İngiltere'de İstihbarat Şefleri Sorgulandı - Son Dakika
Güncel

İngiltere'de İstihbarat Şefleri Sorgulandı

İngiltere\'de İstihbarat Şefleri Sorgulandı

İngiliz Parlamentosu'nun İstihbarat ve Güvenlik Komisyonu, casusluk faaliyetleriyle ilgili ülkedeki istihbarat kuruluşlarının şeflerini sorguladı.

07.11.2013 19:28  Güncelleme: 20:03

İngiltere'deki istihbarat kuruluşlarının şefleri, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) eski sistem analisti Edward Snowden'ın sızdırdığı belgelerin ulusal güvenliğe zarar verdiğini ve operasyonları riske soktuğunu söyledi.

İngiliz Parlamentosu'nun İstihbarat ve Güvenlik Komisyonu (ISC), casusluk faaliyetleriyle ilgili bugün ülkedeki istihbarat kuruluşlarının şeflerini sorguladı. Kamuoyuna açık yapılan ve televizyondan yayımlanan soruşturmaya, İngiliz hükümetine bağlı iletişim ve istihbarat kurumunun (GCHQ) Başkanı Sir Iain Lobban, MI5 iç istihbarat servisinin Başkanı Andrew Parker ve MI6 dış istihbarat servisinin Başkanı Sir John Sawers katıldı. Başkanlar yaklaşık 1 buçuk saat boyunca, İngiltere'nin eski Dışişleri Bakanı Sir Malcolm Rifkind'ın başkanlık ettiği komisyonun sorularını yanıtladı.

MI6 Başkanı Sir Sawers, kamuoyuna sızan bilgilerin çokluğunun, "teröristlerin keyifle ellerini ovuşturmalarını sağladığını" kaydederek, El Kaide terör örgütünün de bundan fayda sağladığını ifade etti.

GCHQ Başkanı Sir Lobban da bilgilerin sızmasından bu yana, teröristlerin iletişim metodlarını gizleme yönünde çalışmalar yapmaya başladıklarını ve özellikle Ortadoğu'daki terör gruplarının Snowden tarafından sızdırılan bilgileri incelediklerini kaydetti.

Snowden'ın sızdırdığı belgelerde, Birleşik Krallık'ın iletişim kanallarını yakından takip ettiği ve GCHQ'nun "Tempora" adlı programı aracılığıyla internet iletişimini yakından izleyebildiği ortaya çıkmıştı. Belgeler ayrıca, İngiliz istihbarat servislerinin, Amerikalı müttefikleriyle ya da ayrı olarak Almanya gibi ülkeleri dinlediklerini ortaya koymuştu.

MI5 Başkanı Andrew Parker da istihbarat çalışmaları sonucu 2005 yılından bu yana 34 terör saldırısını önlediklerini vurguladı. Parker, New York'taki 11 Eylül 2001 saldırıları ya da 7 Temmuz 2005'teki Londra'daki bombalar gibi birçok kişiyi hedef alan büyük çaplı saldırılar yerine, tek kişinin düzenleyebileceği saldırılara odaklandıkları iddialarını da yalanladı. Parker, Soğuk Savaş'tan bu yana Birleşik Krallık'a yönelik tehditlerin değiştiğini belirterek, "Birleşik Krallık'a yönelik en büyük tehdit terörizm, en çok da El Kaide'den gelen. İkinci tehdit ise siber casusluk yapan ülkeler" dedi.

İngiliz basını, üç istihbarat şefinin ilk kez birlikte kamuoyunun önüne çıktığına dikkati çekerek, oturumun "tarihi" olduğu yorumunu yaptı. İngiltere'de istihbarat şefleri şimdiye kadar kamuoyuna açık olmayan, "gizli oturumlarda" sorgulanıyordu.

Snowden'ın sızdırdığı belgelere dayandırılarak, İngiltere'nin en son aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bazı ülkelere uzanan fiber optik kablolarla casusluk faaliyetleri yürüttüğü iddia edilmişti.

Ülkede GCHQ, Birleşik Krallık'ın siber bağlantıları ve alt yapısının güvenliğinden sorumluyken, MI5 terörizm, kundaklama ve casusluk gibi konularda ulusal güvenliği korumaktan, MI6 ise dış istihbarattan sorumlu. - London, City of

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İngiltere'de İstihbarat Şefleri Sorgulandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement