Cumhuriyet Dönemi'nin ilk Kırkpınar Başpehlivanı tam unutuldu derken, Esenler Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü tarafından düzenlenen organizasyonla önce kabri başında, sonra da isminin verildiği 'Benli Abdullah Subaşı Güreş Turnuvası'yla Esenler'de anıldı. Esenler Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürü Özcan Hamza, Esenler Belediyesi Spor Kompleksi Müdürü Ömer Keser, Esenler Belediyesi Spor Kompleksi Güreş Takımı Antrenörü Bekir Yüce ile Subaşı'nın torunları ve çok sayıda güreşçi, Benli Abdullah Subaşı'nı Atışalanı Mezarlığı'nda dualar ile andı.
BU BİR İLK
Subaşı'nın ismini taşıyan en büyük torunu Abdullah Subaşı, güreşçilerin dedesini mezarı başında anmasından dolayı gurur duyduğunu belirterek, "Bugüne kadar ilk defa kalabalık bir grup, burada dedeme dua ediyor. O hem başpehlivan, hem hakem, hem de muhtardı. Çevresine hizmet etmeyi de severdi. Halkı kucaklardı. Şimdi yeni neslimizin de, O'nun gibi hem iyi bir sporcu hem de örnek birer insan olmalarını ümit ediyorum. Esenler Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürü Özcan Bey'den ve buruya kadar gelen herkesten Allah razı olsun" dedi.
İSMİNİ YAŞATACAĞIZ
Esenler Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürü Özcan Hamza, Esenler Belediyesi Spor Kompleksi'nde güreş yapan öğrencilerin atalarının emanetine ellerinden geldiğince sahip çıktıklarını belirterek, "Öğrencilerimizle birlikte Başpehlivanımızı sık sık ziyaret edip, ruhuna dua okuyacağız. O'nun adını yılda bir düzenlediğimiz güreş turnuvalarında yaşatacağız. O'nun örnek kişiliğini ve sporculuğunu öğrencilerimize anlatacağız. Milli sporumuzu hak ettiği noktaya getirmek için de var gücümüzle çalışacağız" şeklinde konuştu.
Esenler Belediyesi, spor faaliyetleri kapsamında 'Benli Abdullah Subaşı Güreş Turnuvası' Esenler Belediyesi Spor Kompleksi'nde düzenlendi. Turnuvada yaşları 7 ile 14 arasında değişen 200 genç güreşçi kıyasıya mücadele etti.
BENLİ ABDULLAH SUBAŞI KİMDİR?
Benli Abdullah Subaşı... Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Kırkpınar Başpehlivanı. Aslen Arnavut olup, 1890 yılında Selanik'te doğan Subaşı, 1911 yılında İstanbul Esenler'e gelir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün çocukluk arkadaşı olan Subaşı, Esenler'e gelerek güreş sporuyla uğraşmaya başlar ve bu süreçte Atatürk ile pek çok defa görüşür. Esenler'in eski adıyla Avas'a (Atışalanı Köyü) gelen Subaşı, burada birçok pehlivan yetiştirir. Aynı zamanda güreş müsabakalarında hakemlik de yapan Subaşı, 8 defa Kırkpınar başpehlivanı olur ve Tekirdağlı Hüseyin pehlivanı yetiştirir. Yaşadığı Atışalanı'na 20 yıl muhtarlık yaparak hizmet eden Başpehlivan, 1949 yılında burada boğaz kanserine yakalanarak vefat eder.
Son Dakika › Güncel › İlk Başpehlivana Esenler Vefası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?