İşaret Dili Tercümanları Sertifikalarını Aldı - Son Dakika
Güncel

İşaret Dili Tercümanları Sertifikalarını Aldı

İşaret Dili Tercümanları Sertifikalarını Aldı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda yapılan "İşaret Dili Tercümanlığı" sınavında başarılı olan tercümanlar ülke genelinde geçerli olacak ilk resmi sertifikalarını aldı.

19.12.2013 14:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığının çalışmaları sonucunda yapılan "İşaret Dili Tercümanlığı" sınavında başarılı olan tercümanlar ülke genelinde geçerli olacak ilk resmi sertifikalarını aldı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda yapılan "İşaret Dili Tercümanlığı" sınavında başarı gösteren adaylara sertifikaları törenle verildi.

Törene, AK Parti Ankara Milletvekili Tülay Selamoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Mustafa Baloğlu, işitme engelli ve yakınları katıldı.

Çiftçi, burada yaptığı konuşmada, işaret dili tercümanlığıyla ilgili çalışmaları özenerek yapmaya gayret ettiklerini belirterek, ilk yaptıkları çalışmanın işaret dili sözlüğü olduğunu söyledi. MEB Özel Eğitim Genel Müdürlüğünün Türk işaret dili sözlüğünün önemli bir bölümünü çıkardığını ifade eden Çiftçi, bu sözlüğün geliştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Türkiye'nin bu konuda dünyanın çok gerisinde olmadığını vurgulayan Çiftçi, tercümanlık sisteminin kurulmasının önemine değindi. İşaret Dili Tercümanlığı mesleğinde farklı kurum ve kuruluşlarca verilen sertifikaların karışıklığa neden olduğunu belirten Çiftçi, şunları kaydetti:

"Elimizde çok sayıda belge vardı ve hangisine tercüman diyecektik bu net değildi. Alanla ilgili daha önce çıkan yönetmelikler vardı. Bir taraftan da biz acil şekilde işaret dili eğitmenlerine ve tercümanlara ihtiyaç duyuyoruz. Yönetmelikte bu iki meslek grubunun tanımı var. Her iki meslek grubu içinde mesleki yeterlilik kurumu başkanlığıyla protokolümüzü imzaladık. Resmi Gazete'de yayımlanmış bir standart var. Bunun geliştirilmesi gerekiyor, bu çalışmalar bizi bekliyor."

-"Bu sınav Türkiye'de bir ilk"

Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Mustafa Baloğlu, farklı kurum ve kuruluşlarca açılan kurslarla Türk işaret dili tercümanlığı belgesi veya sertifika alanları sınava aldıklarını belirtti. Ülke genelinde yapılan başvuruların toplanmasının ardından genel müdürlüğün kurduğu komisyon tarafından adayların incelendiğini ve 893 adayın başvurusunun kabul edildiğini ifade eden Baloğlu, başvurulardan 100 üzerinden 70 ve üstünü alanların başarılı sayıldığını söyledi. Sınavı kazanan 87 kişiyi internet sitelerinde duyurduklarını dile getiren Baloğlu, bu sınavın Türkiye'de bir ilk olduğunu kaydetti.

-"İşaret dili mütercim tercümanlık alanının oluşturulması için çalışma yapılıyor"

AK Parti Ankara Milletvekili Tülay Selamoğlu ise işaret dilinin geliştirilmesiyle işitme engellilerin kelimelerin karşılığını bulacağını böylelikle meslek sahibi olabileceğini söyledi.

Hacettepe Üniversitesiyle görüştüklerini, mütercim tercümanlık bölümünde işaret dili mütercim tercümanlık alanının oluşturulması için çalışma yapıldığını ifade eden Selamoğlu, bunun gerçekleştirilmesi halinde bir ilke imza atılacağını kaydetti. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İşaret Dili Tercümanları Sertifikalarını Aldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement