ABDULLAH YILDIZ - Kırşehir'de 182 kuş türünün barındığı ve yazın büyük ölçüde kuruyan Seyfe Gölü'nün su seviyesi, son aylardaki yağışlarla birlikte önemli ölçüde artınca bölgede kaz ve ördek sürüleri görülmeye başlandı.
Seyfe Gölü Ekoloji Derneği Başkanı Ömer Çetiner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mucur ilçesi sınırlarındaki gölde su seviyesinin yükselmesinin doğal yaşama olumlu etki ettiğini söyledi.
Su seviyesinin yükselmesinde son günlerde düşen kar ve yağmurun etkili olduğunu ifade eden Çetiner, Orman ve Su İşleri Bakanlığının yaptığı çalışmaların göle katkı sağladığını vurguladı.
Çetiner, yaz aylarında Seyfe Gölü'nün tamamen kuruma noktasına geldiğini belirterek, "Yağışlar su seviyesini yüzde 50 oranında arttırdı. Yapılan çalışmaların da büyük bir katkısı var. Göle su girişini sağlayan kanalların üzerindeki setler kaldırıldı. Su tüketiminin de azalmasıyla göle su girişi artmaya başladı" dedi.
Gölün yaz aylarında büyük ölçüde kurumasıyla başka yerlere göç eden kuşların da yeniden gelmeye başladığını ifade eden Çetiner, şöyle konuştu:
"Su seviyesinin yükselmesiyle bazı kuşlara yeniden kavuştuk. Angutların (ördekgillerden bir yaban kuşu), kaz sürülerinin seslerini duyabiliyoruz. Bu da bizi mutlu ediyor. Yağışlar ve bu tür çalışmalar devam ederse, umuyorum ki gölümüz tam doluluğa ulaşacaktır. Suyun yükselmesi ile etraftaki yeşil örtü de canlanacak. Kuşların yuva yapması için doğal ortam oluşacak."
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun Seyfe Gölü Kuş Cenneti'ne büyük önem verdiğini dile getiren Çetiner, "Sayın bakanımız bu konuda ciddi çalışmalar yapıyor. Genel müdürlüklerden bize ciddi geri dönüşler oldu. İlgilendikleri için teşekkür ediyorum. Çalışmalar sürdüğü takdirde bahar ve yaz aylarında gölümüz çok daha güzel olacak" diye konuştu.
Seyfe Gölü'nün su sorununun kalıcı bir şekilde çözülmesi için projelerin kararlılıkla uygulanması gerektiğini vurgulayan Çetiner, havzadan alınan içme suları için yeni alternatiflerin bulunarak, bölgeden su çekilmesinin durdurulması gerektiğini kaydetti.
Havzadaki su seviyesinin korunması gerektiğini belirten Çetiner, "Mutlaka damlama sulama sistemine geçilmelidir. Kalaba-Seyfe Pompaj Sulama Projesi hızlandırılarak Seyfe Gölü'ne takviye su getirilmelidir" diye konuştu.
Çetiner, Kuş Cenneti'ne gözlem kulesinin de yapıldığını ifade ederek, buraya gelenlerin kuşları daha güzel bir şekilde gözlemleyebileceklerini söyledi.
Seyfe Gölü Kuş Cenneti
Kırşehir'in Mucur ilçesi sınırlarındaki Seyfe Gölü Kuş Cenneti, yaklaşık 10 bin 700 hektar alana sahip. Ramsar Sözleşmesi, Tabiat Koruma Alanı ve 1. Derece Doğal Sit Alanı ile koruma altına alınan göl, başta flamingolar, martılar, ördekler, angutlar ve çıkrıkçı kuşları olmak üzere farklı türlere ev sahipliği yapıyor. 50 ayrı kuş türünün kuluçkaya yattığı, 182 kuş türünün barındığı Seyfe Gölü'ne yaklaşık 25 kuş türü de göç sırasında uğruyor. - Kırşehir
Son Dakika › Güncel › Kar Yağışı Kuş Cennetini Canlandırdı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?