Günümüzde her gün gelişen ve çeşitlenerek artan iletişim araçlarının, çok az eğitimli kişilerin bile silah, zehir, uyuşturucu ya da patlayıcı yapımına ait bilgilere kolaylıkla ulaşabilmelerini sağladığı belirtildi. Kimyagerler Derneği'nden yapılan açıklamada, "Toplum hayatını tehlikeye atan bu tür durumların devlet tarafından hazırlanacak gerekli yasa ve mevzuatlarla önlenmesi gerekir" denildi.
Kimyagerler Derneği Yönetim Kurulu adına yapılan açıklamada, bugün patlayıcı yapımında kullanılacak malzemeleri, bu ürünleri satan firmaların neredeyse tamamından ayrı ayrı satın alıp, küçük bir kap ve deney düzeneğiyle patlayıcı haline getirmek ya da uyuşturucu imal etmenin mümkün olduğu belirtilerek, "Kimyagerler Derneği olarak, ülkemizde herhangi bir silah, uyuşturucu, zehir veya patlayıcı imalatında kullanılabilecek madde ve malzemelerin uzman olmayan ve kimyayla ilişkili bir kurum/firmada çalışmayan kişilerce kolayca temin edilmemesi için gerekli önlemlerin alınması gerektiği görüşündeyiz" ifadelerine yer verildi.
İki farklı kimyasal madde birbiriyle muamele edildiğinde, ayırma teknikleriyle ayrılabilecek bir karışım oluşabileceği gibi, maddelerin reaktif özelliklerine bağlı olarak, bazen doğrudan, bazen de ısı, ışık, katalizör gibi bir dış etkiyle özellikleri tamamen farklı yeni ürün veya ürünler de meydana gelebileceği kaydedildi.
Açıklamada, günlük hayatımızda kullandığımız on binlerce kimyasal maddenin bu tür kimyasal reaksiyonlarla elde edilebileceğine dikkat çekilerek, kimyasal reaksiyonlarda her zaman yararlı maddelerin oluşmadığı, zararsız veya kısmen zararlı iki maddenin de çok zararlı bir maddeye de dönüşebileceği, kötü amaçlı kişilerin bu tür kimyasal reaksiyonları, başta terör olmak üzere her türlü gayrimeşruamaç için kullandıkları ifade edildi. Bazı batı ülkelerinde herhangi bir profesyonel kimyacının bile araştırma amacıyla da olsa istediği yerden, istediği şekilde, istediği kimyasalı temin edemeyeceği vurgulanan açıklamada, "Bu ülkelerde kimyasal satışları ilgili kişiye ancak enstitü, şirket, üniversite üzerinden bir hesap açılmak kaydıyla yapılmaktadır. Ülkemizde, stratejik bazı kimyasallar ve izotopça zenginleştirilmiş maddelerin kontrolü hariç, diğer kimyasalları merkezi olarak takip edecek bir kontrol mekanizması bulunmamaktadır. Bu bakımdan, devletimizin terör ve uyuşturucu ile hayati değerde mücadele yürüttüğü ülkemizde; silah, uyuşturucu, zehir veya patlayıcı yapımında kullanılma ihtimali bulunan kimyasal madde ve malzemelerin dolaşımı ve kullanımında bir kayıt sisteminin getirilmesi ve bunların disiplin altına alınmasında yüksek kamu yararı olduğunu düşünmekteyiz" denildi.
Bugün bu sorunun en yaygın karşılaşılan ve can yakan yönünün el yapımı patlayıcılar (EYP) olduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Devletimizin çeşitli kurumlarının yazılı raporları dikkate alınmış ve nihayet gübre satışı ve transferine denetim getirilmiştir. Ancak, kimyasal satıcısı lisanslarının yeniden gözden geçirilmesi ve lisanssız kişi ve kuruluşlara kimyasal satışının gerçekleştirilmemesi çok önemlidir. Gübre dahil her türlü kimyasal satışı için, son kullanıcı ve güzergah takibi yapılması amacıyla Elektronik Kimyasal Takip Sistemi acilen devreye alınmalı ve kullanıcı veri tabanı doğru bir şekilde oluşturulmalıdır. Kimyagerler Derneği olarak bu uygulamanın, ülkemizin kamu güvenliği ve düzeni için hayati öneme haiz olduğu görüşündeyiz." - İSTANBUL
Son Dakika › Güncel › Kimyagerler Derneği'nden Açıklama: 'Kimyasalların Serbest Dolaşımı Önlenmelidir' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?