Ikby'nin Petrol İhracı - Son Dakika
Güncel

Ikby'nin Petrol İhracı

Ikby\'nin Petrol İhracı

Süleymaniye Amerikan Üniversitesi Öğretim Üyesi Wahab: "Bölgede yaşanan kriz ve olaylar nedeniyle Erbil yönetimi, petrol ihracatında bir adım geriye atarak, Bağdat’a tekrar yüz çevirmek zorunda kaldı" "Türkiye ile Kürt yönetiminin enerji anlaşması, Erbil’in askeri ve güvenlik olarak korunacağı anlamı taşımıyordu ve bunun garantisi verilmemişti.

18.09.2014 11:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak'taki Süleymaniye Amerikan Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Enerji Uzmanı Dr. Bilal Wahab, bölgede yaşanan kriz nedeniyle Kürt yönetiminin, petrol ihracında bir adım geriye atarak, Bağdat'a tekrar yüz çevirmek zorunda kaldığını belirtti.

Wahab, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün saldırılarından sonra Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) enerji politikalarını tamamen değiştirmek zorunda kaldığını ileri sürdü. Wahab, "Şuanda bölgede yaşanan kriz ve olaylar nedeniyle Erbil yönetimi, petrol ihracatında bir adım geriye atarak, Bağdat'a tekrar yüz çevirmek zorunda kaldı" dedi.

Erbil'in son saldırılar ve Irak bütçesindeki payının kesilmesinden dolayı yaşadığı ekonomik krizin daha da derinleştiğine işaret eden Wahab, "Kürt yönetimi, Bağdat hükümetiyle yaşadığı sorunların çözülmesi için petrol ihracını, Irak Milli Petrol Şirketi (SOMO) üzerinden yapma kararı aldı. Bu, Erbil'in tekrar Bağdat'a döndüğü anlamını geliyor" diye konuştu.

Wahab, petrol ihracında daha önce Ankara ile çalışan Kürt yönetiminin, bu politikasını değiştirdiğini iddia ederek şunları söyledi:

"Kürdistan yönetimi ve Türkiye arasında uzun yıllara dayalı enerji antlaşması imzalanmıştı. Türkiye üzerinden dünya pazarına petrol satılması, Erbil'in tamamen Ankara'ya bağlandığı algısını yarattı. Petrol gelirleri ve şirketlerin ödemesinin yine Türkiye üzerinden yapılacağı planlandı ve Bağdat hiçbir şekilde bu duruma dahil edilmedi. Ancak IŞİD saldırılarının ardından bu yapı ve algı tamamen değişti. Çünkü Türkiye ile Kürt yönetiminin enerji anlaşması, Erbil'in askeri ve güvenlik olarak korunacağı anlamı taşımıyordu ve bunun garantisi verilmemişti. Kürtler şuanda bu konuda Türkiye'ye kırgın."

Sadece Türkiye ile çalışıp Bağdat'ın kulak ardı edilmesinde Kürtlerin önemli bir ders çıkarması gerektiğini savunan Wahab, "Erbil'in, Bağdat ve Ankara arasında bir denge yakalaması gerekiyor. Eğer Erbil ile Bağdat arasında işler ters giderse Ankara ile yapılan petrol antlaşması bir koz ve alternatif olarak elde tutulmalıdır. Bu Erbil'in elini güçlendirecektir" ifadelerini kullandı.

Kürtlerin, petrol satışında çok sıkıntı çektiklerini hatırlatan Wahab, "Uluslararası şirketler, Kürt petrolünü satmakta zorluk yaşadı. Paranın aktarılması da sorun oldu. Bu süreçte merkezi Irak hükümeti, Kürtlerin bütçedeki yüzde 17'lik payını keserek, siyasi ve ekonomik baskı uyguladı. IŞİD saldırıları da başlayınca durum içinden çıkılmaz bir hale dönüştü" değerlendirmesinde bulundu. - Erbil

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ikby'nin Petrol İhracı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement