 12:04  Güncelleme: 12:15

Hollanda yargısı, bu ülkede çalıştıktan sonra farklı nedenlerle ülkelerine dönen, aralarında Türklerin de olduğu göçmenlerin aldıkları dul ve yetim ödeneğinde (Anw) kesinti yapılamayacağına karar verdi.

Türk ve Faslı bir grup mağdur ailenin açtığı davaya bakan Amsterdam Mahkemesi, ocak ayında yürürlüğüne giren kesintiye imkan tanıyan yasanın uluslararası anlaşmalara aykırı olduğuna hükmetti. Mahkeme, ayrıca mağdurların ocak ayından bu yana maaşlarının kesilen kısmının geriye dönük yasal faiziyle birlikte ödenmesine da karar verdi.

Söz konusu kesintiler sayesinde bu yıl yaklaşık 16 milyon avro tasarruf yapmayı planlayan hükümetin temyize gitmesi bekleniyor. Ödeneklerin ikamet edilen ülkenin ekonomik koşullarına göre ayarlanması prensibi çerçevesinde hazırlanarak 1 Ocak 2013 yılında yürürlüğe giren kanuna göre, ülkelerine dönenlere verilen dul ve yetim ödeneği, malulen emeklilik ek ödeneği, kısmi iş göremezlik ödeneği ve çocuk paralarında yüzde 40'a varan oranda kesinti yapılmaya başlanmıştı.

Söz konusu davayı açan avukatlar arasında yer alan Ejder Köse, mahkemenin aldığı bu kararın tarihi önemde olduğunu ve yürürlükteki yasanın geçersizliğini ortaya koyduğunu söyledi. Meslektaşı Ali Durmuş ile bu davaya baktıklarını kaydeden Köse, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mahkemenin verdiği sonucun kendileri için sürpriz olmadığını söyledi.

Yılbaşında yürürlüğe giren yasanın hem Türkiye ile AB arasında imzalanan 1963 tarihli Ankara Anlaşması hem de 1980 tarihli Ortaklık Konseyi Kararı'na aykırı olduğuna değinen Köse, bu anlaşmalarda Türklerin maaş ya da ödeneklerinde kesinti yapılamayacağının net bir şekilde belirtildiğini ifade etti.

Mahkemenin aldığı kararın ilk etapta davayı açanları kapsadığına dikkati çeken Köse, "Karar, bundan sonra başvuracaklar için de emsal teşkil eder. Biz aslında mahkemenin Avrupa Adalet Divanı'na gönderilmesini istiyorduk. Çünkü oradan çıkacak karar nihai olacaktı ama Amsterdam Mahkemesi kendisi karar verdi. Sonuçta bu dava er ya da geç Avrupa Adalet Divanı'na gidecek oradan çıkacak karar nihai olacak" diye konuştu. - Hollanda

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hollanda Mahkemesinden, Türk Göçmenler Lehine Karar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement