Kaymaklı Yeraltı Şehri'ne ziyaretçi ilgisi - - Son Dakika
Güncel

Kaymaklı Yeraltı Şehri'ne ziyaretçi ilgisi -

Kapadokya bölgesinde en çok ziyaret edilen mekanlardan biri olan Kaymaklı Yeraltı Şehri'ni günde ortalama 2 bin yerli ve yabancı turist ziyaret ediyor.

23.08.2014 15:35

Kapadokya bölgesinde en çok ziyaret edilen mekanlardan biri olan Kaymaklı Yeraltı Şehri'ni günde ortalama 2 bin yerli ve yabancı turist ziyaret ediyor.

Kaymaklı Yeraltı Şehri'nin bulunduğu merkeze bağlı Kaymaklı beldesinin Belediye Başkanı Halit Elma, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yılda yaklaşık 2,5 milyon yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Kapadokya bölgesindeki tarihi yerleşimler arasında yeraltı şehirlerinin de bulunduğunu söyledi.

Milattan önce 3 binlerde sığınma amaçlı yapıldığı tahmin edilen 8 kattan oluşan Kaymaklı Yeraltı Şehri'nin Bizans ve Hititler tarafından kullanıldığını belirten Elma, yeraltı şehrinin 5 katının ziyarete açık olduğunu vurguladı.

Elma, Kaymaklı'nın Türkiye'de en çok ziyaret edilen yeraltı şehri olduğunu ifade ederek, "Yeraltı şehrini hafta içi günde 2 bin, hafta sonu ise 2 bin 500 yerli ve yabancı turist ziyaret ediyor. Yıllık ziyaretçi sayımız ise ortalama 800 bindir. Kaymaklı, Türkiye'de en çok ziyaret edilen yeraltı şehridir" dedi.

- "Yazın serin, kışın sıcak"

Kaymaklı Yeraltı Şehri'nin, Kapadokya'ya gelen turistlerin en fazla ziyaret ettiği yeraltı şehri olma özelliği taşıdığını anlatan Elma, havalandırma sisteminin bulunması, geniş mekanları ve ziyaretçilere yorulmadan gezebilme imkanı sunduğu için daha çok tercih edildiğini dile getirdi.

Elma, Kaymaklı Yeraltı Şehri'nin tamamının ziyarete açık olmadığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Yeraltı şehrinin içinde değişik şekillerde kazılmış kilise, ambar, mutfak, odalar ve ahırlar bulunuyor. Şehrin çok az bir kısmı ziyarete açık. Bu bölümlerin kapalı olmasının nedeni ise yeraltı şehrinin çevresinde göçükler bulunması. Bölgeye gelen turistler Göreme Açık Hava Müzesi, Paşabağları gibi açık alanda bulunan ören yerlerini gezdikten sonra Kaymaklı'ya gelirler. Tabi yaz aylarında sıcak havadan etkilenen turistler, serin olan yeraltı şehrimize geldiklerinde uzun süre vakit geçirmek istiyorlar. Çünkü doğal kaya yapısından dolayı yeraltı şehrinin içindeki ısı yaz kış sabittir. Ondan dolayı burası yazın sıcaktan, kışın da soğuktan etkilenen turistler için geçmişte olduğu gibi iyi bir barınak oluyor."

Kaymaklı Yeraltı Şehri'nin çevresinin düzenlenmesi amacıyla başlatılan projenin devam ettiğini de belirten Elma, canlandırma projesi çalışmalarının da sürdüğünü sözlerine ekledi.

Kaymaklı Yeraltı Şehri\'ne ziyaretçi ilgisi -
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kaymaklı Yeraltı Şehri'ne ziyaretçi ilgisi - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement