Türkiye'nin tüm il barolarının kadın komisyonu temsilcilerinin katıldığı toplantıda, kadına şiddet konusunda toplumun duyarsızlığı eleştirildi. Pine Bay Holiday Resort Otel'de gerçekleştirilen ve iki gün sürecek olan TÜBAKKOM toplantısı sonunda hazırlanacak sonuç bildirgesi kamuoyu ile paylaşılacak.
Bursa Barosu Kadın Komisyonu Başkanı Sibel Özbudak, kadına yönelik şiddetin son yıllarda daha fazla kamuoyunun gündemine geldiğini belirtti.
Özbudak, "Kadına yönelik şiddet, önce de elbette vardı. Fakat insanlar haklarını öğrendikçe bu konuyu gündeme getirmeye başladı. Toplumda farkındalık yaratıldı. Bunun düzelmesi için bir kültür değişiminin yaşanması gerekiyor. Toplumumuz ataerkil bir toplum.
Temelden başlayarak bir eğitim olması şart. Kadının güçlendirilmesi ve karar mekanizmasında yer alması buna etkin bir çözüm olacaktır" dedi. Kadına şiddetin sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada yaşanan bir sorun olduğunu kaydeden Özbudak, "Bu sıkıntı yıllarca sadece aile içi şiddet olarak görünüyordu.
Kol kırılır yen içinde kalır düşüncesi ile örtbas ediliyordu. Ama artık sadece aile içi değil toplumun kanayan yarası olduğu gerçeği benimsendi" diye konuştu.
Türkiye'de kadınlara seçme ve seçilme hakkının birçok dünya ülkesi hatta Avrupa ülkesinden önce verildiğini dile getiren Özbudak, "İtalya, Fransa, Portekiz bizden sonra aldı. Ama o dönemdeki milletvekili oranlarımız ile şimdiki arasında bir gerileme var.
Türkiye'de kadınlar seçme ve seçilme haklarını savaşarak almadı, verildi. Ama artık bunun böyle olmadığı yaşanarak görülüyor. Türkiye'de artık kadınlar açısından bu konuda bir savaş olduğunu düşünüyorum. Kadınlar artık karar mekanizmalarında daha fazla söz sahibi olup, daha fazla kendilerini göstermek istiyorlar" dedi.
KANUN ŞİDDETİ ÖNLEMEYE YETMİYOR
İstanbul Barosu Kadın Komisyonu Başkanı Nilüfer Ay da, geçen yıl çıkan yasanın tek başına kadına şiddeti engelleyemeyeceğini söyledi. Ay, yasayla her ilde kurulması gereken Şiddeti Önleme Merkezleri'nin sadece 14 ilde kurulduğunu söyledi.
Ay, "Bu kanun en iyi kanunlardan biri olmasına karşın, tek başına yetmiyor. Geçen sürede de kadına şiddeti önlemedi. Aslında toplumsal bakışın, kadın erkek eşitliğinin, kadına verilen değerin artırılmasına yönelik çalışmalar yapılmadığı sürece kanunların yeterli olamayacağını hep birlikte bu çalışmayla gördük" dedi.
EVLİLİK YAŞI 18 OLMALI
Nilüfer Ay, kadına ilişkin farkındalığı artırmaya çalıştıklarını, kanunda eksik buldukları yönleri tartışmaya açtıklarını belirterek, "Biliyorsunuz evlilik yaşı yeni kanuna göre 17'ye çıkarıldı. Reşit yaşa ulaşmanız ise 18 yaşında. Çocuk gelin sayısı ülkemizde çok ciddi boyutta.
Hatta aileler kız çocuklarını evlendirmek için sürekli mahkemelere başvurarak yaşlarını büyütmeye çalışıyorlar. Biyolojik gelişimini tamamlamamış kız çocuklarının, annelik, eşlik ve toplumsal yaşamdaki kadınlık görevleri için çok erken yaşlarda eğitilmesine neden oluyor.
En azından reşit yaş olan 18 yaşı doldurmasını istiyoruz. Kadının toplumdaki yerini bir birey olarak yükseltecek her türlü çalışmayı avukat kadınlar olarak destekliyoruz" dedi.
HER GÜN YÜZLERCE KADIN ŞİDDETE MARUZ KALIYOR
Toplantıya ev sahipliği yapan TÜBAKKOM Dönem başkanı ve Aydın Barosu Kadın Komisyonu başkanı Gökçen Kaya da, küresel bir sorun olan kadına şiddetin Türkiye'de acı yönünü hergün gösterdiğini belirtti. Kaya, "Her gün yüzlerce, binlerce ismini bilemediğimiz kadın özellikle şiddete maruz kalıyor.
Kadın cinayetleri had safhada ve giderek toplumsal duyarsızlaşma yüzümüze bir çığlık gibi çarpıyor. Bu sebeple toplumsal farkındalığı artırmak adına, sahada neler yapabiliriz adına toplandık. Umarım toplantı kadına dair bazı meselelerin çözümü için yapıcı tespit ve çözümde bulunulacaktır" dedi. Toplantının bir diğer başlığının da küçük gelinler olduğunu söyleyen Kaya "Türkiye'de her dört evlilikten birinde çocuk gelin var maalesef.
Aileler çocuklarının yaşlarını büyük gösterip evlenme izni alabilmek için önceki yıllara oranla yüzde 94 artışlarla mahkemeye başvuruyorlar" dedi.
Son Dakika › Güncel › Kadın Avukatlar, Kadına Şiddet İçin Toplandı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?