İş Dünyası, "Kadınların Güçlendirilmesi Prensipleri"ni Tanıttı - Son Dakika
Güncel

İş Dünyası, "Kadınların Güçlendirilmesi Prensipleri"ni Tanıttı

İş Dünyası, "Kadınların Güçlendirilmesi Prensipleri"ni Tanıttı

Türkiye adresi Türkiye İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Federasyonu; "Kadınların Güçlendirilmesi Prensipleri " hakkında bilinirlik yaratmak üzere çalışmalarını sürdürüyor.

01.11.2012 16:05  Güncelleme: 16:35

Birleşmiş Milletler Kadın Örgütü ile Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi Örgütü'nün ortak girişimi olan Kadınların Güçlendirilmesi Prensipleri'nin (WEPs) geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla oluşturulan Küresel Danışma Kurulu'nun üyesi Uluslararası İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Federasyonu'nun (IFBPW), Türkiye adresi Türkiye İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Federasyonu (BPW-Türkiye): "Kadınların Güçlendirilmesi Prensipleri (WEPs)" hakkında bilinirlik yaratmak üzere çalışmalarını sürdürüyor.

2010 yılından bu yana "Kadınların Güçlendirilmesi Prensipleri (WEPs) hakkında farkındalığın artırılması ve paydaşların çoğaltılması amacıyla çalışan Türkiye İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Federasyonu (BPW-Türkiye), Taksim Keban Alkoçlar Otel'de düzenlediği toplantıda "Kadınların Güçlendirilmesi Prensipleri"ni imzalayarak kurumlarında uygulamaya geçiren şirketleri tanıttı. Üst Düzey Yönetici Destek Beyanı'nı son imzalayan isimlerden biri de Alarko Holding ve Alvimedica Yönetim Kurulu Başkanı Leyla Alaton oldu. Toplantıda ayrıca Turkcell'in desteği ile basılan ve BPW-Türkiye tarafından dilimize çevirisi yapılan "Kadınlarının Güçlendirilmesi Prensipleri Kitapçığı" da katılımcılara tanıtıldı.

BPW Türkiye Kurucu Başkanı ve UNESCO Kadın ve Barış Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Arzu Özyol, "Kadınların güçlendirilmesi prensiplerine ilişkin olarak; ülkemiz genelinde farkındalık yaratılması, iş dünyasının söz konusu prensipler çerçevesinde önlemler almalarının sağlanması, ilgili kamu ve özel sektör politikalarında olumlu değişim yaratılması, uluslararası karar süreçlerine sahadan gelen deneyimlerin yansıtılabilmesi ve böylelikle; ülkemizin etki gücünün ulus üstü kurumlarda arttırılması amacıyla, ülkemizdeki başarılı iş kadınlarının katılımıyla bir kadın liderler platformu oluşturmayı amaçlıyoruz" diye konuştu.

BM Küresel İlkeler Sözleşmesi (New York Ofisi) Türkiye Temsilcisi Deniz Öztürk, dünyada WEPs imzacısı şirket sayısının 500'den az olduğunu, Türkiye'de ise Sabanci Holding disinda Alvimedica Medikal Urunleri, Altinyildiz, Aymarka, Benetton Turkiye, Boyner Holding, Borusan Holding, Firjat Elektronik, Kroma Baski ve Suteks Tekstil şirketlerin imzacı olduğunu söyledi. Bu tür ortak girişimlere çok önem verildiğini belirten Öztürk, Türkiye'nin bu konuda örnek ülke konumunda olduğunu ve benzer uygulamaların şu an Avustralya, Brezilya, Irak, Japonya, Sırbistan ve Vietnam'da da gerçekleştirildiğini vurguladı.

