İş Teftiş Kurulu'nda Yeni Teftiş Anlayışı - Son Dakika
Güncel

İş Teftiş Kurulu'nda Yeni Teftiş Anlayışı

İş Teftiş Kurulu\'nda Yeni Teftiş Anlayışı

İş Teftiş Kurulu Başkanlığı iş müfettişlerince yeni teftiş anlayışı çerçevesinde denetimlerine başlıyor

21.05.2013 08:29

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından İstanbul'da 2013 yılında kayıt dışı olarak iş ve işçi bulmaya aracılık faaliyetinde bulunan iş yerlerinin programlı teftişleri yürütülecek.

Ankara'dan gelen ve İş Teftiş Kurulu Başkanlığı'na bağlı olan İş müfettişler heyeti, yapılacak teftişlerle ilgili bilgi vermek üzere İstanbul Özel İstihdam Büroları Derneği Başkanı Vural ŞEKER ve Dernek Yönetim Kurulu Üyeleriyle bir araya geldi.

Çalışma hayatının öncelikli sorunları esas alınarak Türkiye genelinde belirlenen iş kolları ve alanlar ile Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Antalya'da özel istihdam büroları gibi izinsiz faaliyet gösteren iş yerlerinde programlı teftişler yapılmaya başlanacak.

Programlı teftişlerde kayıt dışı istihdamın engellenmesi, yabancı uyruklu kaçak çalıştırmanın önlenmesi, çalışma ortamlarının sağlıklı hale getirilmesi, çalışma hayatında verimliliğin artmasına katkı yapılması, iş yerlerinde işçilere fazla çalışma yaptırma yerine ilave istihdamın teşvik edilmesi, iş uyuşmazlıklarının azaltılarak çalışma barışının sağlanması amaçlanıyor.

Yeni denetim anlayışı ile iş yerlerinde yasal standartlara uyulması ve gerekli önlemlerin alınabilmesi için işçi ve işverenlere yasal düzenlemeler ve uygulanması konusunda bilgi ve destek sağlanacaktır.

İş müfettişlerinin verdiği bilgilere göre yeni denetim anlayışı çerçevesinde;

· Sektör ve risk temelli teftiş programları yapılacak

Sektörel sorunların tespiti ve çözümlerin geliştirilmesini sağlamak, ayrıca aynı iş kolu ya da sektörde faaliyet gösteren iş yerlerinin aynı dönemde denetlenmesi ile iş yerleri arasında haksız rekabeti önlemek amacıyla iş kolu esasına dayalı teftiş programı uygulanacak.

· İş yerlerindeki sorunları önlemek amacıyla hareket edilecektir

"Önleyici teftiş" olarak adlandırılan bu yöntemde, eksik ya da yanlış bilgi nedeniyle ortaya çıkan mevzuata aykırılık ve eksikliklerle ilgili olarak, ceza uygulamaktan ziyade eğitim yoluyla, önceden gerekli tedbirlerin alınması, mevzuata aykırılık ve eksikliklerin düzeltilmesi, zararların ortaya çıkmasının engellenmesi amaçlanıyor.

· İşverenlere mevzuatın uygulanması konusunda rehberlik yapılacak

İşçi ve işverenleri bilgilendirici toplantılar düzenlenecek ve iş mevzuatının kolayca uygulanmasına yönelik dokümanlar dağıtılacak.

İzinli 331 Özel İstihdam Bürosu Faaliyette

İş Müfettişleri, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü kayıtlarına göre 2012 Haziran sonu itibariyle izinli 331 Özel İstihdam Bürosunun faaliyette bulunduğunu belirterek, söz konusu iş yerlerinin dışında, kayıtlı özel istihdam büroları ile aynı tür faaliyetlerde bulunan, ancak gerekli yasal izni almamış pek çok iş yerinin olduğunu belirtti.

İş Müfettişleri, yeni denetim anlayışının "risk esasına dayalı" ve "önleme amaçlı" olduğunu vurgulayarak, amaçlarının işçilerin sağlığını ve güvenliğini sağlamak, iş yerlerinin ve istihdamın sürekliliğini tehdit eden riskleri gidermek olduğunu söyleyerek diğer hedefleri şöyle sıraladı:

· Kayıt dışı olarak iş ve işçi bulmaya aracılık eden iş yerlerinin, gerekli yasal koşulları yerine getirmeleri halinde kayıt altına alınmalarının sağlanması,

· Kanuni şartları yerine getirmek istemeyen ya da yerine getiremeyecek durumda olan Özel İstihdam Büroları hakkında idari para cezası uygulanması ve faaliyetlerine son verilmesinin sağlanması,

· Kayıt altına alınmaları sağlanan Özel İstihdam Bürolarının iş ve işçi bulmaya aracılık dışında faaliyette bulunmalarının engellenmesi,

· Çalışma izni bulunmayan yabancı uyruklu işçilerin istihdamının önlenmesi ve gerekli koşulları taşımayanların sınır dışı edilmesinin sağlanması,

· Söz konusu iş yerleri aracılığı ile kayıt dışı işe yerleştirmelerin önlenmesi,

· Aracılık hizmeti veren iş yerlerince yapılan hukuka ve yasalara aykırı yazılı ve sözlü anlaşmaların sona erdirilmesi,

· Söz konusu iş yerlerinin çalışma koşullarının 4857 sayılı Yasa açısından teftişinin yapılması.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel İş Teftiş Kurulu'nda Yeni Teftiş Anlayışı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement