Kanserli Mideye Neştersiz Operasyon - Son Dakika
Güncel

Kanserli Mideye Neştersiz Operasyon

Kanserli Mideye Neştersiz Operasyon

Ege Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği'nde 40 yaşıdaki Latif Başer'in kanserli midesi, kapalı yöntemle çıkarıldı.

07.06.2011 12:30

Ege Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği'nde 40 yaşıdaki Latif Başer'in kanserli midesi, kapalı yöntemle çıkarıldı. Hastanın karnına 5 delikten girip, içerideki işlemi tamamladıktan sonra deliklerden birini 3-4 santimlik kesiyle büyüterek mideyi buradan çıkarttıklarını belirten Prof. Dr. Sinan Ersin, "Bu yöntem hastaya önemli konfor sağlıyor. Yöntem Türkiye'de ilk kez bir kamu hastanesinde uygulandı" dedi.

Laparoskopik cerrahi yöntemi, artık pekçok kanserin tedavisinde de etkin hale geldi. Neştersiz operasyon, İzmir'deki Ege Üniversitesi Hastanesi'nde mide kanserinin tedavisinde uygulandı. Bu yöntemin kanserin erken evrede yakalanması halinde uygulanmasının mümkün olduğunu belirten genel cerrahi uzmanı Prof. Dr. Sinan Ersin, şunları söyledi:

"Ülkemizde mide kanseri ameliyatları açık yöntemle yapılıyor. Dünyada kapalı yöntem çok yaygın uygulansa da bize yansıması daha yavaş oluyor. Kapalı yöntemle midenin bir bölümünün alınması daha kolay. Kanserli midenin tamamen çıkarılması zor bir işlem ama hastaya sağladığı avantajlar açısından önemli. Bu hastamız erken evre mide kanseri idi. Karnına 5 delikten girerek, mideyi yemek borusu ve ince bağırsaktan ayırdık. İnce bağırsak yemek borusuna bağlanarak yeni bir mide oluşturulurken, karında açılan deliklerden biri 3-4 santimlik kesiyle büyütüldü. Kanserli mide lenf bezleriyle birlikte oradan çıkarıldı. Ekran üzerinde 2 boyutlu çalışıyoruz. Görüntüler 18 kat büyüyor, dokuları damarları çok daha iyi görme şansımız var. Hastamızın durumu çok iyi. Hem ağrısı hem de komplikasyon riski olmuyor. Birkaç gün içinde de taburcu edeceğiz. Açık yöntemle bu kadar çabuk toparlaması mümkün olmuyor. Bu yöntem herkese uygun değil, erken evre kanser vakası olması, obez olmaması gerek. "

Prof. Dr. Ersin, mide kanserlerinin genetik özelliğine dikkat çekerken, risk grubunda olanlara tarama endoskopisi yaptırmalarını önerdi. Prof. Dr. Ersin, yöntemin ilk kez İstanbul'da bir özel hastanede uygulandığını, Türkiye'de yapılan bu ikinci vakanın, kamu hastaneleri arasında ilk olduğunu söyledi.

Öte yandan 35 yaşındaki kardeşi Özgür Başer'i geçen 23 Nisan'da mide kanserinden kaybettiğini belirten kaynakçı ustası, bir çocuk babası Latif Başer, "Kardeşim etine dolgun bir insandı. Çok kısa sürede çok kilo kaybetti. Yapılan tetkiklerde mide kanseri olduğu belirlendi. ancak bağırsaklarına sıçramış, tüm çabalara karşın 2 yıl olmadan kaybettik. Kardeşimin ölümünden sonra 'Bende de var mıdır' diye tetkikler yaptırdım. Kalıtımsal olurmuş, hastalık bende de çıktı. Ama benim şansım hastalıktan kansız, ağrısız kurtulmak oldu. Doktorum önerince hiç tereddütsüz kabul ettim, çünkü çalışmak zorundayım. Kanserli mideden bu kadar kolay kurtulacağımı sanmıyordum. Çok sevinçliyim, doktoruma çok teşekkürler" dedi. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kanserli Mideye Neştersiz Operasyon - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement