Kim Yong Moon'dan 'Totemler Kapadokya'da Sergisi - Son Dakika
Güncel

Kim Yong Moon'dan 'Totemler Kapadokya'da Sergisi

Kim Yong Moon\'dan \'Totemler Kapadokya\'da Sergisi

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi Sarnıç Galeriler Totemler Kapadokya'da sergisine ev sahipliği yapıyor.

29.03.2013 07:54

Seramikler: Kim Yong Moon

Fotoğraflar: Ahmet ÖZYURT

Kore Cumhuriyeti Büyükelçiliği tarafından düzenlenen 2013 Kore Kültürü Tanıtım Yılı kapsamında İstanbul'daki ilk etkinlik Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi Sarnıç Galeriler 'de yer alıyor.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi Sarnıç Galeriler TOTEMLER KAPADOKYA'DA sergisine ev sahipliği yapıyor.

Kore Cumhuriyeti Büyükelçisi LeeSangkyu ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Yalçın Karayağız ev sahipliği ve katılımıyla 29 Marttarihinde açılacak sergi kapsamında Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'de davetli profesör olarak çalışmalarını sürdüren çömlek ustası Kim Yong Moon'un Kapadokya'dan iham alarak yaptığı totemler yer alıyor.

Totemler, Kapadokya'ya götürülerek burada Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi'nde Fotoğraf Video Bölümü Öğretim Görevlisi olarak görev yapmış olan fotoğraf sanatçısı Ahmet Özyurt tarafından fotoğraflandı.Sergi, Kim Yong Moon tarafından özgün yorumla gerçekleştirilmiş totemler ve bu eserlerin fotoğraflarından oluşuyor.

Çömlek ustası Kim Yong Moon, 2010 Eylül ayından beri Türkiye'de davetli profesör olarak geldiği Hacettepe Üniversitesi'nde geleneksel Kore odun fırını kurup, öğrencilere Kore Maksabali (Kore'nin geleneksel çömleği) sanatını öğretiyor ve Kore kültürünün tanıtılmasına katkıda bulunuyor.

Kapadokya'dan ilham aldı

Sanatçı, 'Totemler Kapadokya'da' sergisinin oluşum öyküsünü şöyle anlatıyor: "Kapadokya üç milyon yıldır volkanik patlamalarla şekillenen kırmızımsı kahverengi, beyaz, turuncu renklerdeki volkanik tüflerin jeolojik oluşumunun kat kat yığılarak uzun yıllar yağmur ve rüzgarlarla şekillenen Tanrı'nın yaptığı heykeller ve böyle eksantrik şekillerle dolu. Bir gün Kapadokya'da gezerken Tanrı'nın yarattığı bu heykellerin cazibesine kapılıp deli gibi çalışmaya başladım ve orası benim için bir masal oluverdi. Kapadokya şekillerine benzeyen totemler yaptım. Dahası, Kapadokya eskiden İpek Yolu'nun geçtiği, develerin gösterişli geçit törenine sahne olan bir yer, o zamanların bu hallerini gözümde canlandırarak totem eserlerim şekillendi. Bu serginin Kore Cumhuriyeti Büyükelçiliği ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nin ev sahipliğinde düzenlenmesinden büyük sevinç duyuyorum."

İlk kez 21 Aralık 2012 – 10 Mart 2013 tarihleri arasında Ankara'da Kore Büyükelçiliği'ne bağlı Kore Kültür Merkezi'nde sergilenen fotoğraflar ve totemler 29 Mart – 30 Nisan 2013 tarihleri arasında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi Sarnıç Galeriler'de sanatseverlerle buluşacak.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Kim Yong Moon'dan 'Totemler Kapadokya'da Sergisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement