Japon Barış Elçileri İzmir'de - Son Dakika
Güncel

Japon Barış Elçileri İzmir'de

Japon Barış Elçileri İzmir\'de

Japonya'nın Hiroşima ile Nagasaki kentlerine 1945 yılında atılan atom bombaları sonucu yaşamını yitirenlerin anısına, nükleer savaşın yaşattığı yıkımı anlatmak için Türkiye'ye gelen Barış Gemisi'ne (Peace Boat) Konak Belediyesi ev sahipliği yaptı.

18.08.2013 10:57

Japonya'nın Hiroşima ile Nagasaki kentlerine 1945 yılında atılan atom bombaları sonucu yaşamını yitirenlerin anısına, nükleer savaşın yaşattığı yıkımı anlatmak için Türkiye'ye gelen Barış Gemisi'ne (Peace Boat) Konak Belediyesi ev sahipliği yaptı.

Hibakusha adıyla anılan, atom bombası saldırısından kurtulan savaş mağdurlarının katıldığı 'Nükleersiz bir dünya için' sloganıyla düzenlenen toplantı, Konak Belediyesi Prof.Dr. Türkan Saylan Alsancak Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleşti. Geçen yıl Türkiye'de karşılayan kimse olmadığı için etkinliklerini gerçekleştiremeyen Barış Gemisi gönüllülerine bu yıl Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan sahip çıktı. Japon konuklar ve Avrupalı gençlerin katıldığı panel, Konak Belediyesi tarafından hazırlanan belgesel gösterimiyle başladı. Savaşın izlerini, yarattığı yıkımı anlatan filmin ardından savaşın canlı tanıklarından Takashi Miyata, Nagasaki Belediye Başkanı Tomishisa Taue'nin İzmirlilere gönderdiği barış mektubunu okudu. Derin acıyı ve nükleersiz bir dünya istemini anlatan mektupta, şöyle denildi:

"9 Ağustos 1945'te kentimize atılan atom bombası şehrimizi yok etti. 74 bin insanımızın yaşamına kastedildi ve kurtulanlar da aradan 68 yıl geçmesine rağmen hala yaşıyor. Biz, Japonya'da ve dünyanın hiçbir yerinde bir daha böyle felaketlerin yaşanmaması için atom bombasının zararlarını anlatmak üzere bu projeyi gerçekleştirdik. Dünyada halen 17 bin nükleer savaş başlığı var. İnanıyorum ki Barış Gemisi'nin Hibakusha projesine birçok ülke destek verecek ve nükleer silahların yok edilmesi için öncü olacağız."

Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, Barış Gemisi'ni karşılamaktan ve projeye İzmir'de ev sahipliği yapmaktan onur duyduğunu söyledi. Nagasaki Belediye Başkanı Tomishisa Taue'ye de teşekkürlerini ileterek barış mesajını yanıtlayan Başkan Tartan, "Savaş askerlerin, barış herkesin işi. 1945 yılında yaşanan dramın izleri belleklerimizde duruyor. Platon 2 bin yıl önce 'Savaşın bittiğini sadece ölüler görür' demiş. Savaşlar bitmez, bu yüzden insanın barışa duyduğu özlem de bitmemeli. ve unutulmamalı ki barış, son ve mutlak kurtuluştur. Biz barış şarkısını İzmir'de söylemeye gücümüz ve ömrümüz yettiğince devam edeceğiz. Savaş askerlerin, barış herkesin işi" dedi.

Barış Gemisi Japonya merkezli bir sivil toplum kuruluşu olarak 1983'ten bu yana çeşitli organizasyonlar ile barışın sürdürülebilirliği alanında çalışıyor. Yaklaşık 100 gün süren bu yolculukta 20'ye yakın ülkeyi ziyaret eden 500 katılımcının yanı sıra Atom bombası faciasından kurtulan 130 Hibakusha da eşlik ediyor. Atom bombaları patladığı anda Hiroşima ve Nagazaki'de bulunup hayatta kalan insanlara Hibakusha deniyor. Barış Gemisi'nde 130 Hibakusha barış yolculuğu yapıyor. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Japon Barış Elçileri İzmir'de - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement