Cansız mankende can yeleği
İzmir'de, Suriyelilerle birlikte tabelalar değişti, can yeleği pazarı oluştu
Cansız mankende can yeleği
İZMİR, ülkelerinden kaçan binlerce Suriyelilere ev sahipliği yapan illerin başında yeraladı. Kentin Basmane semtinde adım başı rastlanan Suriyeliler, yüzünden tabelalar, Arapça yazılmaya başlandı. Tezgah altlarında kaçak satılan can yelekleri ise, artık konfesiyon mağazalarında, cansız mankenlerin üzerinde sergilenip satılır oldu.
Ülkelerindeki iç karışıklıklardan ve IŞİD saldırılarından kaçan Suriyelilerin en çok göç illerden birisi İzmir oldu. Suriyeliler, kentin bir çok semtine yerleşip çeşitli iş kollarında çalışmaya başladı. Ancak özellikle Yunan adalarına geçmek için kısa süreliğine kente gelenlerin barındığı alanlar ise, Basmane semtinde yeraladı. Semtteki ucuz otellerin tamamı, pansiyonlar doldu. Kiralık ev kalmadı. İnsan tacirlerinden kendilerine gelecek olan telefonları bekleyen Suriyeliler ise, bu süre içerisinde kaçış hazırlıklarını yapmaya başladı. Suriyelilerin, kaçak geçişte kullandığı en önemli malzeme durumundaki can yeleklerini ilk zamanlarda tezgah altlarında satan esnaf, artık sergilemekten kaçınmamaya başladı. Hatta esnaf, elinde bulunan can yeleklerinin çeşitli modellerini, cansız mankenler üzerinde mağazalarının önünde sergiledi. Esnafın, 15 ile 90 dolar arasında satılan can yeleği adeta karaborsaya düştü. Bu arada satılan can yeleklerinin çoğunun standartlara uygun olmadığı, içine ambalaj köpüğü konularak dikildiği de belirlendi. Botların fiyatları, sağlamlığı ve taşıyacağı kişi sayısına göre Bin 500 liradan başlayıp 5 bin liraya kadar çıktı. Mülteci adaylarının taşınmasında ağrılıklı olarak tercih edilen, gerçekte 4 kişilik olmasına karşılık 10 -12 kişinin bindirildiği, ahşap ya da alüminyum tabanlı şişme botların, mağazaların yanı sıra internet üzerinden dahi yok sattığı öğrenildi.
ARTIK TABELALARDA ARAPÇA OLDU
Kentteki Suriyeli nüfusununu artması, basmane semtinde belli değişimlerini de beraberinde getirdi. Giyim mağazalarından, PTT şubelerine, döviz bürolarından lakantalara kadar hemen işyerinde arapça hafrflerini kullanıldığı tabelalar, asıldı, İzmirlilerden çok Suriyeliler, buraların müşterisi oldu, alışveriş yapmaya başladı. Bunların yanı sıra İzmir'de sokaklarda kalan Suriyelilere yönelik çalışmaların da aralıksız sürdüğü öğrenildi. Sokaklarda kalan, dilencilik yapan, yurtdışına kaçak geçiş sırasında yakalanan yada kaçış hazırlığı yapanların Mardin'deki çadırkentlere gönderilmelerine devam edildiği açıklandı.
Son Dakika › Güncel › İzmir Cansız Mankende Can Yeleği - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?