Barış için Kadın Girişimi, İsrail'in ablukasını protesto ederek, Gazze'ye doğru yola çıkacak olan bayan aktivistlerin oluşturduğu filoya destek verdi.
Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde Galatasaray Lisesi önünde bir araya gelen Barış için Kadın Girişimi üyesi bir grup, "Gazze ablukasına hayır!" pankartını açarak, "Gazzeli kadınlar yalnız değildir", "Gazze'de ablukaya son", "Yaşasın kadın dayanışması", "Gazze için gemide sokaktayız" sloganları attı.
Girişim adına basın açıklamasını okuyan aktivist Züleyha Gülüm, 2006'da yapılan seçimlerde yasal bir parti olan Hamas'ın kazanmasından bir yıl sonra İsrail ve Mısır'ın Gazze'ye abluka uygulamaya başladığını belirterek, "Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası insan hakları kuruluşlarının halen işgal altında saydığı Gazze, dünya üzerinde nüfus yoğunluğunun en yüksek olduğu yerdir ve su, elektrik, telekomünikasyon gibi hizmetler açısından İsrail'e bağlıdır. 2014 yılında Gazze'de yaklaşık 95 bin insanın yaşadığı 18 bine yakın ev yıkıldı. Bunların yeniden inşaası abluka yüzünden gerçekleşmiyor. Oxfam raporuna göre, abluka kalkmazsa bu binaların yeniden inşaası için tam yüz yıl gerekir." ifadelerini kullandı.
Ablukanın yarattığı yıkım ve zararı en fazla kadınların yaşadığını kaydeden Gülüm, şöyle devam etti:
"Eşlerini kaybettiklerinde geçim kaynağından yoksun kalıyorlar, evlerini kaybettiklerinde bazen bir çadır da olsa yeni bir ev kurmanın bütün yükünü onlar sırtlanıyor. Hem eşlerini hem de evlerini kaybettiklerinde eşlerinin ailesinden bir başka erkekle evlenmek zorunda kalıyorlar. Evleri yıkılıp başka ailelerin yanına yerleşmek zorunda kaldıklarında mahremiyetlerinden oluyorlar. CEDAW Komitesi 2011 yılında hazırladığı bir raporda, Filistinli kadınların ve kızların hem İsrail askerleri hem de topraklarına yerleştirilmiş olan yerleşimcilerin her türden şiddetine maruz kaldığını ve bu vakaların nadiren belgelendiğini vurguluyor. Afukah'da, işgal gücünün keyfi ateş ettiği İsra Abdeh gibi, çantasını açmadığı için vurulan ve kan kaybederken yarım saat bekletilip sonra ambulansla hastaneye götürülen ve ölen 18 yaşındaki Hadil Haşlemun gibi."
Ablukayı kırmak için Gazze'ye önce küçük gemiler daha sonra ise özgürlük filolarının gittiğini ve bunların İsrail müdahalesiyle karşı karşıya kaldığını vurgulayan Gülüm, "2010'da giden Mavi Marmara gemisinde 9 kişi katledildi. Bu kez, sadece kadınlardan oluşan bir filo Gazze'ye doğru yola çıkıyor. Filodaki gemilerden birinin adı Amal yani Ümit, diğerinin ise Zaytouna yani Zeytin. Ablukanın ve işgalin biteceği, dünyanın dört bir yanına dağılmış Filistinlilerin yurtlarına döneceği ümidi Gazzelileri bütün bu baskıya karşı ayakta tutuyor." şeklinde konuştu.
Amal ve Zaytouna'daki kadınlar arasında siyasetçiler, barış eylemciler, yazarlar ve bazı Yahudiler de olacak.
Gösteri yapan gruba HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya da destek verdi.
Basın açıklamasının ardından grup olaysız bir şekilde dağıldı.
Son Dakika › Güncel › İsrail'in Gazze Ablukası Protesto Edildi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?