Kentsel Dönüşüm Rüzgarı İstanbul'u Sardı - Son Dakika
Güncel

Kentsel Dönüşüm Rüzgarı İstanbul'u Sardı

Kentsel Dönüşüm Rüzgarı İstanbul\'u Sardı

Olası İstanbul depreminin en az hasarla atlatılmasını sağlamak amacıyla başlatılan 'kentsel dönüşüm' rüzgarı İstanbul'un birçok ilçesini baştan yaratacak.

22.05.2013 17:04  Güncelleme: 17:06

Zeytinburnu, Kağıthane, Bağcılar, Esenler, Şişli, Bayrampaşa, Pendik, Kartal, Üsküdar, Sarıyer, Kadıköy, Küçükçekmece ve Çekmeköy gibi ilçelerde depreme dayanıksız binaların yıkımına başlandı. Hatta kentsel dönüşüm kapsamında inşa edilip teslim edilmeye başlanan konutlar da var. Uzmanlara göre yenilenen ilçelerde inşaatların tamamlanıp tüm sosyal olanakların da devreye girmesiyle beraber fiyatlar dudak uçuklatacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hedefi 2013 yılı sonuna kadar 200 bin, 2014 yılı sonuna kadar ise 400 bin bağımsız konut ve işyerinin dönüşümünü başlatmak.

FİKİRTEPE'DE START VERİLDİ

İstanbul'un yenilenme hakeretinin en önemli parçalarından biri, Kadıköy'ün dönüşümü olarak kabul ediliyor. Kentsel dönüşümün mimarlarından Anka Yapı, Fikirtepe'nin ilk yenilenme projesinin startını verdi. 'EvimKadıköy' ismi verilen dev proje için 1.600 hak sahibiyle tek tek görüşülüp anlaşma yapıldı. Ortaklıklarla beraber toplam 1.600 kişiye 1.200 civarında daire verildi. Projedeki toplam daire sayısı ise 2.400 olarak belirlendi. Ayrıca 200 dükkan ve 400 ofisin yer aldığı proje üç etaptan oluşuyor. İlk etapta 550 konut satışa sunulduğu EvimKadıköy'de minimum metrekare satış fiyatı 4.800 TL.

Dönüşüm sürecini değerlendiren Hurriyetemlak.com Genel Koordinatörü Ahmet Kurşunlu, "İstanbul'da satılık konutların yıllık fiyat artışı yüzde 12'yi buldu. Dönüşümün hızlanması ve yeni konutların inşa edilmesiyle beraber bu artış yüzde 50'lere ulaşacaktır. Önümüzdeki 5 yıl içinde İstanbul'da konut fiyatları dünya metropolleriyle yarışacak." diyor. Hurriyetemlak.com ve Realty World işbirliğiyle hazırlanan Emlak Endeksi'nden alınan verilere göre; şimdiden, kentsel dönüşümün başladığı Zeytinburnu, Bağcılar, Esenler, Kartal ve Sarıyer gibi bölgelerde konut ve arsa yıllık artışı yüzde 20'nin üzerinde. Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay'ın vatandaşla anlaşmaya varıldığında dönüşümün 36 ay içinde tamamlanacağını açıkladığı Küçükçekmece'de ise yıllık artış yüzde 36'ya ulaştı.

TÜM İLÇELERDE ÇALIŞMALAR HIZ KAZANDI

Çiçeği burnunda ilçe Çekmeköy'de askeri lojmanlar Türkiye'de ilk defa gerçekleştirilen patlatma yöntemiyle yıkıldı. TOKİ'nin çalışmalarını sürdürdüğü bölgede yükselen yeni binalar, bölgedeki eski ev sahiplerini cezbediyor. Halk müteahhitlerle anlaşmaya sıcak bakıyor. 2012 yılının Nisan ayında dönüşüme başlayanan Bayrampaşa'da ise 6 blok ve 28 konut yıkılarak 100 kişinin yeni evlere kavuşmasını sağlayacak proje tamamlanmak üzere. Sıra çok yakında temellerin atılacağı açıklanan eski Bayrampaşa Cezaevi alanında. Bölgeye 2 bin 500 civarında konutun yapılacağından söz ediliyor.

Üsküdar'da kentsel dönüşüm Acıbadem mahallesinde Acıbadem Caddesi üzerinde başladı. Lokal olarak kentsel dönüşüm çalışmalarının devam ettiği Bağcılar'da farklı mahallelerden 6 alan kentsel dönüşüm bölgesi olarak belirlendi. Şişli'nin kentsel dönüşüme ihtiyacı olan gecekondu bölgeleri arasında Kuştepe, Ayazağa Köyü yer alıyor.

Ekim ayında dönüşümün başladığı Esenler'de şu anda ilçenin 6 farklı noktasında Havaalanı, Tuna, Turgutreis, Oruçreis, Çiftehavuzlar Mahalleleri ile Dörtyol Meydanı'nın da içinde bulunduğu Menderes Mahallesi'nin bir bölümünde çalışmalar yapılıyor. 2004 yılında bu yana ilçedeki bina stoğunun yüzde 25'i yerinde dönüşümle yenilenen Kağıthane'de ise biri fabrika/sanayi alanlarının dönüşümü, ikincisi gecekondu önleme bölgelerinde toplu konut alanları diğeri de ada bazlı yerinde dönüşüm şeklinde gerçekleşiyor.

Anadolu Yakası Mikro Bölgeleme Raporu doğrultusunda öncelikle zemin sınıflaması yapılan Pendik'te nerelerin zemin açısından riskli, nerelerin önlem alınması gereken, nerelerin yapı yapılmasına uygun alanlar olduğu yönündeki çalışmalar tamamlandı. 1999 Marmara depreminden sonra pilot bölge ilan edilen Zeytinburnu'nu da 1500 bina deprem yönetmeliklerine uygun olarak yıkılıp yeniden yapıldı.

RİSKLİ ALANLAR BELİRLENDİ

Kartal'da özellikle Yakacık Yeni Mahalle'de ve Soğanlık Yeni Mahalle'de yerinde dönüşüm gerçekleştirildi. Sarıyer'de ise farklı bir dönüşüm gerçekleşiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun 2. nci maddesine göre olmamasına rağmen Derbent ve FSM (Fatih Sultan Mahallesi-Armutlu) mahalleleri riskli alan ilan edildi.

Gaziosmanpaşa'da da geçtiğimiz Nisan ayı içinde yıkımlar başladı. Bu bölgede anlaşma yapma aşamasında olan bazı geliştirici firmalar bulunuyor. Gaziosmanpaşa ilçe sınırları içinde 11 adet riskli alan tespiti yapılarak Resmi Gazete'de yayınlandı. Bu bölgeler içerisinde; Merkez mahallesi, Pazariçi mahallesi - Kuzey ve Güney Bölgeleri, Sarıgöl - Merkez mahallesi, Bağlarbaşı mahallesi, Yen, Mahalle, Yıldız Tabya mahallesi - Doğu ve Batı Bölgeleri, Kazım Karabekir - Fevzi Çakmak mahalleleri, Barbaros Hayrettin Paşa - Karadeniz - Karayolları mahalleleri ve Mevlana mahallesi bulunuyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Kentsel Dönüşüm Rüzgarı İstanbul'u Sardı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement