İskilipli Atıf Hoca'nın Mezarına Ziyaretçi Akını - Son Dakika
Güncel

İskilipli Atıf Hoca'nın Mezarına Ziyaretçi Akını

İskilipli Atıf Hoca\'nın Mezarına Ziyaretçi Akını

Ankara İstiklal Mahkemesi kararı ile 1926'da idam edilen İskilipli Atıf Hoca'nın 82 yıl aradan sonra defnedildiği Çorum'un İskilip ilçesindeki anıt mezarı, ziyaretçi akınına uğruyor İskilip Belediye Başkanı Sezer."İskilip'e gelen ziyaretçilerin"...

07.06.2013 12:29

- Ankara İstiklal Mahkemesi kararı ile 1926'da idam edilen İskilipli Atıf Hoca'nın 82 yıl aradan sonra defnedildiği Çorum'un İskilip ilçesindeki anıt mezarı, ziyaretçi akınına uğruyor

İskilip Belediye Başkanı Sezer: "İskilip'e gelen ziyaretçilerin yüzde 60'ını, Atıf Hoca'nın ziyaretçileri oluşturuyor"

İskilipli Atıf Hoca'nın torunu Ahmet Faruk İmal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ankara'da idam edilen Atıf Hoca'nın infazı sonrasında kabrinin nerede olduğunu bulmak için uzun süre devlet arşivleri ile diğer kaynakları araştırdıklarını ancak bir sonuca ulaşamadıklarını ifade etti.

Eski Hatay Milletvekili Mehmet Sılay'ın da Atıf Hoca'nın mezarının yerini tespit edebilmek için 4-5 yıl süren bir araştırma yaptığını dile getiren İmal, Sılay'ın, mahkemede zabıt katipliği yapan kişinin oğlunun verdiği bilgiler doğrultusunda Atıf Hoca'nın mezarını bulduğunu söyledi.

Ankara Şafaktepe Parkı'nda bulunan Atıf Hoca'nın kabrinin, mahkemedeki zabıt katibinin vasiyeti üzerine bulunduğuna dikkati çeken İmal, şöyle konuştu:

"Mehmet Sılay ve ekibi, 90 yaşında olan zabıt katibinin oğluna ulaşmışlar. Mahkemede zabıt katibi olan kişi, Atıf Hoca ölünce her perşembe akşamı Atıf Hoca'nın Şafaktepe Parkı'ndaki mezarına giderek dua okurmuş. Ölümü öncesinde de bunu oğluna vasiyet etmiş. Mezarın yerini soranlara da yardımcı olmasını söylemiş. Atıf Hoca'nın mezarını bulduran hadise bu vasiyettir."

Mezarda yapılan kazıda, yerin yaklaşık 50 santimetre altında bulunan kemiklerin, Atıf Hoca'nın köyündeki akrabalarından alınan saç ve tırnak örnekleriyle karşılaştırılarak DNA testi yapıldığını ifade eden İmal, "Mezarı kazınca el ve ayak parmakları hariç iskeletin tamamı bulunmuş. Bu aşamalarda da bizim bilgimiz yoktu ancak Atıf Hoca'nın köydeki akrabalarından DNA için saç ve tırnak örnekleri almak için ulaşınca bilgimiz oldu. DNA testi de yüzde 99 oranında uyuşunca emin olmuşlar" dedi.

"6 ay boyunca siyah poşet içerisinde arabasının bagajında gezdirmiş"

Milletvekili Sılay'ın, Atıf Hoca'nın naaşının bulunmasının ardından nereye defnedileceği konusunda kararsızlık yaşadığını anlatan İmal, "Mehmet Sılay, Atıf Hoca'nın naaşını, 6 ay boyunca siyah poşet içerisinde arabasının bagajında gezdirmiş. Çünkü nereye defnedileceğine karar verememiş. Ankara'da mı kalsın, İskilip'e mi yoksa köyüne mi defnedelim diye düşünmüş" ifadesini kullandı.

Yaptıkları görüşme sonucunda Atıf Hoca'nın naaşının, 28 Nisan 2008'de İskilip'e defnedildiğini dile getiren İmal, naaşı kendisi, Mehmet Sılay ve eski İskilip Belediye Başkanı Orhan Öztürk ile bugünkü mezarının bulunduğu Gülbaba Mezarlığına defnettiklerini belirtti.

Atıf Hoca'nın defnedilmesiyle ilgili gelişmeleri, o dönem yaşanan süreçten dolayı açıklayamadıklarını kaydeden İmal, "Dönem olarak sıkıntılı bir süreç vardı. Bize yardım eden insanların bir zarar görmemesi için hemen açıklamadık. 2010 yılında Başbakan'ın Meclis kürsüsünden mazlum olduğuna dair Atıf Hoca'nın ismini zikredince, İstiklal Mahkemeleri'nin Atıf Hoca'yı şehit ettiğine ilişkin açıklamalar yapılınca halk arasında büyük bir yankı uyandırdı. Sonra da kendiliğinden ortaya çıktı zaten" diye konuştu.

