BURSA'nın İznik İlçesi'ndeki İznik Gölü'nde araştırma yapan İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi ve Dekanı Prof. Dr. Meriç Albay, "İznik Gölü ekolojik ve biyolojik olarak tehdit altında" dedi.
İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meriç Albay, 24 kişiden oluşan bölüm öğrencileri ile birlikte İznik Gölünde araştırma yaptı. Gölün yüzeyinden dibine doğru oksijen, pH, iletkenlik gibi su kalitesi ile ilgili ölçümler yapan araştırma ekibi, incelemek üzere gölden su örnekleri aldı. İznik'te derelerin yıllarca gübre ve zirai ilaçlar atıkları göle taşıdığını söyleyen Albay, "İznik Gölü'nün su kalitesi yıllarca bunun baskısı altında kaldı. Baktığımız zaman geçmişte 200 tonların üzerine çıkan kerevit bugün 100 tonlara düştü. Daha önce olmayan İsrail Sazanı değimiz balık geldi. Su kalitesi ortadan kalkınca doğal olarak buranın yerli türleri ortadan kalktı. Yabancı türler gelmeye başladı. Şuanda göl kalitesi özellikle ilaç kirliliği bakımından 4'üncü sınıf su kalitesine kadar düştü" dedi.
Kimyevi atıklarla İznik Gölü'nün zaman içerisinde daha da kötüleşeceğini iddia eden Albay sözlerine şöyle devam etti:
"Göl üzerinde aşırı su çekilmeleri var. İlaç ve gübre var. Bunlar İznik Gölü'nün eko sistemini ciddi şekilde bozdu. Balığından tutunda bütün biyolojik çeşitlilik tehdit altında. Biz biran önce yönetim planını geliştirip sürdürülebilir göl yönetimine geçmemiz lazım."
- Bursa
Son Dakika › Güncel › İznik Gölü'nde Kirlilik Alarmı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?