Iraklı Türkmenlerden Vali Tuna'ya Ziyaret - Son Dakika
Güncel

Iraklı Türkmenlerden Vali Tuna'ya Ziyaret

Iraklı Türkmenlerden Vali Tuna\'ya Ziyaret

‘Irak Türkler Haftası’ kapsamında Eskişehir’e gelen Iraklı Türkmenler, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna’yı ziyaret etti.

05.02.2014 16:58

'Irak Türkler Haftası' kapsamında Eskişehir'e gelen Iraklı Türkmenler, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna'yı ziyaret etti.

Valilik Toplantı Salonu'nda düzenlenen programda bir konuşma yapan Irak Türkmenleri Milletvekili Jale Neftçi, Türkiye hükumeti ve devletinden kendileri için özerklik talep ettiklerini ifade etti. Saddam rejiminin halen devam ettiğini aktaran Neftçi, "Hepimiz biliyoruz. Osmanlı devleti yıprandıktan sonra o günden bugüne kadar bizim Irak Türklerinin ne kadar sıkıntılar, işkenceler gördüğü hepinizce bellidir. 40 yıl süren Saddam rejimi zamanında insanlarımız öldürüldüler, mapushanelerde işkenceler gördüler, arazilerimiz ve emlaklarımız elimizden alındı. Hala o sıkıntılar devam ediyor. 2003'ten bu yana hiçbir haklarımızı ele alamadık. Irak içerisine yaşayan diğer milletler yeterince ve fazlasıyla haklarını elde etmiş oldular ama bizim milletimiz hep gözardı edildi. Önümüzde önemli seçimler var, sıkıntılarımız çok, onun için buraya geldik. Türkiye'den çok beklentilerimiz var. Her zaman Irak milletine eşit mesafede bakıyorlar. Irak milleti mozaik bir toplumu teşkil ediyor ama biz bir özerklik bakışı bekliyoruz. Beklentilerimiz çok çünkü her milletin ve mezhebin hepsine komşu ve uluslararası devletlerden bir özerklik verildi. Biz Türkiye hükumeti ve devletinden özeklik bakışı ile bakmalarını istiyoruz. Millet olarak biz artık maddi değil, manevi yardım bekliyoruz" dedi.

"ECDADIMIZIN EMANET ETTİĞİ TOPRAKLARDA YÜREK BURKAN ACILAR SAHNELENDİ"

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna ise konuşmasında, Irak Türkmenlerini her yönüyle tanımak, sevgi ve muhabbet saçmak, aradaki gönül bağını güçlendirmek istediklerinden bahsetti. Vali Tuna, "Çünkü hepimiz aynı gönül medeniyetinin varisleriyiz. Gelenek ve göreneklerimiz, yüksek insani değerlerimiz, dileğimiz ve yüreğimiz hep birdir. Bu bakımdan bizim dertlerimiz de birdir. Birbirimizin dertleri ile dertlenip acılarını ve sevinçlerini de paylaşacağız. Kendini hakkın ve halkın hizmetkarı olarak gören yöneticilerin torunlarıyız. Zaman içerisinde ecdadımızın bizlere emanet ettiği topraklardan çekilmek zorunda kaldık. Bu topraklarda birçok zulümler, ölümler, yürek burkan acılar sahnelendi. Maalesef bunlara günümüzde de hem 20. yüzyılın son demlerinde hem de 21. yüzyılın başında aynı acılara şahit oluyoruz ve üzülüyoruz ama bizim milletimiz her zaman hep sağduyulu olmuştur. Barış ve huzurdan yana olmuştur. Yaklaşan seçimler var. Herkes kendi kulvarında siyasi yelpazede elinden geleni yapacak ama tabii siyaset bir yana, bizim arzumuz; sadece Irak'taki Türkmenler için değil, tüm Türk dünyasındaki kardeşlerimizle ne kadar çok birlik içinde olursak sesimizi o kadar güçlü duyururuz. Dağılmayız, parçalanmayız" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Erşat Hürmüzlü ise şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanımız, meclis açılış konuşmasında da Irak Türkmenlerine özel bir bölüm ayırmıştı ve her zaman söylediği gibi Irak içinde bulunan bütün katmanlara dost ve kardeş olarak baktığımız bir gerçektir ama Irak Türkmenlerinin bizim için ayrı bir yeri vardır. Onlar Irak ile Türkiye arasındaki sevgi ve muhabbet köprüsüdür. Dolayısıyla bu köprünün her zaman zinde kalması ve canlı kalması bizim için önemlidir. Türkiye devleti bu konuya böyle bakıyor ve bundan emin olmanızı ister. Bunun için devletimin ve muhtelif illerimizin bu konuya hassasiyetle bakmaları bizim için çok önemli olduğu gibi, insanlarımızın da bunu çok iyi değerlendirmeleri gerekir."

Ardından konuşma yapan Türkmeneli Dernekleri Federasyonu Başkan Vekili ve Türkmeneli Sağlık Konseyi Başkanı Op. Dr. Aydın Beyatlı da Osmanlı devletinin topraklarından çekilmesinden sonra yalnız kaldıklarını kaydetti. Beyatlı, "Osmanlı'nın bu topraklardan çekilmesinden bugüne hep yalnız kaldık. Hiçbir zaman eğilmedik, kırılmadık. Dilimizi ve kültürümüzü muhafaza ettik ve bugüne geldik. Krallık ve Cumhuriyet döneminde hep aşağılandık, hep asimile edildik ama Türkiye Cumhuriyeti devletinin ve Türk dünyasının var olduğunu hissettik ve bir gün gelecek orada yaşayan Türkmenler ayaklarını yere vuracak" ifadelerini kullandı.

Programın ardından Vali Tuna, ziyaretçilere Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti anı tabağı hediye etti. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Iraklı Türkmenlerden Vali Tuna'ya Ziyaret - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement