HSYK Affetmedi! Paralel Hakim Tutuklandı - Son Dakika
Güncel

HSYK Affetmedi! Paralel Hakim Tutuklandı

HSYK Affetmedi! Paralel Hakim Tutuklandı

Neye niyet neye kısmet!

01.05.2015 08:42

HSYK müfettişleri, yetkisiz kararlara imza atarak, "Paralel yapı ile fikir ve eylem birliği içinde hareket eden' hakimler Metin Özçelik ile Mustafa Başer'in tutuklanmasını talep etti. Başer adliyeye gelmezken, mahkemeye çıkarılan Özçelik tutuklanarak cezaevine kondu.

Paralel yapıya yönelik yürütülen soruşturmalar kapsamında tutuklanan şüphelileri hapisten kaçırma planları yapan eski Asliye Ceza hakimleri Metin Özçelik ve Mustafa Başer hakkında incelemeyi tamamlayan HSYK Başmüfettişliği, iki hakim hakkında gözaltı ve yakalama kararı çıkardı. Hızla uygulamaya konan gözaltı kararı sonrası hakimlerden Özçelik çıkarıldığı mahkemece tutuklandı, adliyeye gelmeyen Başer'in de bugün mahkemeye çıkarılması bekleniyor. İki hakim hakkında çıkarılan yakalama ve tutuklama kararı Türkiye tarihinde ilk olma özelliği taşıyor.

İNTİHAR EYLEMCİLERİ

Paralel yapı soruşturmalarında şüpheli avukatları, 20 Nisan'da Özçelik'in nöbet gününde İstanbul'daki tüm Sulh Ceza Hakimleri hakkında reddi hakim ve tutuklu şüphelilerin tahliye istemlerini içeren dilekçe vermişlerdi. O gün muhabere nöbetçisi olan Özçelik, dilekçeleri diğer mahkemelere göndermesi gerekirken kendi mahkemesine kaydetmiş ve talepleri usulsüz ve yetkisiz bir şekilde incelemeye almıştı. Reddi hakim taleplerini yasaya aykırı şekilde kabul eden Özçelik, 10 Sulh Ceza Hakimi'ni pasifize etmeye çalışarak tahliye taleplerini de incelemesi için 32. Asliye Ceza Hakimi Başer'e göndermişti.

TAHLİYE PLANI TUTMADI

Başer de kendini odasına kilitleyip yetkisini aşarak tahliye kararı vermiş ve tutukluları hapisten kurtarmaya çalışmıştı. 10. Sulh Ceza bu aşamada devreye girerek reddi hakim ve tahliye kararlarının yok hükmünde olduğunu belirterek hukuksuzluğun önüne geçmişti. Açığa alınan ve haklarında soruşturma başlatılan iki hakim hakkında HSYK Başmüfettişliği dün tutuklama talebiyle gözaltı talimatı verdi. Talep, HSYK 2. Dairesi'nin onayıyla uygulamaya geçti.

PARALEL YAPI İLE FİKİR VE EYLEM BİRLİĞİ

HSYK 85. Madde'ye göre çıkarılan tutuklama talebinin gerekçesinde iki hakimin paralel yapı olarak nitelendirilen örgütle fikir ve eylem birliği içerisinde olduğu ifade edildi. Bakırköy Adliyesi'ne gönderilen talebi değerlendiren Bakırköy Cumhuriyet Başsavcıvekili İdris Kurt ise adliyeye gelen Özçelik'i tutuklama istemiyle Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sevk etti. Özçelik tutuklanırken, twitterde şehir dışında olduğunu açıklayan Başer'in de bugün mahkemeye çıkarılması bekleniyor.

Yeni Şafak

Kaynak: AHaber.com

Son Dakika Güncel HSYK Affetmedi! Paralel Hakim Tutuklandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement