Kıbrıs'ta Kayıp Şahış Komitesi'nin Çalışmaları - Son Dakika
Güncel

Kıbrıs'ta Kayıp Şahış Komitesi'nin Çalışmaları

Kıbrıs'taki Kayıp Şahıslar Komitesi'nin Kıbrıslı Türk Üyesi Gülden Plümer Küçük, komite tarafından yapılan kazılarda şu ana kadar bin 61 kayıp şahsın cesedine ulaşıldığını açıkladı.

01.02.2016 17:04

Kıbrıs'taki Kayıp Şahıslar Komitesi'nin Kıbrıslı Türk Üyesi Gülden Plümer Küçük, komite tarafından yapılan kazılarda şu ana kadar bin 61 kayıp şahsın cesedine ulaşıldığını açıkladı.

Küçük, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, kazı programı ve kazma kapasitesi göz önüne alındığında, projenin hayata geçirildiği 2006'dan bu yana yılda ortalama 100 ila 120 yerin kazıldığını dile getirdi.

Kazılara, 9 ekiple adanın hem güney hem de kuzeyinde devam edildiğini ifade eden Küçük, "Komite tarafından yapılan kazılarda şu ana kadar bin 61 kayıp şahıs çıkarıldı. Bunların 700'e yakını kimliklendirilerek ailelerine teslim edildi" dedi.

"Kazı başarı oranı yüzde 20-25"

Küçük, kazı yerlerindeki tam gömü noktasını bulmanın kolay bir iş olmadığına işaret ederek, "Şahit, 'Bu arazide birisi gömülüdür' dediğinde, aynı arazide 3-4 yer kazıyoruz. Bu nedenle kazı başarı oranı yüzde 20-25 kadar" şeklinde konuştu.

Kayıp Şahıslar Komitesi'nin 2015 yılında iki büyük gömü yeri açtığını hatırlatan Küçük, bunlardan birinin Lefkoşa'da hapishane civarındaki askeri kontrollü bölgede, 36 Kıbrıslı Rum askerinin kalıntılarına ulaşılan kazı noktası olduğunu kaydetti.

Diğer büyük kazı alanının ise Muratağa ve Sandallar köylerine ait 89 Kıbrıslı Türkün cesedinin bulunduğu gömü yeri olduğunu dile getiren Küçük, 2015 yılında buradan da ilk etapta 50 kişinin bedenlerinin çıkarıldığını bildirdi.

Küçük, Kayıp Şahıslar Komitesi'nin görev yönergesinde, listedeki tüm kayıpların gömü yerlerinin bulunup ortaya çıkarılmasının yer aldığını söyleyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"1981-1995 yılları arasında her iki tarafın otoriterleri, 14 sene süren görüşmeler sonucu resmi kayıp listelerinde anlaştılar. Bu listede Muratağa, Atlılar ve Sandallar'da öldürülerek gömülen insanların yanı sıra 1963'te Ayvasıl'da öldürülüp oraya gömüldükten sonra çıkarılarak Tekke Bahçesi'ne gömülen insanlar da vardır. Muratağa, Atlılar ve Sandallar'da öldürülen insanların toplu mezarlarında bilimsel bir kimliklendirme yapılmadığı için açılıp toplu olarak gömülmüşlerdir. Bu insanların hem kimliklendirilmesi hem de tek tek bir mezara sahip olmaları aileleri için büyük önem arz etmektedir."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kıbrıs'ta Kayıp Şahış Komitesi'nin Çalışmaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement