İspanya'nın doğusundaki Katalonya özerk yönetiminde 9 Kasım'da yapılmak istenen bağımsızlık yanlısı gayriresmi halk oylaması girişimi Anayasa Mahkemesi engeline takıldı.
Katalonya'da bağımsızlık yanlısı hiçbir girişime müsaade etmemekte kararlı bir tutum takınan İspanyol hükümeti, resmi olarak referandum düzenleme girişimi gibi Katalonya özerk yönetimi hükümetinin açıkladığı 9 Kasım'da gayriresmi referandum girişimini de durdurdu.
Anayasa Mahkemesi, İspanyol hükümetinin gayriresmi halk oylaması ile ilgili itirazını bugün oybirliğiyle kabul etti. Buna göre, gayriresmi halk oylaması otomatik olarak askıya alındı.
Anayasa Mahkemesi, Katalonya yerel yasasına dayandırılarak resmi olarak düzenlenmek istenen 9 Kasım'daki referandum girişimini de yine İspanyol hükümetinin yaptığı itirazı kabul ederek 29 Eylül'de askıya almıştı.
Anayasa Mahkemesi'nin son kararının ardından Katalonya hükümetinin ne tür bir adım atacağı bekleniyor. Katalonya'daki bağımsızlık yanlısı sivil toplum kuruluşları Anayasa Mahkemesi'nin kararına rağmen halk oylamasının yapılmasını istiyor.
Bu arada, İspanya İçişleri Bakanlığı'nın 9 Kasım'da olası bir kargaşaya karşı Katalonya bölgesine takviye polis ekipleri gönderdiği belirtiliyor.
Öte yandan, Katalonya'da 9 Kasım'da yapılmak istenen halk oylamasıyla ilgili Madrid'de pazartesi düzenlenen bir forumda gerginlik yaratan aşırı sağ örgütlere bağlı 28 kişinin kimliklerinin tespit edildiği açıklandı. Aşırı sağ Falange ve Alianza Nacional gibi siyasi partilere bağlı olan grup, forum sırasında "Bizi kandırmayın Katalonya İspanya'dır", "Yaşasın İspanya" şeklinde sloganlar atıp, foruma katılan Katalan siyasetçilere "İç savaş mı istiyorsunuz?" sorusunu yöneltmişti. - Madrid
Son Dakika › Güncel › Katalonya'da Bağımsızlık Yanlısı Girişimler - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.