İstanbul Kongre Turizminde 1'nci Oldu - Son Dakika
Güncel

İstanbul Kongre Turizminde 1'nci Oldu

İstanbul Kongre Turizminde 1\'nci Oldu

İstanbul, 500'den çok katılımcılı 53 kongreye ev sahipliği yaparak, kongre turizminde birinci sıraya oturdu.

25.12.2012 17:40

İstanbul, 500'den çok katılımcılı 53 kongreye ev sahipliği yaparak, kongre turizminde birinci sıraya oturdu. Rakiplerini geride bırakan İstanbul'un turizm potansiyelini arttırmak adına ciddi çalışmalar yaptıklarını belirten İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Hayalim kongre kampüsü yapmak" dedi.

500'den çok katılımcılı 53 kongreye ev sahipliği yapan İstanbul, kongre şehirleri arasında birinci oldu. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve aynı zamanda Turizm Geliştirme ve Eğitim Vakfı (TUGEV) Yönetim Kurulu ile İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu (ICVB) Başkanı Murat Yalçıntaş, düzenlenen toplantıyla İstanbul'un kongre turizminde birinciliğini kamuoyuyla paylaştı. Kadir Topbaş, İstanbul'un kongre turizminde birinci olmasının kurum ve kuruluşlarla yaptıkları iş birliğinden dolayı olduğunu söyledi. Topbaş, "Günümüz dünyasında sadece yerel yönetimler değil, bütün kurum ve kuruluşlar, iş dünyası, sivil toplum kuruluşları ile birlikte hareket etmek zorundalar. Türkiye olarak kurumsal kaosu bir tarafa bırakarak bu birlikteliği yakaladık. Esasında bu başarının temelinde bu birliktelik var. Sürdürülebilir kalkınmanın ayaklarından biri turizm olarak görülmektedir. İstanbul turizmde hakkettiği payı alamaz iken, hele de İstanbul gibi bir kentin kongre turizminden yoksun olması bizi gerçekten üzmektedir" şeklinde konuştu.

İSTANBUL'DA OTELLERİN YÜZDE 98'İ DOLU

İstanbul'da faaliyet gösteren otellerin doluluk oranına dikkat çeken Topbaş, "Göreve geldiğimde yaptığım ilk toplantı İstanbul'un turizmini geliştirmek ve platform kurmak adına bir araya gelmek oldu. O zamanlar başladığımız serüvenimiz bizi buraya getirdi. Gurur duymaktayım ki, şuanda otellerimizin yüzde 98 kapasiteyle doluluk oranıyla yarışması, diğer taraftan 38 bin civarındaki yatak inşaatının devamı bize gelecek adına umut vermektedir. Hem ciddi anlamda istihdam ve katma değerleri üreten önemli bir organizasyon. Batı'da yerel yöneticiler, kongre merkezleri ve sayılarıyla seçim propagandası yapmaktadırlar" dedi.

"GÖREVE GELDİĞİMİZDEN BERİ İSTANBUL'A 52 MİLYAR YATIRIM YAPTIK"

Göreve geldiğinden beri İstanbul'a ciddi yatırımlar yaptıklarını belirten Başkan Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu anlayışla beraber çalışmaktayız. Belediye başkanları günümüzde adeta CEO gibi çalışıyorlar. Çünkü şehirlerin yarıştığı bir noktada site devletler gibi ön plana çıkan şehirlerin algısında önemli rol oynuyorlar. Bunu yaparken belediye başkanları iş alemiyle yakın temas etmek zorundalar. Kente ne katabilir? Neye ihtiyaç var? Adeta ticari mantık düşünürcesine beraber ortak hareket etme bilinci içerisindeyiz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak göreve geldiğimizden bu yana yaptığımız yatırımlar toplamı 52 milyar. Ulaşım yüzde 55 olmak üzere. Bu yıl yatırım bütçemiz 8 milyar. Türkiye'de yatırımların 4'te 1'ini İstanbul yapmaktadır."

"HAYALİM KONGRE KAMPÜSÜ YAPMAK"

Kongre turizminde birinci olmak için çok ciddi mücadele ettiklerini vurgulayan Başkan Topbaş, "Kongre turizminde 44'ncü sıralardan geldik buraya. İstanbul'da Hilton ve Pera Palas otellerinin dışında salonu olmayan bir şehirden bugün gerçekten kongrelere fırsat veren bir alana sahibiz, hatta bu da yetmez. Bir kongre kampüsü yapmak zorundayız. İdealim kongre kampüsü yapmak. Ailesiyle gelenlerin orada yaşayacağı, konaklayacağı bir kampüse ihtiyaç var. Bunu başarmalıyız. Başarmak zorundayız" diye konuştu.

İstanbul'un çok değerli bir yaşam kenti olduğunu ifade eden Başkan Topbaş, "Biz mücevherin, hazinenin üzerindeyiz. Her alanda kendini gösteren bir kentteyiz. Kongre turizminde beraberce bir başarıya ulaştık. Dikkat edilmesi gereken bir konu var. Zirveye gelmek bir mesele ama burada kalmak zorundayız. Her zaman birinci olmak için hassasiyetimizi beraberce sürdürmek zorundayız. Kongre için İstanbul'a gelenler bu değişim ve dönüşümü fark ediyorlar. Roma 54 milyon, Paris 32 milyon turist alıyorsa, İstanbul'un çok daha farklı olması gerekir" dedi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu (ICVB) Başkanı Murat Yalçıntaş ise, "İstanbul 2012 yılında dünya liderliğini yakaladık. Türkiye'nin turizmdeki yeri gittikçe artmaktadır. 8 milyona aşkın turist İstanbul'a geldi. İstanbul'un tarihsel mirasının çok önemli payı var. İstanbul'a kattığı değerler adına Başkanımız Sayın Kadir Topbaş'a teşekkür ediyorum. Bugün İstanbul en yeşil, en temiz şehirler arasına girdiyse Başkanın ve ekibinin çok önemli payı var. 2010 yılından sonra İstanbul'da iki tane kongre merkezi açıldı. Biri Haliç, diğeri İstanbul Kongre Merkezi'dir. Bu nedenle İstanbul'un kongre potansiyeli üç katına çıktı. Eğer bu iki kongre merkezi olmasaydı, bugün İstanbul'un bu noktaya gelmesine imkan yoktu. Spor, moda ve sanat etkinliklerine verilen destek de bize bu bilinci getirdi. Hepimiz çok çalıştık ve İstanbul'u bu noktaya getirdik" diye konuştu.

Konuşmaların ardından İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, Başkan Topbaş'a İstanbul'un turizmine yaptığı katkılardan dolayı plaket takdim etti. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel İstanbul Kongre Turizminde 1'nci Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement