İspanya'nın doğusundaki Katalonya özerk yönetiminde 27 Eylül Pazar günü yapılan seçimlerde blok halinde hareket eden bağımsızlık yanlısı partiler parlamentoda çoğunluğu sağlasalar da oy oranları yüzde 50'nin altında kaldı. Seçim sonuçları ne ayrılıkçı Katalanları ne de İspanya'nın bütünlüğünü savunanları tatmin etti.
2010 yılından bu yana ayrılıkçı girişimlerin yoğunlaştığı Katalonya'da son 5 yılda 3'üncü kez özerk yönetim seçimlerine gidildi. Ancak Katalonya'da bağımsızlık talebi için yapılan yoğun gösterilere ve siyasi ittifaka rağmen ayrılıkçılar için psikolojik sınır kabul edilen yüzde 50'lik eşik aşılamadı.
27 Eylül'deki seçimlerin sonucuna göre bağımsızlık talebiyle oy isteyen "Junts pel Si" (Evet için Birlik) ittifakı yüzde 39,54, Halk Birliği Adaylığı (CUP) ise 8,21 oy oranı elde ederek, toplamda 47,75'lik oy oranına ulaşabildi. 135 sandalyeli Katalan parlamentosunda "Junts pel Si" 62 ve CUP 10 milletvekili çıkardı. Bu iki parti yerel parlamentoda çoğunluğu sağlasalar da 2012 yılında yapılan son seçimlere göre milletvekili sayıları azaldı. Zira 2012 yılındaki seçimlerde, şu anda "Junts pel Si" adlı ittifak kuran iki siyasi partiden Yönelim ve Birlik Koalisyonu (CIU) 50 ve Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) 21 ve CUP 3 olmak üzere Katalan parlamentosunda toplamda 74 bağımsızlık yanlısı milletvekili mevcuttu.
Katalonya'da bağımsızlık karşıtı partiler parlamentoda azınlık olsalar da toplamda yüzde 52'yi aşan oranda destek bulmaları bağımsızlık yanlılarının işini zorlaştırdı.
Katalonya'da muhafazakar sağ görüşlü bir siyaset izleyen CİU'nun büyük ortağı "Katalonya Demokratik Yönelimi" (CDC) ile sol ve Katalan milliyetçisi olan ERC'nin sadece bağımsızlık talebiyle oluşturduğu "Junts pel Si" ittifakı Katalonya'yı yönetebilmek için, radikal sol ve Katalan milliyetçisi görüşlerinden dolayı bu zamana kadar anlaşamadığı CUP ile koalisyona girmek zorunda kalacak.
Öte yandan 2010'dan bu yana İspanya'nın öncelikli sorunu olan Katalonya krizi, gelecek aylarda ve yıllarda da Madrid yönetiminin başını ağrıtmaya devam etmesi bekleniyor. Çünkü yapılan siyasi analizlerde, bağımsızlık yanlıları oylarını artırmayı başaramasa da Katalonya'da iktidarda kalmaya devam edecek olmalarının bağımsızlık yanlısı girişimlerin ülke gündemindeki yerini korumaya devam edeceği anlamına geldiği genel hakim görüş.
Ayrıca İspanya'da iktidarda olan Halk Partisi'nin (PP) Katalonya'daki kolu PPC'nin bu seçimlerde 2012 yılına nazaran yaklaşık yüzde 30'luk oy kaybına uğraması da merkezi hükümetin katı tutumuna bir tepki olarak yorumlanıyor. Katalonya'da kısa vadede bağımsızlık süreciyle ilgili önemli bir adım öngörülmezken Aralık ayında İspanya'da yapılacak genel seçimlerin sonuçları bekleniyor. Son anketlerde koalisyon ihtimali ağır basıyor.
İspanya'nın zengin özerk bölgesi Katalonya
İspanya'nın en zengin özerk bölgelerinden biri olan Katalonya, ülkenin 1 trilyon avronun biraz üzerinde olan gayri safi yurtiçi hasılasının beşte birine yakınını karşılıyor. İspanya'nın ihracatının dörtte biri Katalonya'dan gerçekleştirilirken, turizm gelirlerinde de Katalonya ilk sıralarda yer alıyor.
Katalonya'nın en büyük ekonomik sorunu ise yüksek kamu açığı ve borçlanma ile yüzde 19'u aşan işsizlik. 17 özerk yönetimden oluşan İspanya'nın yıllık milli gelirinin yüzde 19'u Katalonya'dan gelirken, kişi başına düşen milli gelirde Madrid (31 bin avro), Bask (29 bin 683 avro), Navarra (28 bin 124 avro) özerk bölgelerinden sonra Katalonya 26 bin 683 avro ile dördüncü sırada yer alıyor.
Son Dakika › Güncel › Katalonya Seçimlerinin Ardından - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?