İstanbul'da Irak Türkleri Çalıştayı - Son Dakika
Güncel

İstanbul'da Irak Türkleri Çalıştayı

İstanbul\'da Irak Türkleri Çalıştayı

Süleymaniye’deki Erol Güngör Kültür Merkezinde, "Irak Türklerinin dünü, bugünü, yarını, sorunları ve çözüm yolları" konulu bir çalıştay yapıldı.

28.09.2014 11:31

Süleymaniye'deki Erol Güngör Kültür Merkezinde, "Irak Türklerinin dünü, bugünü, yarını, sorunları ve çözüm yolları" konulu bir çalıştay yapıldı.

Milliyetçi Hekimler Derneği'nin düzenlediği çalıştayın amacı "Irak Türklerinin kimsesiz olmadığı, maddi ve manevi destekçilerinin bulunduğu, her şeyden önce kendilerine güvenmeleri gerektiği, son olaylardan sonra Türkmenlerin de silahlanmaya başladıkları ve Emirli'deki kuşatmayı yarmalarının büyük bir başarı olduğu vurgulandı.

Milliyetçi Hekimler Derneği Başkanı Prof.Dr. Orhan Gedikli, Irak Türklerinin dünü ve bu gününü anlatırken, orada Türkmenlerin zor durumda olduğunu söyledi. Prof.Dr. Gedikli, IŞİD ve Mesud Barzani güçlerini kastederek "Türkmenler iki taraftan da zulüm görüyor. Irak Türkleri yemek değil kurşun yiyor" dedi.

Dr. Yusuf Gedikli, yaptığı konuşmada, Irak Türklerinin en büyük hatasının kayıtsız şartsız Türkiye'ye güvenmeleri olduğunu belirterek "Aslında Irak Türklerinin Türkiye'ye güvenmelerini bir ölçüde anlayışla karşılamak lazımdır. Çünkü Türkiye, devlet hem de büyük bir devlettir. Koskoca devlete güvenmeyeceklerdi de kime nereye güveneceklerdi? Koskoca Türkiye bir şey diyorsa bir bildiği var demektir. Dolayısıyla Türkiye ne diyorsa yapmalıyız' siyaseti güdülmüştür. Bu durum Irak Türk toplumunun ve aydınlarının hataları için hafifletici nedendir. Ancak, yanlışlarını tamamen ortadan kaldırmaz. Irak Türklerinin esas ve affedilmez hataları bu güvenin belli bir zaman sonra boş olduğunu anlayamamaları olmuştur. Halbuki, 1959'dan 1970'lere, 1980'lere ve oradan 1990'lara uzanan çizgide Türkiye'ye güvenin bir şey getirmediğinin görülmesi gerekirdi. Bunu anlayamama da Türkiye'deki Irak Türk kökenli aydınların da rolleri vardır. Çünkü, onlar da bunu görememişlerdir."

KERKÜK TÜRK KENTİDİR

Türkmeneli İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Savaş Avcı da, Kerkük'ün asırlardır bir Türk kenti olduğunu belirterek "Barzani'nin geçen günlerde yaptığı 'Kerkük Kürt şehridir' sözlerini reddediyoruz" dedi.

Savaş Avcı, Türkmenlerin IŞİD militanları ve Kürtlerin saldırıları arasında kaldığını iki taraftan da zarar gördüğünü söyledi.

Prof.Dr. Nefi Demirci, Güven Hızarcı, Özcan Pehlivanoğlu, Cüneyt Mengü, Dr. Muhsin Kadıoğlu, Erdoğan Aslıyüce, Prof.Dr. Sait Gönen de Kerkük'ün ve Türkmen kentlerinin siyasi tarihi, Irak Türklerinin içinde bulunduğu çıkmaz, insan haklarını savunanların Türkmenlere sahip çıkmaması gibi konularda sunum yaptılar.

DÜZENLEME KURULU

Çalıştayı düzenleme kurulunda şu isimler yer aldı:

Prof.Dr. Orhan Gedikli, Dr. Muhsin Kadıoğlu, Dr. Nefi Demirci, Dr. Yusuf Gedikli, Dr.Ali Ürey, Yesi Derneği Başkanı Güven Hızarcı, Ahmet Yesevi Vakfı Başkanı Erdoğan Aslıyüce ile gazeteci Hüdavendigar Onur. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel İstanbul'da Irak Türkleri Çalıştayı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement