Sigorta Uzmanı ve Ekonomist Adnan Öztekin, internet üzerinden alışveriş yapanları uyardı. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte başta bankacılık işlemleri olmak üzere vergi ödeme, trafik cezası ödeme, alışveriş yapmak, ve bunun gibi bir çok işlemin artık internetten kolayca yapıldığına vurgu yapan Öztekin, "Bilinçsizce yapılan internet alışverişleri çoğu zaman tüketicilerin başını derde sokabiliyor. İnternetten alışveriş ya da herhangi bir ödeme yapacak vatandaşlarımız dolandırılmamaları için çok dikkat etmeli ve güvenlik tedbirlerini elden bırakmamalıdırlar" dedi.
Ekonomist Adnan Öztekin, Türkiye Bankalar Birliği'nin açıklamış olduğu Toplulaştırılmış İnternet Bankacılığı istatistiklerine göre, bu yılın ocak-mart döneminde internet bankacılığı kullanılarak yapılan ödeme işlemlerinin adedinin geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 11,4 artarak 38 milyon 204 bin olduğunu söyledi. İnternet Bankacılığı kullanımının her geçen gün arttığını anlatan Öztekin, şöyle konuştu: "Ancak gelişen teknolojilerin kötü niyetli olarak müşteri bilgilerini elde etmeye yönelik kullanılması gerçeği de unutulmamalıdır. İnternet aracacılığıyla alışveriş yapacak vatandaşlarımız, alacakları bazı küçük önlemlerle işlem güvenliğini sağlayabilirler."
GÜVENLİ ONLİNE ALIŞVERİŞ İÇİN ÖNERİLER
İnternet üzerinden yapılacak ödeme ve alışverişlerde güvenliği sağlamanın basit tedbirlerle mümkün olduğunu aktaran Ekonomist Öztekin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yapılacak olan internet alışverişi ve ödemelerin internet kafe gibi internetin ortak kullanıldığı alanlar yerine vatandaşlarımız bu işlemleri kendi bilgisayarını kullanarak yapmalı ve bu alışveriş ve ödemeler iyi bilinen, güvenilir sitelerden gerçekleştirilmelidir. Kişisel bilgileriniz ile özellikle kredi kartı numarası gibi en çok kaygı duyduğunuz bilgilerinizin verilmesi anında özel tedbirlerin alınmış olması gerekir. Girmiş olduğunuz internet sitesinin güvenli olup olmadığını ilk olarak güvenlik sertifikalarından anlayabilirsiniz. Ayrıca, girdiğiniz web sitesinde (genelde sağ alt köşede bulunur) bir kilit işareti görmelisiniz. Bu kilit işaretini kesinlikle kapalı bir şekilde görmeniz gerekmektedir.
Başka bir internet sayfası üzerindeki ya da e-posta ile gelen bağlantılardan değil de doğrudan internet adresi yazılarak alışveriş sitesine bağlanılmaldır. Her türlü sahte site tehdidine karşı dikkatli olunmalıdır. Örneğin bankalardan geldiğini iddia eden şüpheli e-postalar aldığınızda hemen ilgili bankanın çağrı merkezi aranmalı ve bu durum bildirilmelidir."
Günübirlik açılan sahte sitelere de dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Öztekin, "Sitenin güvenliğini kontrol etmeden alışveriş yapmayın. İnternet sitelerinde alışveriş yapılırken anne kızlık soyadı ya da kredi kartı şifrenizi kesinlikle vermeyin" ifadelerini kullandı.
Son Dakika › Güncel › İnternetten Alışveriş Yapanlar Dikkat - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?