WEPs imzacısı iş kadınlarını temsilen toplantıya katılan Alvimedica Medikal Teknoloji Ürünleri Yönetim Kurulu Başkanı Leyla Alaton ise konuşmasında Global şirketlerin global projelere karşı duyarlı olmaları gerektiğinin altını çizerek, "kadının en az erkek kadar ekonomik bağımsızlığının olması seçimlerinin de bağımsız bir şekilde yapabileceğinin göstergesidir" ifadesini kullandı. Türkiye'nin çalışan, üreten kadın istihdamı konusunda bugün çok yol kat ettiğini belirten Alaton, "Gönüllülük, üşenmemek, bir şeyin arkasında olmak manevi tatmin için çok önemli; Öte yandan pek çok kadının, genç kızın bizim gibi iş kadınlarının bilgisine, tecrübesine ihtiyaçları var, onlara destek olmalıyız" dedi. Kadın işçisini erkek işçilerinden ayıran, küçümseyen, zayıf gören işletmeleri maço iş yerleri olarak tanımlayan Alaton kadınlara; "sizin birey olduğunuzun farkında olan, sizi dinleyen, sizi ve çalışmalarınızı önemseyen şirketlerde çalışın" önerisinde bulundu.

Kadınların Güçlendirilmesi Prensipleri'nin tanıtıldığı toplantıya katılan Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Aşkın Asan da konuşmasında, UNESCO'nun ve Dünya Sağlık Örgütü'nün son açıkladığı istatistiklere atıfta bulunarak Paris'te ve Cenevre'de bu kuruluşlarla birebir görüşmeler yaptıklarını ve bu kuruluşların açıkladıkları istatistiklerin geçmiş yıllara ait verileri kullanarak elde ettiklerini öğrendiklerini açıkladı. Unesco'nun son açıkladığı cinsiyet uçurumu raporunda kadının ülkedeki refah durumuna değil; erkek ve kadın yüksek öğretim gören kişi sayıları arasındaki farka baktıklarının altını çizen Aşkın; " Kenya'da kadınların eğitime katılma oranı %4, erkeklerin ise %6. Aradaki fark %2.Türkiye'de ise kadınların eğitime katılma oranı %40, erkeklerin %50 aradaki fark %10. Hal böyle olunca Türkiye Kenya'nın gerisinde kalabiliyor" diye konuştu. Bakan Yardımcısı Doç Dr. Asan, Kadının eğitime katılımını artırmak için de çeşitli projeler yürüttüklerinin altını çizerek, "Artık sorunu olan vatandaşın devletin kapısına gelerek çare araması devri bitti, biz bakanlığımız olarak yeni başladığımız proje kapsamında her evi tek tek dolaşarak yardıma muhtaç ailelerin sorunlarıyla mücadele edeceğiz" dedi.

Konuşmacılar arasında IOM (Uluslar arası Göç Örgütü) İstanbul Şefi Helen Nilsson'da yer aldı. Nilsson konuşmasında "Dünyada bir milyon göçmen bulunduğuna ve bunların %50'sinin kadın olduğuna işaret ederek, Kadının Güçlendirilmesi Prensipleri'nin Uluslararası Göç Örgütü'nün öncelikli konusu olduğunu belirtti.

Konuklar arasında yeralan Ürdün Eski Dönem Bakanı Nadia Hashem ise, çalışma konusunun on gün öncesine kadar Kadın olduğunu ancak ani bir karar ile kadın çalışmaları yapan Bakanlığı'nın kapatıldığını belirterek şu anda kabinede hiç kadın olmadığını sözlerine ekledi. Kosova Devlet Başkanı Atifete Yahyaga'yı temsilen toplantıya katılan Başkan Danışmanı Zana Berisha, parlamentolarının yaklaşık yarısının kadın olduğuna işaret etti. Yapısal benzerlikler nedeniyle Türkiye ile ilişkilere çok önem verildiğini söyledi. Şu günlerde Kosova'yı ziyaret eden Hillary Clinton'a sadece bu etkinliğe katılabilmek için refakat edemediğini sözlerine ekledi. Coca-Cola İçecek Firmasının on ülkeden sorumlu İK Direktörü Rengin Onay ile Borusan Holding Grup Kurumsal Fonksiyonlar Başkanı Canan Ercan Çelik ise kadın çalışanlara verdikleri değerden bahsettiler ve sahada gerçekleştirdikleri projelerden sözettiler.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel İş Dünyası, 'Kadınların Güçlendirilmesi Prensipleri'ni Tanıttı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement