İstanbul'da Geçen Yıl 1298 Baca ve Çatı Yangını Çıktı - Son Dakika
Güncel

İstanbul'da Geçen Yıl 1298 Baca ve Çatı Yangını Çıktı

İstanbul\'da Geçen Yıl 1298 Baca ve Çatı Yangını Çıktı

ÇATIDER Başkanı Yavuz: "Çatılarda yapacağımız tadilat, yenileme veya tamiratlar için çatı sektörü içinde olan uzman bir firma tercih edilmelidir.

26.02.2014 14:24

Çatı Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER), geçen yıl İstanbul'da 1298 baca ve çatı yangını çıktığını, bunların büyük kayıp ve risklere yol açtığını bildirdi.

Dernekten yapılan yazılı açıklamaya göre, özellikle tadilat, tamirat ve yenileme çalışmalarının uzman kişilerce yapılması ve gereken önlemlerin alınması halinde yangın tehlikesi yaşanmıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'nın istatistiklerine göre sadece İstanbul'da geçen yıl 1298 çatı ve baca yangını çıktı. Tüm yangınların yüzde 5.1'ini oluşturan baca ve çatı yangınlarının sayısı, bu yılın ilk döneminde 170'e ulaştı. Konut ve iş yerlerinin yanı sıra Haydarpaşa Gar binası ve Galatasaray Üniversitesi gibi tarihi binalarda da çıkan çatı yangınları, mal ve can kayıplarıyla birlikte kültürel değerlerin de önemli ölçüde zarar görmesine yol açıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen dernek başkanı M. Nazım Yavuz, yangınlara, bacaların tekniğe uygun inşa edilmemesi, temizlenmeyen sobalar, çatı aralarının amacına aykırı kullanımı, tedbir alınmadan çatı tamiratı yapılması ve elektrik kablolarının kuralsız şekilde çatı arasına döşenmesi gibi birçok nedenin yol açtığını ifade etti.

"Çatı aralarını imara açarak kullanıma uygun hale getirilmesini öneriyoruz. Böylece doğru proje, doğru inşaat teknikleri, doğru yalıtım ve doğru kaplama malzemesi kullanılarak, yangın tehlikesi azalacaktır" değerlendirmesinde bulunan Yavuz, Türkiye'deki çatı ve baca yangını oranlarının, gelişmiş ülkelerin gerisinde olduğunu vurguladı.

Yavuz, şunları kaydetti:

"Çatılarda yapacağımız tadilat, yenileme veya tamiratlar için çatı sektörü içinde olan uzman bir firma tercih edilmelidir. Can ve mal kayıplarının yaşanmamasının sırrı, doğru planlama, doğru ekipman seçimi, bilgili elemanların kullanılması ve iş güvenliği tedbirlerinin eksiksiz şekilde uygulanmasıdır. Bu konuda 11 senedir kapsamlı eğitim çalışmaları yürüten derneğimiz, üyelerini ve çatı ile ilgili tüm ilgilileri bilgilendirerek, etkin uygulama çalışmaları yapıyor. Çatıda yapılan her iş mutlaka önemsenmeli ve ciddiyetle ele alınmalıdır. Çatı uygulamalarının herhangi bir usta tarafından yapılması yerine uzmanlar tarafından uygun malzeme ile hayata geçirilmesi, sonradan yaşanabilecek üzücü olayları önleyecektir."

Türkiye'nin, zengin tarihi ve kültürel mirasının korunarak geleceğe taşınmasında çatı ve cephe uygulamalarının hayati öneme sahip olduğunu bildiren Yavuz, "Özellikle tarihi ve eski binaların tamirat, tadilat ve restorasyonlarında yer önceden görülmeli, iş güvenliği ve yangın konusunda uzman kişilerin desteği ve görüşleri doğrultusunda gerekli önleyici tedbirler alınmalıdır" ifadelerini kullandı. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İstanbul'da Geçen Yıl 1298 Baca ve Çatı Yangını Çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement