İspanya'nın doğusundaki Katalonya Özerk Yönetimi'nin parlamentosu, bağımsızlık yanlısı girişimlerine bir yenisini daha ekleyerek, ilk defa tek taraflı bağımsızlık ilan etme yolunda karar aldı.
Katalonya Parlamentosundaki genel oturumda sunulan ve tek taraflı bağımsızlığa götürecek yapıcı süreci içeren 11 maddelik karar metni, iktidardaki "Junts pel Si" (Evet için Birlik) ve ona dışarıdan destek veren CUP (Halk Birliği Koalisyonu) partilerinin oylarıyla kabul edildi.
Katalonya Parlamentosunda muhalefetteki diğer tüm siyasi partiler ise söz konusu karar metnine karşı çıktı.
52'ye karşı 72 oyla kabul edilen 11 maddelik karar metni, Anayasa Mahkemesinin bu ay başında aldığı iptal kararını tanımayarak, Katalonya'nın İspanya'dan ayrılmasını hazırlayacak yasaların geçerliliğini savunması ve Katalonya'nın tek taraflı bağımsızlığı için olası referandum yolunu açmasıyla ön plana çıktı.
"Yapıcı süreç" olarak adlandırılan ve 3 aşamadan oluşacak Katalonya'daki bağımsızlık hedefinde, ilk katılımcılığın sağlanacağı, daha sonrasında İspanyol devletiyle bağların kopartılacağı ve son olarak kurulacak Katalonya Cumhuriyeti'nin halk tarafından onaylanması için referanduma gidileceği öne sürüldü.
Kabul edilen karar metninden sonra harekete geçen Katalonya Özerk Yönetimi, bugün ayrıca Katalonya Sosyal Güvenlik Kurumu oluşturulması yönünde karar aldı.
Bu arada, İspanya'da 26 Haziran'daki erken genel seçimin ardından hükümet kurma çalışmaları sürerken, ülke genelindeki oyların toplamda yüzde 69'unu alan İspanyol Meclisindeki 3 büyük siyasi parti (Halk Partisi, Sosyalist İşçi Partisi ve Vatandaşlar), Katalonya Parlamentosunda onaylanan karar metnine karşı ortak hareket edeceklerini açıkladı.
3 büyük partinin liderleri, sosyal medya aracılığıyla yaptıkları değerlendirmelerde, Katalonya Özerk Yönetimi Parlamentosunun "demokrasiye saldırdığını" savunarak, Anayasa Mahkemesinin kararlarını çiğneyen bu tip girişimlerin hiçbir meşruluk taşımadığını vurguladı. Başbakan ve Halk Partisi Lideri Mariano Rajoy de Twitter hesabından " Hükümet, Katalonya'da yasaların yerine getirilmesini garanti etmek için kararlılıkla hareket etmeye devam edecektir." mesajını paylaştı.
Geçen yıl 27 Eylül'de Katalonya'da yapılan erken yerel seçimlerden birinci parti olarak çıkan Junts pel Si, bağımsızlık hedefiyle iktidara gelmek için radikal, ayrılıkçı ve sol görüşlü CUP'un desteğini almış ve ocak ayında hükümeti kurmayı başarmıştı.
18 ay içinde bağımsızlık için gerekli yasaları çıkardıktan sonra parlamentoyu feshedip, bağımsızlıkla ilgili referandum yapılmasını seçmenlerine vadeden Katalan hükümeti, attığı her adımda İspanya Anayasa Mahkemesinin iptal kararlarıyla karşılaştı. İspanyol hükümeti, Katalonya'daki tüm bu girişimleri Anayasa Mahkemesi aracılığıyla iptal ettirerek, bağımsızlık girişimlerinin meşruluk kazanmasını önlemeye çalıştı.
Son olarak Anayasa Mahkemesinin bu ay başında oy birliğiyle aldığı kararda, Katalonya Özerk Yönetimi Parlamentosunun kabul ettiği maliye, altyapı ve enerji gibi devlet yapılanlamalarını içeren yasaların büyük bölümü iptal edilmişti.
Son Dakika › Güncel › Katalonya'da Bağımsızlık Yanlısı Girişimler - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?