Karadeniz Ormanları Böceklerin İstilası Altında - Son Dakika
Güncel

Karadeniz Ormanları Böceklerin İstilası Altında

Karadeniz Ormanları Böceklerin İstilası Altında

Yrd. Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu, Yeşil Bitki, Flora ve Doğa Güzelliği ile Görenleri Kendisine Hayran Bırakan Doğu Karadeniz Bölgesi Ormanlarının 'Soymuk' Denilen Böceğin İstilası Altında Olduğunu Söyledi.

21.02.2008 03:13

Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu, yeşil bitki, flora ve doğa güzelliği ile görenleri kendisine hayran bırakan Doğu Karadeniz Bölgesi ormanlarının 'soymuk' denilen iki tür kabuklu böceğin istilası altında olduğunu söyledi.

İki ayda bir yayınlanan 'Doğa Karadeniz Dergisi'ne yazdığı makalede, Doğu Karadeniz ormanlarının yıllardır zararlı böcek istilası altında olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu, bu durumun orman yangınından daha tehlikeli olmaya başladığını kaydetti. 1970'li yıllarda Doğu Karadeniz ormanlarında 'Dendroctonus micans' adlı böceğin saf ve karışık ladin ormanlarına musallat olduğunu, bunun sonucunda 15 yılda 250 bin hektar ormanı istila ettiğini kaydeden Kurdoğlu, Orman Bakanlığı'nın 1985 yılında bazı önlemler almaya başladığını ve başarılı sonuçlar elde edildiğini vurguladı. 'Dendroctonus micans' adlı böceğe karşılık, bu böcekleri yiyerek beslenen 'Rhizophagus gradis' adlı böceğin hasta ağaçlara salındığını belirten Yrd. Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu, "Bu yöntemle 100 binlerce ağacı kurutan zararlı böceğe karşı büyük bir başarı elde edilmiş, sadece Artvin'de 160 bin hektar alanda zarar ortadan kaldırılmıştır. Diğer illerde bu çalışmalar başarıya ulaşmak üzeredir" dedi.

"SORUN 'BÖCEK' DEĞİL BÜYÜK" Bu çalışmalar yapılırken yeni bir tehlikenin ortaya çıktığını belirten Yrd. Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu, söz konusu tehlikenin 'böcek' kadar küçük olmadığı uyarısında bulundu. Kurdoğlu, şu bilgileri verdi:

"Dendroctonus micans'ın zayıf düşürdüğü ormanlarda bu kez 'Ips typographus' ve 'Ips sextentatus' adlı iki tür soymuk böcekleri şimdiden Artvin ormanlarının 2 bin hektarına zarar vermeye başladı. Trabzon Bölge Müdürlüğüne bağlı ormanlarda bin hektarlık alanda 'Ips sextentatus' başlamıştır. Aslında bu böceklerin hepsi bu ormanlarda mevcuttur ve bir denge içerisinde büyük zararlar vermeden yaşamaktadırlar. Ancak yaşama ortamında meydana gelen hava kirliliği, iklim değişikliği gibi herhangi olağan dışı bir durum bazı böceklerde popülasyon (üreme) patlaması yapmaktadır. Bu da eko sistem sağlığını bozmaktadır. Hasta organizma dışarıdan gelen her türlü etkiden kolayca etkilenip daha da hasta olacak ya da ölecektir. Ormanlar yangın belasından daha sinsi bir tehlike altındadır. Kamuoyu böcek zararlarına karşı yangına olduğu kadar hassas değildir. Böcek zararları hep küçük ve önemsiz görüldüğü için sorun gitgide büyümektedir." Yrd. Doç. Dr. Kurdoğlu, ormanlardaki böceklerin doğada var olan unsurlardan olmasına rağmen zarar verecek niteliğe bürünmesinin insan eliyle meydana geldiğine de dikkat çekti. Kurdoğlu, "Ormanlara ihtiyaçtan çok yol yapılıyor. Hava ve çevre kirliliğine maruz bırakılıyor. Bu durumda ormanlar bir bütünken küçük adacıklara ve parçacıklara ayrılıyor. Bu durumda eko sistem sağlığı bozuluyor ve zararlı böcekler üremeye başlıyor. Oysa ormanı ne kadar korursak böceklerin zararı o kadar azalır. Ormanları bitirdikten sonra temiz denilen yayla ne yapsın?" diye konuştu.

(MAK-SA-ÖZ-Y)

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Karadeniz Ormanları Böceklerin İstilası Altında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement