Kadıoğlu Konağı Niğde Belediyesi Tarafından Kamulaştırıldı - Son Dakika
Güncel

Kadıoğlu Konağı Niğde Belediyesi Tarafından Kamulaştırıldı

Kadıoğlu Konağı Niğde Belediyesi Tarafından Kamulaştırıldı

Faruk Akdoğan, 1863 yılında Aşağı Kayabaşı Mahallesinde yapılan 150 yıllık Kadıoğlu Konağının Niğde Belediyesince kamulaştırılmasını sağladı.

21.03.2014 10:07  Güncelleme: 10:04

Göreve geldiği 2009 yılından bugüne Niğde'de tarihi yapıların gelecek nesillere taşınması için çaba gösteren Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, 1863 yılında Aşağı Kayabaşı Mahallesinde yapılan 150 yıllık Kadıoğlu Konağının Niğde Belediyesince kamulaştırılmasını sağladı.

Tarihi Kadıoğlu Konağı, Niğde Belediyesi bünyesinde kültürel etkinliklere ev sahipliği yapacak. Kadıoğlu konağının kamulaştırılması ile tarihi konağın yıkılıp yok olmasının önüne geçildi.
Geçmişten günümüze kadar uzanan kültür miraslarını korumak, yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak için her alanda çalışmalarını sürdüren Niğde Belediye Başkanlığı, Aşağı Kayabaşı Mahallesi Kadıoğlu Sokağın öncelikle içme suyu ve kanalizasyon hatlarını yenileyerek altyapı sorununu geçtiğimiz yıllarda çözmüş ve tarihi dokunun korunması için Kadıoğlu Sokağın kaldırım taşlarıyla döşenmesini gerçekleştirmişti.

Aşağı Kayabaşı Mahallesinde bulunduğu sokağa adını veren 1863 yılında yapılan 3 asırlık Kadıoğlu Konağı kendi haline terk edilmekten kurtarılarak restore edilecek.

Tarihi dokusunun muhafaza edilerek günümüze kadar ulaşmış olan Kadıoğlu Konağı yeniden kullanılabilir hale getirilmek için Niğde Belediye Başkanlığı tarafından kamulaştırılma çalışması tamamlanarak restorasyon çalışmalarının ardından Niğde kültürünü yansıtacak bir tarihi mekan olarak hizmete açılacak.

Osmanlı'nın sön dönemlerine doğru inşaa edilen konak, Niğde Kültür Envanterinde Kadıoğlu Konağı hakkında verilen bilgi şu şekilde;

"Kargir yapı, dikdörtgen planlı olup, bir salona açılan odalardan meydana gelmektedir. Kargir yapının zemin katı moloz dolgu arasına ahşap hatıllar konularak sağır duvarlar halinde örülmüştür. Her duvarda birer pencere açıldığı görülmektedir. Üst kat moloz örgü üzerine kesme taş kaplamalıdır. Güneye ve doğuya bakan cephede taştan yapılmış çıkmalarla ev içerisi genişletilmiştir. Zemin kat 1. katı testere dişi şeklinde süsleme ayırmaktadır. 1. katta bütün cepheler kesme taş kaplamalıdır. Doğuya bakan cephe stilize sütunlarla bölünmüştür. Sütunlar kaide, gövde ve başlıktan müteşekkildir. Başlık altta mukarnas üstte ise volütlü devam edip düz bir kesimle bitmektedir. Bütün cephelerde dikdörtgen pencerelerin biraz üzerinde küçük yıldız pencereler vardır. Giriş avlu kapısına doğudandır. Avludan doğudaki revaklı bölüme merdivenlerle çıkılmaktadır. Revaklı bölüm camekanla kaplanmıştır. Burada asıl mekana geçişteki kapı lentosunun üzerinde 1861 tarihi yazılıdır. Ana mekanda sofaya açılan karşılıklı ikişer oda vardır. Sofa tavanı ahşap olup süslemesi ilginçtir. Kadıoğlu konağının avlusu içinde güneyde iki oturma mekanı daha vardır. Bunlar evin müştemilatıdır"

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Kadıoğlu Konağı Niğde Belediyesi Tarafından Kamulaştırıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • Farah Sarıbaz:
    Kadıoğlu konağının hemen karşısındaki evde oturduk öğrenciyken.evin son sahibesi NURİYE kadıoğlu hanımefendi beni severdi kızım eviniz kalabalık gel burda ders çalış derdi birkaç defa gittim konağa Allah rahmet eylesin teyzeyede güzel ihtişamlı bir konaktı ... 0 0 Yanıtla
  • SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement