Hukuk Skandalına Dönen Tutuklama Süreci - Son Dakika
Güncel

Hukuk Skandalına Dönen Tutuklama Süreci

Hukuk Skandalına Dönen Tutuklama Süreci

Edirne'de Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi'nde görevli 7 infaz koruma memurundan 6'sı hakkında Edirne Sulh Ceza Mahkemesi'nin serbest bırakılmaları yönünde yapılan itiraza Kırklareli Sulh Ceza Mahkemesi önce tutuklama yakalaması kararı verdi.

06.12.2015 14:52

Edirne'de Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi'nde görevli 7 infaz koruma memurundan 6'sı hakkında Edirne Sulh Ceza Mahkemesi'nin serbest bırakılmaları yönünde yapılan itiraza Kırklareli Sulh Ceza Mahkemesi önce tutuklama yakalaması kararı verdi. Edirne'de evlerinden alınıp adliyeye getirilen infaz koruma memurları hakkındaki kararın yüzlerine okunması yönündeki hukuki süreç 'Arap saçına' döndü. UYAP sistemine ikinci kez kaydedilen yakalama kararı önce Adalet Bakanlığı tarafından sistemden silindi, ardından Kırklareli Sulh Ceza Mahkemesi 12 saat sonunda memurların serbest bırakılmalarına hükmetti.

Adalet Bakanlığı müfettişleri, Edirne'deki cezaevlerindeki hükümlü ve tutukluların tedavi edilmek için kaldıkları Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi mahkum koğuşunda denetleme yaptı. Müfettişler denetim ve güvenlik kamerası incelemesinde halen hükümlü olan ve geçen hafta hastanede kalan Alaattin Çıkıcı ve Hasan Heybetli'nin kaldığı mahkum koğuşundaki 2 güvenlik kapısından birisinin açık bırakıldığını belirleyerek savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Edirne Cumhuriyet Başsavcısı Muhammet Savran tarafından, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi mahküm koğuşunda nöbet tutan Yüksek Güvenlikli F Tipi'nde görevli 7 infaz koruma memuru hakkında 'Örgüte bilerek, isteyerek yardım etme ve hükümlü olan kişinin kaçmasını sağlamak' suçlarından soruşturma başlattı.

Geçen 2 Kasım günü Başsavcı Savran tarafından ifadeleri alınan infaz koruma memurları Ş.Y., S.T., E.M., Z.Y., İ.S., M.G.Ş. ve G.A. sevk edildikleri Sulh Ceza Mahkemesi tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

KUVVETLİ SUÇ ŞÜPSESİNDEN TUTUKLAMA KARARI ÇIKTI

Edirne Cumhuriyet Savcısı Muhammet Savran, memurların serbest bırakılması kararına Kırklareli Sulh Ceza Mahkemesi'ne başvurarak itiraz etti. Geçen cuma günü saat 19.00 sıralarında Kırklareli Sulh Ceza Mahkemesi, itirazı kabul edip, 7 infaz koruma memurunun birlikte hareket ettiklerini ve kuvvetli suç şüphesi varlığını gözeterek 'yakalanmalarını ve yakalandıktan kararın Kırklareli Sulh Ceza Mahkemesi tarafından kararın Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile yüzlerine okunmasına' kararı verdi.

HAKİM ALTINOK'UN DİKKATSİZLİĞİ

Aynı gece daha önce tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Ş.Y., S.T., Z.Y., İ.S., M.G.Ş. ve G.A. polis ekiplerince yeniden gözaltına alındı. İnfaz koruma memurlarından E.M. ise adresinde bulunmadı.

Geceyi Edirne Emniyet Müdürlüğü nezarethanesinde geçiren 6 infaz koruma memuru dün saat 12.00 sıralarında haklarındaki tutuklama kararının yüzlerine okunması için nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi'ne çıkarıldı. Nöbetçi Sulh Ceza Hakimi Gül Altınok, Kırklareli Sulh Ceza Mahkemesi'nin yakalama kararının vicahiye çevrilmesi için getirilen sanıklar için Ulusal Yargı Ağı (UYAP) üzerinden dosya açarak sisteme kaydetti. Şüpheliler hakkındaki yakalama kararını yüzlerine okumak için celse açılması üzerine sanık avukatları duruma itiraz edince Hakim Gül Altınok yargılamaya ara vererek dosyaları inceleyeceğini birdirdi. Hakim Gül Altınok dosyalar üzerinde yaklaşık 1 saat süren inceleme ardından Kırklareli'nin tutuklama kararının SEGBİS aracılığı ile sanıkların yüzlerine okunması yönünde olduğunu fark ettiğini bildirdi.

HATALI DOSYALAR SİLİNDİ

UYAP sistemi üzerinden aynı sanıklar hakkında iki ayrı yakalama kararı olması üzerine işlemlere devam edilemedi. Bunun üzerine sanıkların Kırklareli'ne götürülmesi kararlaştırıldı. Fakat Kırklareli'ne götürülmeleri halinde de UYAP üzerinde iki ayrı kayıt olduğu için işlem yapılamayacağı için bundan vazgeçildi.

Ardından Adalet Bakanlığı'ndan, dikkatsizlik sonucu ikinci kez UYAP sistemi üzerine açılan dosyaların silinmesi istendi. Adalet Bakanlığı tarafından dosyaların silinme işlemi dün gece saat 00.30'da tamamlandı.

TUTUKLAMA KAĞIT ÜZERİNDE KALDI, YENİDEN İFADE ALDI

Dosyaların silinmesinden sonra dün öğle saatlerinde savcılığın itirazı üzerine sanıklar hakkında yakalama kararı çıkaran Kırklareli Sulh Ceza Mahkemesi bu kez şüphelilerin SEGBİS üzerinden tek tek yeniden ifadelerini aldı. Mahkeme ifadelerin tamamlanmasından sonra bu kez şüphelilerin serbest bırakılması yönünde karar verdi. İnfaz koruma memurlarının Edirne Adliyesi'nde 12 saat süren yargılama maratonu serbest bırakılmaları ile sona erdi. Kırklareli Sulh Ceza Mahkemesi'nin önce tutuklanmalarına sonra da serbest bırakılmaları yönündeki kararı adliye binasında bekleyen infaz koruma memurlarının yakınları arasında büyük sevince neden oldu. - Edirne

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Hukuk Skandalına Dönen Tutuklama Süreci - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement