İsviçre'deki Kıbrıs Konferansı - Son Dakika
Güncel

İsviçre'deki Kıbrıs Konferansı

İsviçre\'deki Kıbrıs Konferansı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, İsviçre'nin Crans-Montana kentinde devam eden Kıbrıs Konferansı için dün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun "Bu bir final konferansıdır.

30.06.2017 13:45

CRANS- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, İsviçre'nin Crans- Montana kentinde devam eden Kıbrıs Konferansı için dün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun "Bu bir final konferansıdır. Son konferanstır." açıklamasını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

Kıbrıs Konferansı için Crans-Montana'da bulunan Ertuğruloğlu, Bakan Çavuşoğlu'nun dün Türk basın mensuplarına yaptığı açıklama ve bu açıklamaya gelen tepkilere ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Ertuğruloğlu, mevkidaşı Çavuşoğlu'nun dün yaptığı açıklamayı "büyük bir memnuniyetle" karşıladığını ifade ederek, "Özellikle yaşamsal bir konu olan 'Güvenlik ve Garantiler" konusunda Türkiye'nin kararlı pozisyonunu bir kez daha net bir şekilde ortaya koyduğu için kendisine teşekkür ediyoruz." ifadesine yer verdi.

Kıbrıs Türk halkının, gerek olası bir uzlaşının yaşayabilir ve sürdürülebilir olması gerekse bekası için Türkiye'nin "etkin ve fiili" garantisini vazgeçilmez gördüğünün altını çizen Ertuğruloğlu, şunları kaydetti:

"Bu anlamda, Sayın Çavuşoğlu'nun, Kıbrıs Rum tarafı ve Yunanistan'ın 'sıfır asker, sıfır garanti' şeklindeki tutumunun bir başlangıç noktası dahi olamayacağı, bunun kabul edilemez olduğu, 'garantiler kalksın, Türk askeri çekilsin' söyleminin bir hayal olduğu ve bu hayalden uyanmaları gerektiği, ayrıca Crans-Montana'da yapılmakta olan konferansın nihai bir konferans olduğu şeklindeki açıklamalarının, başta Kıbrıs Rum tarafı ve Yunanistan olmak üzere, tüm taraflarca iyi değerlendirilmesi gerektiği kanaatindeyiz."

"Kıbrıs Rum tarafının gösterdiği tepki kabul edilemez"

Ertuğruloğlu, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın da bu konferansın "nihai aşama ve bir karar konferansı" olduğunu ifade ettiğini, ayrıca Akıncı'nın konferansın sadece bir "Güvenlik ve Garantiler" konferansı olmayıp tüm başlıkları içeren bir "Kıbrıs Konferansı" olduğunun altını çizdiğini anımsattı.

"Diğer yandan, Kıbrıs Rum tarafı ve siyasi partilerinin, Çavuşoğlu'nun açıklamalarına gösterdikleri tepki, bir çarpıtma ve çığırtkanlıktan ibaret olup, kabul edilmezdir." ifadesini kullanan Ertuğruloğlu, Kıbrıs Rum tarafının, daha konferans başlamadan konferansın amacını çarpıtma ve suçlama oyununa başlamış olduğunun bilindiğini kaydetti.

Ertuğruloğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Şimdi yaptıkları ise sürdürmekte oldukları bu kampanyanın bir devamı niteliğinde olup, karşı tarafın Crans-Montana toplantılarına konuyu sonuçlandırmak için değil, tıkamak veya sonuçsuz bırakmak amacıyla geldiğinin somut bir göstergesidir. Kıbrıs Rum tarafının bu uzlaşmaz tutumunu kınıyor ve artık son aşamaya geldiği herkesçe kabul edilen bu süreçte daha yapıcı ve sonuç alıcı bir tutum izlemesini bekliyoruz."

Kıbrıs'ta kapsamlı çözüme ulaşılması hedefiyle 12 Ocak'ta Cenevre'de düzenlenen ilk oturumla başlayan Kıbrıs Konferansı'nın yeni oturumu, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'in ev sahipliğinde, İsviçre'nin Crans-Montana kentinde çarşamba günü başlamıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İsviçre'deki Kıbrıs Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement