İş kazaları ve işçi ölümlerinin araştırılması, alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Meclis araştırması açılması için önerge veren MHP'nin sanayici milletvekili Lütfü Türkkan, "İşçileri, yasaların bize verdiği zorunluluk dışında eğitime tabi tutmuyoruz" dedi.
Türkkan ve arkadaşları tarafından Meclis Başkanlığı'na sunulan araştırma önergesinde, AK Parti iktidarının yanlış politika ve uygulamalarının işçilerin yaşamını tehlikeye atmaya devam ettiği savunuldu.
İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin yayınladığı rapora göre 2013'ün ilk 10 ayında 1.017, Ekim ayında en az 109 işçinin yaşamını yitirdiğine yer verilen önergede, işçi sağlığı ve güvenliği konusunda neler yapıldığının belirlenmesi, işçi ölümlerinin sebeplerinin ortaya çıkarılması gerektiği ifade edildi.
Kendisi de bitkisel yağ üretimi alanında sanayici olan Türkkan, işveren olarak işçi sağlığı ve güvenliği konusunda verdiği önergenin nedenlerini anlattı.
Kocaeli Sanayi Odası'nda görev yaptığını, Dilovası OSB'nin yönetiminde yer aldığını anlatan Türkkan, hem işveren hem işçi kesimini iyi tanıdığını söyledi.
Türkiye'de genç nüfusun eğitim gördüğü alanda istihdam edilemeyişinin önemli bir sorun olduğunu belirten Türkkan, "Üniversite mezunlarının iş bulma olasılığı azaldı. Makine mühendisleri, vardiyada çalışmaya zorunlu hale geldiler" dedi.
İşçi ölümlerindeki artışın dikkat çekici olduğunu vurgulayan Türkkan, işçi profilindeki yükselmeye rağmen işçi ölümlerinin arttığını, aslında bunun ters orantılı olması gerektiğini söyledi. İşçilerin önemli bir kısmının okul eğitiminden sonra doğrudan istihdam edildiğini dile getiren Türkkan, "Böyle olunca başta dikkatsizlik, diğer faktörlerin de etkisiyle ciddi oranda işçi ölümleriyle karşılaşıyoruz. Kendim de dahil olmak üzere işçileri iş sağlığı konusunda yeterince eğitiyor muyuz? Yasaların bize verdiği zorunluluk dışında eğitime tabi tutmuyoruz. İnsanı insan gibi gören, alacağı eğitimin hayatını kurtaracağı bilinciyle yaklaşmıyoruz. Buna dikkat çekmek için araştırma önergesi verdim" diye konuştu.
Türkkan, işverenin kendine maliyet getiren her şeyden ister istemez kaçtığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Türkiye'de işveren maliyeti artıran o kadar çok faktörle karşı karşıya ki dünyanın en pahalı enerjisini kullanıyor, en pahalı KDV'sini ödüyor, istihdamdan kaynaklanan vergilerin en fazlasını ödüyor. İşçinin eğitimi için bir şey kalmıyor. Bu fonu biraz daha artırmak için istihdamdan kaynaklanan vergileri aşağı çekip eğitime harcamak lazım.
Ayda ortalama 100 işçi ölüyor. Yaralanma ve uzuv kayıplarını saymıyorum. Bu çok ciddi bir rakam. Türkiye'de ailelerde tek kişinin çalıştığını düşünürseniz, işçinin ölümü o ailenen hayata tutunmasını çok zorlaştırıyor.
Ucuz işgücü dünyadaki her işverenin aradığı bir şeydir. Üretimde ilk iki sırada hammadde ve enerji fiyatı gelir. Bunlarda yapacak bir şey olmayınca kala kala işverenin eline ucuz işçilik kalıyor. İşvereni bu noktaya getirmeden, enerji, hammadde maliyetini düşürecek çözümler bulunmalı. O zaman işçi maliyeti üretimde çok sorun teşkil etmez. Ölümlerin önüne geçilebilmesi için işçinin eğitimine harcanacak paranın devlet tarafından bir süre, örneğin 5 yıllığına fonlanması çok önemli. İşçi ölümlerini düşürecek en kısa yol bu."
"Biz de bir işçimizi kaybettik"
İş kazalarının önüne geçilmesinde işletmelerin fiziki şartlarının da çok önemli olduğunu ifade eden Türkkan, iş kazalarının daha çok görüldüğü demir çelik, inşaat ve liman işletmesi gibi yüksek riskli sektörlerde eğitimi devletin sübvanse etmesi halinde ölümlerin azalacağını belirtti.
Kendi işletmesinin daha düşük riskli olduğunu anlatan Türkkan, bir işçisinin iş kazası sonucu yaşamını yitirdiğini söyledi. Türkkan, işçinin, merakından dolayı ayçiçek silosunun üzerine çıktığını ve 17 metrelik silonun içine düştüğünü ifade etti. Olay sırasında kendisinin de fabrikada olduğunu anlatan Türkkan, hemen siloyu boşalttıklarını, ancak işçiyi kurtaramadıklarını söyledi.
Son Dakika › Güncel › Milletvekilinden İşçi Güvenliği İçin Araştırma Önergesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?