İtalya, Cumhuriyet Bayramı'nı Kutluyor - Son Dakika
Güncel

İtalya, Cumhuriyet Bayramı'nı Kutluyor

İtalya, Cumhuriyet Bayramı\'nı Kutluyor

Roma'da askeri geçit töreni yapıldı.

02.06.2014 14:09

İtalya, 1946 yılındaki anayasa değişikliğiyle yönetim sistemi olarak benimsediği cumhuriyetinin 68. yıl dönümünü törenlerle kutladı.

İkinci Dünya Savaşı'nın ardından 2-3 Haziran 1946'da yapılan referandumla monarşiden cumhuriyete geçen İtalya'da bugün Cumhuriyet Bayramı, başkent Roma'da devlet erkanının katıldığı askeri geçit töreniyle kutlandı.

Törenlerin ilk bölümünde Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, Roma kent merkezindeki Meçhul Asker Anıtı'na çelenk koyarak saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşu sırasında İtalyan akrobasi timi "Freccie-tricolori", anıtın üstünden yaptığı alçak uçuşla İtalyan bayrağının renklerindeki (yeşil-beyaz-kırmızı) dumanı gökyüzüne bıraktı.

Meçhul Asker Anıtı'ndaki törenin ardından Cumhurbaşkanı Napolitano, ilk kez kadın Savunma Bakanı Roberta Pinotti'nin eşliğinde askeri geçidin yapılacağı ünlü Kolezyum anıtıyla Meçhul Asker Anıtı arasındaki Fori Imperiali yoluna geldi.

Napolitano, Senato Başkanı Pietro Grasso, Temsilciler Meclisi Başkanı Laura Boldrini, Başbakan Matteo Renzi ve Genelkurmay Başkanı Luigi Binelli'den oluşan devlet erkanın yerini almasıyla başlayan törende, İtalya'nın 20 bölgesinden temsili birlikler, asker, jandarma, polis, itfaiye, Kızılhaç, sivil savunma birlikleri geçiş yaptı.

İtalya'nın uluslararası misyonlarda görev yapan askerlerden oluşan bir grup da devlet erkanını selamlayarak geçiş yaparken, iki seneyi aşkın süredir, iki Hintli balıkçıyı deniz korsanı sandıkları gerekçesiyle vuran ve bu nedenle Hindistan'da tutulan iki deniz piyadesi; Salvatore Girone ve Massimiliano Latorre de unutulmadı. Askerlerin adları özel olarak anons edilirken yoğun alkış aldıkları gözlendi.

Törenin son bölümünde de İtalyan akrobasi timi "Freccie-tricolori" bir kez daha sahne aldı ve tören alanı üzerinden yaptığı alçak geçişle yine dumanıyla İtalyan bayrağının renklerini (yeşil-beyaz-kırmızı) gökyüzüne çizdi.

Şubat ayında göreve gelen İtalya'nın 39 yaşındaki genç Başbakanı Matteo Renzi de ilk kez 2 Haziran Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına başbakan olarak katıldı. Renzi, başbakanlık sarayı Chigi'den tören alanına yürüyerek gelirken destekçileriyle özçekim yaptı.

Törenlere, parlamentoda önemli sayıda sandalyesi bulunan 5 Yıldız Hareketi'nin katılmaması dikkati çekti. - Roma

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İtalya, Cumhuriyet Bayramı'nı Kutluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement