İki Dilli Eğitim Çağdaşlığın Gereğidir - Son Dakika
Güncel

İki Dilli Eğitim Çağdaşlığın Gereğidir

İki Dilli Eğitim Çağdaşlığın Gereğidir

Köln'de Düzenlenen Çok Dillilik Eylem Günü'nde Göçmen Çocukların İki Dilli Yetiştirilmesinin Önemine Vurgu Yapıldı.

13.06.2010 18:48

Köln'de düzenlenen Çok Dillilik Eylem Günü'nde göçmen çocukların iki dilli yetiştirilmesinin önemine vurgu yapıldı.

İKİ DİLLİĞİN ÖNEMİ TARTIŞILMAZ

Almanya'nın Köln kentinde düzenlenen Çok Dillilik Eylem Günü'nde göçmen çocukların iki dilli yetiştirilmesinin önemine vurgu yapıldı. Konuşmacılar iki dilli yetişen çocukların kavrama yeteneklerinin akranlarına göre daha fazla olduğunu belirttiler.

Köln Üniversitesi Çok Dillilik Merkezi (ZSM), Türk Alman Ticaret ve Sanayi Odası (TD-IHK) ile Köln Belediyesi Uyum Meclisi'nin ortaklaşa düzenlediği toplantıda çocukları çok dilli yetiştirmenin çağdaşlığın bir gereği olduğu ifade edildi. Panelde Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti (NRW) Uyum Meclisleri Birliği Başkanı (LAGA) Tayfun Keltek, iki dilliliğin öneminin tartışılamaz olduğunu belirtti. Keltek özellikle göçmen gençlerin doğal olarak öğrendikleri anadillerinin eğitim yaşamlarında bir avantaja dönüştürülmesi gerektiğini söyledi. Paneli sunan Prof. Dr. Claudia Maria Riehl de Keltek'e katıldığını dile getirdi.

ANAOKULUNDAN İTİBAREN İKİ DİLLİ EĞİTİM

Prof. Dr. Gesa Siebert-Ott ise doğal çok dilliliğin eğitimde avantaja dönüştürülmesi gerektiğini söyledi. Erken yaşlarda iki dilli eğitimin önemini vurgulayan Siebert-Ott, ?Özellikle göçmen aileler, iki dilli eğitimin avantajlarını mutlaka kullanmalılar. Mümkün olduğunca erken yaşlarda çocuklarını iki dilli eğitmeliler. Hatta iki dilli anaokullarına göndermemeliler? dedi. İki dilli eğitim konusunda bilimsel çalışmalar yapılması ve iki dilli eğitimin teşvik edilmesi gerektiğini belirten Siebert-Ott, ?İki dilli büyüyenler daha etkili bir düşünce yapısına sahip oluyorlar. Bu bilimsel bir araştırmaların sonucudur. Göçmen çocuklar ikinci öğrendikleri dilde daha başarılılar. Örneğin anadil ve Almanca dışında İngilizceyi genelde Alman yaşıtlarından daha iyi öğreniyorlar. Benim kızlarım da iki dilli okullarda okudular ve başarılılar? diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İki Dilli Eğitim Çağdaşlığın Gereğidir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement