İncir Çekirdeği Geçim Kapısı Oldu - Son Dakika
Güncel

İncir Çekirdeği Geçim Kapısı Oldu

İncir Çekirdeği Geçim Kapısı Oldu

Dünya kuru incir üretiminde ilk sırada yer alan Aydın'da yürütülen bilimsel çalışmayla incir çekirdeği yağının Omega 3 ve E vitamini açısından zengin olduğunun tespit edilmesi, ürünün sağlık için kullanımını hızla artırıyor.

20.03.2017 11:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

FERDİ UZUN - Dünya kuru incir üretiminde ilk sırada yer alan Aydın'da yürütülen bilimsel çalışmayla incir çekirdeği yağının Omega 3 ve E vitamini açısından zengin olduğunun tespit edilmesi, ürünün sağlık için kullanımını hızla artırıyor.

Nazilli ilçesinde incir hakkında Ar-Ge faaliyetleri yürüten girişimci Fatih Aydın, yörede geleneksel olarak kullanımı bilinen incir çekirdeği yağına ilişkin bilimsel çalışma yaptı.

Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme ve Farmokokinetik Araştırma Uygulama Merkezi ile birlikte yürütülen çalışmada incir çekirdeğinden elde edilen yağın içerik analizi yapıldı.

Yoğun Omega 3 ve E vitamini tespit edilen incir çekirdeği yağının içeriğindeki asit ve vitaminlerin özellikle cilt sorunlarıyla ilgili destekleyici tedavi özelliğine sahip olduğunun bilinmesi üzerine tesis kuran girişimci, ülke genelinden gelen taleplere yetişmekte zorlanıyor.

Eşiyle incir çekirdeğine gönül verdiklerini, 2014'te özel geliştirdikleri makinayla sıktıkları yağları ilk yıllarda pazarlamakta sıkıntı yaşadıklarını aktaran Aydın, 800 kilogramla başladıkları satışların geçen yıl 3 tona çıktığını, talebin hızla artması nedeniyle gelecek yıl bunu ikiye katlama hedefi koyduklarını anlattı.

"Cilt sorunlarına iyi geliyor"

Yaklaşık 15 kilogram incirden 1 kilogram yağ çıkardıklarını dile getiren Aydın, içerdiği E vitamini bakımından yağın cilt sorunlarına iyi geldiğini, özellikle kadınların tercih ettiğini ifade etti.

Aydın, yağın göz etrafındaki kırışık, morluk, yanık, yara, doğum lekesi, çatlak ve selülit tedavisinde yardımcı etkiye sahip olduğunu, bu etkilerin bilimsel olarak kanıtlanması için de çalışmalarının sürdüğünü dile getirdi.

Kuyucak ilçesinde annesiyle incir çekirdeği yağı üreten 21 yaşındaki girişimci Aybüke Tuna ise sprey halinde sattıkları yağa yoğun talep olduğuna işaret ederek "Özellikle kadınlar, gözaltı torbaları ve kırışıklıkları için bu ürünü tercih ediyor. Faydalarını duyunca alıyorlar. Zaten kullandıkça kendisini kanıtlayan bir ürün. Talebin hızla artması, insanların birbirine tavsiye ettiğini gösteriyor." dedi.

"İçeriği açısından faydalı olabilir"

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Uygulama ve Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Neslihan Şendur ise incir çekirdeği yağının sağlığa faydalarıyla ilgili bir araştırma olmadığını ancak Ege Üniversitesinde yapılan içerik analizleri doğrultusunda bazı faydalarından söz edilebileceğini belirtti.

Prof. Dr. Şendur, "Bir nemlendirici özelliği olabilir deride, içerdiği vitaminlerin zenginliği açısından derinin kırışıklığının giderilmesinde ve deri çatlaklıklarının tedavisinde faydası olabilir. Ancak bu konuda henüz bir bilimsel araştırma yapılmadı." diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İncir Çekirdeği Geçim Kapısı Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement