Dünya'da ilk kez kadavradan nefes borusu naklini gerçekleştiren İspanyol Prof. Dr. Paolo Macchiarini, ameliyat yapmak üzere Bursa'ya geldi. Uludağ Üniversitesi'nde uzun süreden beri tedavi gören ve nefes boruları tıkalı olduğu için yoğun bakımda solunum cihazına bağlı olarak yaşayan iki ayrı hastanın ameliyatını yapan Prof. Dr. Paolo Macchiarini'nin ameliyatını meslektaşları hastane içinde kurulan canlı yayın ekranından izlediler.
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Cerrahisi'nde uzun süreden beri tedavi gören ve nefes boruları tıkalı olduğu için yoğun bakımda solunum cihazına bağlı olarak yaşayan ve isimleri açıklanmayan iki ayrı hastanın durumu ciddileşince Göğüs Hastalıkları Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Gebitekin, arkadaşı olan ve dünyada ilk kez kadavradan aldığı nefes borusunu hasta bir insana nakleden doktor olarak tanınan Prof. Dr, Paolo Macciarini,?yi Bursa'ya davet etti. Prof. Dr. Cengiz Gebitekin ve ekibi ile ameliyata giren İspanyol doktor hastanın nefes ve yemek borularını onararak ikisinin de hayata döndürmeyi başardı.
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Gebitekin, 'Biz bu ameliyatı 2,5 yıl önce bir hastamıza uygulamıştık ve başarı elde ettik. Şimdi ise uzun süre yoğun bakımda kalan iki hastamızın nefes ve yemek boruları tıkalı olmaları nedeniyle ön cerrahi müdahalemizi Prof. Dr, Paolo Macciarini'nin katılımıyla oldukça başarılı bir operasyon ile gerçekleştirdik. Sonuç olumlu olursa sorun yok ancak istediğimiz sonuç elde edilemezse o zaman hastalarımıza nefes borusu nakli yapılacak, yani artık hastalarımızın bu tür ameliyatlar için yurt dışına gitmesine gerek kalmadı' dedi.
DÜNYADA İLK NEFES BORUSU NAKLİNİ YAPAN DOKTOR
Prof. Dr. Paola Macciarini, üç yıl önce İngiliz ve İtalyan doktorlarla birlikte İspanya'da kök hücre teknolojisini kullanarak, 30 yaşındaki Kolombiyalı Claudia Castillo'ya 'biyoreaktör' yoluyla laboratuar yapımı kök hücrelerle kaplanmış 5 santimetrelik nefes borusu nakletmişti. Kök hücre teknolojisinin organ nakillerinde yeni ufuklar açtığını belirten Prof. Dr. Paola Macchiarini, kemik iliğinden elde edilen kök hücrelerin kullanılarak, bu 'biyolojik kalıp' üstünde yeni bir canlı doku oluşturulduğunu söyledi. Bu dokunun, Milano Üniversitesi'nde geliştirilen bir cihaz yardımıyla, menüsküs tedavisinde başvurulan 'kıkırdak oluşturucu bir yöntem' uygulanarak büyümeyi hızlandıran proteinlerle kaplandığını kaydeden Paola Macciarini, hasarlı nefes borusu yerine yenisini taktıklarını, bu şekilde bağışıklık sistemini bastıran ilaçlara gerek kalmadığını ifade etti. . Dr. Macciarini, 'Artık dünyanın neresinde olursa olsun hastanın kendi hücrelerini kullanarak nefes borusu onarımını yapmamız mümkün' dedi.
MESLEKTAŞLARI CANLI YAYINDA İZLEDİ
Prof. Dr. Paola Macciarini ve Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Gebitekin'in katıldığı iki ayrı ameliyatı Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen 20 Cerrah Hastane içinde kurulan kapalı devre canlı yayın sistemiyle izlediler.
Son Dakika › Güncel › İspanya'dan Hayat Kurtarmaya Geldi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?