İstanbul Sanayi Odası (İSO), Türkiye'de kadınların iş dünyasında daha fazla yer almasına katkı sağlamak üzere Kadın Sanayiciler Platformu'nu hayata geçirdi.
İSO açıklamasına göre, Odaya üye kadın sanayicilerin oluşturduğu platformun kadın gazetecilerle bir araya gelerek hedeflerini paylaştığı toplantıda, Türkiye'de kadınların siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel durumu özetlenerek, yaşanan sorunlara ilişkin çözüm önerileri dile getirildi.
İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay ve İSO Yönetim Kurulu Üyesi Sultan Tepe'nin ev sahipliği yaptığı toplantıda, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla hazırlanan altı maddelik manifesto da paylaşıldı.
Kadın Sanayiciler Platformu'nun 8 Mart Manifestosu'nda, Türkiye'de kadın istihdamının özendirilmesi gerektiğine işaret edildi. Manifestoda, gelişmiş ülkelerde yüzde 60-80 aralığında olan kadınların iş gücüne katılım oranının, Türkiye'de yüzde 30 olduğu belirtilirken, 2023 hedefi olan yüzde 38 seviyesinin ise yüzde 50'ye revize edilmesi önerisinde bulunuldu.
Kadın istihdamı stratejisinin oluşturulması gerektiği vurgulanan Manifesto'da, Ulusal Kadın Girişimciliği Strateji Belgesi'nin hazırlanması önerildi. Kadın girişimci oranının OECD ortalaması olan yüzde 25'lere çıkarılması talep edilen manifestoda, siyasette kadın temsilinin artması ile demokrasi kalitesinin yükselmesi arasında doğru orantı olduğuna işaret edildi. Bu doğrultuda siyasi partiler ve seçim yasalarının değiştirilerek, TBMM ve yerel yönetimlerde kadın temsilinin artırılması önerisi sunuldu.
8 Mart Manifestosu'nda kadın-erkek eşitliğinin güvence altına alınması konusuna da değinilerek, Türkiye'de kadın-erkek eşitliği sorunu olduğu dile getirildi. Bu kapsamda, Avrupa Birliği mevzuatında yer alan kadın-erkek eşitliğine dair dört anlaşma maddesi ve 13 direktife uygun yasal düzenlemeler yapılması önerildi. Manifestoda ayrıca okuma-yazma seferberliği ile kadınların tamamının okur-yazar olmasının sağlanması ve kızların en az liseyi bitirmesi gerektiği belirtildi.
Toplantıda, kadınların bağımsız yönetim kurulu üyesi olması, STK'larda daha çok yer alması, TV dizilerinde kadın sanayici karakterlerine yer verilmesi, İstanbul ve Anadolu'dan kadın sanayicilerin bir araya gelmesi ve kadınlara yönelik mesleki eğitim kursların açılması gibi pek çok öneride bulunuldu.
Açıklamada görüşlerine yer verilen İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay, sanayi sektörünün gelişimi için kadın yönetici ve çalışan sayısının artması gerektiğini vurgulayarak, "Türkiye'de her 100 girişimciden 6'sının kadın olduğunu göz önüne alarak, kadın girişimci sayısını artırmayı ve böylece sanayide daha fazla söz sahibi olmalarını sağlamayı hedefliyoruz. Sanayinin başında kadın olmasıyla hayatımız daha iyi yönde gelişecektir" ifadelerini kullandı.
Platformun kadınların tüm sorunlarına çare olamayacağına dikkati çeken Okyay, bununla birlikte kadınların sosyal bazı sorunlarına da dolaylı olarak katkıda bulunacaklarını dile getirdi.
İSO Yönetim Kurulu Üyesi Sultan Tepe de kadınların toplumda annelik görevinin dışında üretme gücü ve başarısının da dikkate alınması gerektiğini belirterek, platform olarak bir yıl sonra belli konularda sonuç almayı hedeflediklerini aktardı. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › İso, 'Kadın Sanayiciler Platformu' Kurdu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?