ZONGULDAK'ta, 2016'nın ilk 11 ayında işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerine uymadıkları gerekçesiyle 22 işyerine 1 milyon 685 bin 102 lira para cezası uygulandı. Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Gönül Demirsu, geçen yıl 97 iş yerine 3 milyon 341 bin 974 lira ceza kesildiğini, bu durumun işverenlerin yasalara uymakta daha titiz davrandıklarını gösterdiğini söyledi.
Türkiye'nin en büyük taş kömürü havzası Zonguldak'ta, maden ocaklarında meydana gelen göçük ve iş kazalarında çok sayıda işçi yaşamını yitiriyor. Geçen yıl 13 maden işçisinin yaşamını yitirdiği maden ocaklarında bu yıl 7 işçi, kamu, özel ve kaçak ocaklardaki kazalarda öldü. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişleri, iş kazalarının önüne geçilmesi için işverenlerin yasalarda belirtilen şartlarda çalışmalarını sürdürmesi için sık denetim yapıyor.
GEÇEN YILA GÖRE AZALDI
2015 yılında iş sağlığı ve güvenliği yönünden yapılan denetimlerde kamuda 3, özel sektörde ise 16 işletmede geçici olarak üretim durduruldu. Kamuda yapılan denetimlerde 17 iş yerine 2 milyon 326 bin 953 lira, özel işletmelerde 80 iş yerine de 915 bin 21 lira olmak üzere toplam 3 milyon 341 bin 974 lira ceza kesildi. İşçilerin sosyal hakları ve çalışma koşullarının denetlenmesi yönünde yapılan çalışmada ise 12 özel şirkete 759 bin 791 lira idari para cezası kesildi.
2016 yılında Aralık ayına kadar yapılan denetimlere bakıldığında ise geçen yıla oranla ceza kesilen kamu ve özel şirket sayısında büyük bir azalma olduğu görülüyor. Kamuda üretimi durdurulan iş yeri olmazken, özelde 5 işletmenin geçici olarak üretimi durduruldu. Kamuda iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uymayan 8 iş yerine 1 milyon 374 bin 918, özelde 14 iş yerine 310 bin 184 lira olmak üzere toplam 1 milyon 685 bin 102 lira para cezası uygulandı. Sosyal haklar yönünden yapılan denetimlerde ise 8 iş yerine 420 bin 437 lira idari para cezası kesildi.
'CEZALAR CAYDIRICI OLUYOR'
Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Gönül Demirsu, iş yerlerinin iş sağlığı ve güvenliği yönünden teknik iş müfettişlerince, işin yürütümü ve düzenlenmesi yönünden ise sosyal iş müfettişlerince denetime tabi tutulduğunu söyledi. Geçen yıla nazaran bu yıl iş yerlerinde daha az eksik tespit edilmesi nedeniyle cezaların azaldığını belirten Demirsu, şöyle konuştu:
"Gerek kamu ve gerekse özel sektör maden işletmesi iş yerlerinde bakanlık iş müfettişlerince denetimlerin çok sıkı sürdürülmesine rağmen idari para cezaları ve üretim durdurmalarının daha az olması işverenlerimizin iş yasası ve iş sağlığı güvenliği yasasına karşı duyarlı olduğunu gösteriyor. Tedbirler ne kadar fazla alınırsa bilindiği gibi kazalar da o kadar azalır. Ayrıca idari para cezaları da işveren için caydırıcı oluyor." - Zonguldak
Son Dakika › Güncel › İş Güvenliği Tedbirlerine Uymayan 22 Maden Şirketine Para Cezası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?