İdamının ardından 82 yıl sonra memleketine defnedilen Atıf Hoca için İskilip Belediye Başkanı Numan Sezer tarafından anıt mezar yaptırıldığını ve anıt mezarın yapılması için birçok yerden destek geldiğini belirten İmal, "Herkesten Allah razı olsun. İki yıldır da Atıf Hoca'nın idamının yıl dönümü olan 4 Şubat'ta anma günü düzenleniyor. Ulucami'de ve doğum yeri olan Bayat'ın Toyhane köyünde mevlit okutularak yemek veriliyor. Anma etkinliklerine çok geniş katılım oluyor" ifadelerini kullandı.

"İade-i itibar için kimseden talepte bulunmuyoruz"

Atıf Hoca'ya "iade-i itibar" yapılmasını arzu ettiklerini ancak bu konuda kimseden talepte bulunmadıklarını vurgulayan İmal, "İade-i itibar lütuf gibi verilmez. Yani kahyaya bahşiş verilmiş gibi iade-i itibar verilmesine karşıyız. Biz sadece bu noktada isteğimizi dile getiriyoruz" dedi.

"Devlette devamlılık esastır. Eğer devlette bir hata yapıldıysa bunun yine devlet tarafından düzeltilmesi gerekiyor" diye konuşan İmal, şunları kaydetti:

"Çünkü insanlar gibi devletler de hata yapabilir. Önemli olan hatalardan ders çıkarmak ve aynı hataları tekrarlamamaktır. Milletin ve ülkenin geleceği adına, milletin devletle barışması adına... Bu ülkedeki insanların hak ettiği şekilde yaşamasını istiyoruz. Bu konuda adımlar atıldı. İskilip Devlet Hastanesine Atıf Hoca'nın ismi verildi. Bu bizim için sevindirici bir şey. Emeği geçenlere teşekkür ederiz. Bu da iyi bir gelişmedir. Daha 3-5 yıl öncesine kadar adını anmaktan korkuyorduk, bir mezar taşı yoktu. Eşi ve ailesi, geride bıraktıkları kişiler mezarına bir Fatiha dahi okuyamadan öldüler. Bu nedenle bugünkü gelinen noktada bunların hepsi bir kazanç. İade-i itibar Atıf Hoca'dan ziyade devletin ve Meclis'in itibarıyla ilgili bir konudur. Devletin, milletin ve Meclis'in var olan itibarını daha üst seviyeye taşımak için resmi bir iade-i itibar yapılırsa olumlu olacaktır."

"İskilip'e gelen ziyaretçilerin yüzde 60'ını, Atıf Hoca'nın ziyaretçileri oluşturuyor"

İskilip Belediye Başkanı Numan Sezer de Atıf Hoca'nın mezarının yoğun ilgi gördüğünü söyledi.

2008 yılında Ankara'dan İskilip'e getirilen Atıf Hoca'nın naaşı için, İstanbul Ticaret Odası üyesi mimar Mehmet İşçi'nin katkılarıyla anıt mezar yaptıklarını belirten Sezer, "Anıt mezarın yapılması sırasında birçok yerden destek geldi. Türkiye genelinde Atıf Hoca'ya olan sevgi ve saygı bu birlikteliği oluşturdu. Biz de belediye olarak üzerimize düşen organizasyon görevini sağladık ve bugüne gelindi. Sayın Başbakanımız ve diğer devlet büyüklerimizin de destekleriyle bu proje sona erdi ve değerli büyüğümüzün mezarı yapılmış ve bitmiş durumda" diye konuştu.

Atıf Hoca'nın anıt mezarının yapılmasının ardından İskilip'e gelen ziyaretçi sayısında da büyük artış yaşandığına dikkati çeken Sezer, şunları kaydetti:

"Turizm açısından geçmiş yıllarda ziyaretçi sayısı 2 binler seviyesindeyken, bugün 10 binin üzerine çıkmış durumda. Bu yıl beklentimiz 15 ile 20 bin kişi olması yönünde. İskilip, konakları, sokakları ve tarihi dokusuyla Türkiye'de gezilen yerler bakımından sıralamaya girmiş bir ilçe. Ziyaretçi sayısındaki artışın en büyük etkenlerinden birinin de Atıf Hoca'mızın mezarının burada olmasından kaynaklanıyor. İskilip'e gelen ziyaretçilerin yüzde 60'ını, Atıf Hoca'nın ziyaretçileri oluşturuyor." - Çorum

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İskilipli Atıf Hoca'nın Mezarına Ziyaretçi Akını - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement