Kırgız Sanatçı "Göçebe Tahtı" Yaptı - Son Dakika
Güncel

Kırgız Sanatçı "Göçebe Tahtı" Yaptı

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: - Ressam ve ahşap oyma ustası Alican Amantayev'in açıklaması- Tahttan detaylar- Turistlerin tahta ilgi göstermesi Kırgız sanatçı "göçebe tahtı" yaptı- Ressam ve ahşap el oyma ustası Amantayev'in, kurumuş ağaç kökünden yaptığı "göçebe tahtı" görenlerin ilgisini çekiyor NEZİR ALİYEV - Kırgızistan'da ressam ve ahşap oyma ustası Alican Amantayev'in, kurumuş ağaç kökünden yaptığı ve hayvan figürleriyle süslediği "göçebe tahtı" görenlerin ilgisini çekiyor.

28.12.2015 21:14

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: - Ressam ve ahşap oyma ustası Alican Amantayev'in açıklaması- Tahttan detaylar- Turistlerin tahta ilgi göstermesi Kırgız sanatçı "göçebe tahtı" yaptı- Ressam ve ahşap el oyma ustası Amantayev'in, kurumuş ağaç kökünden yaptığı "göçebe tahtı" görenlerin ilgisini çekiyor NEZİR ALİYEV - Kırgızistan'da ressam ve ahşap oyma ustası Alican Amantayev'in, kurumuş ağaç kökünden yaptığı ve hayvan figürleriyle süslediği "göçebe tahtı" görenlerin ilgisini çekiyor.Göçebe yaşamından 100 yıl önce vazgeçmesine rağmen, halkının göçebe kültürüne ve geleneklerine bağlılığı ile bilinen Kırgızistan'da, tarihte hükümdarların kullandığı düşünülen tahtların en büyüğünü simgeleyen "göçebe tahtı", tatil merkezi Issık Göl'de bir otelin avlusunda kurulan çadırda sergilenmeye başladı.Sanatçı Amantayev, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 700 kilogram ağırlığında, 3 metre yüksekliğinde olan "göçebe tahtı"nı, tahminen 100 yıllık bir kurumuş ağaç kökü üzerinde 4 aylık çalışmayla yaptığını söyledi.Oyma sanatını, babası Turgunbay Amantayev'den öğrenen Amantayev, köyünde büyük bir ağaç kökü görünce, Orta Asya'da binlerce yıl öncesine dayanan Türk kültürününe saygısını göstermek için "ciddi ve büyük" bir eser yapmaya karar verdiğini anlattı.Amantayev, atalarının göçebe kültüründen geldiğini anımsatarak, "Ata dedelerimiz, sürekli göçer halinde yaşadıkları için şehirler inşa etmemiş. Bu nedenle, bugün o dönemin hükümdarına ait bir taht örneği bile yok. Fakat, hükümdarlara ait mutlaka bir taht vardı. Tahtların bugünlere kalmamasını, ağaçtan yapılmış olmaların bağlıyorum. Köyümde bu kökü gördüğümde böyle taht yapma düşüncesi aklıma geldi" diye konuştu.Kurumuş karaağaç kökünü tahta dönüştürürken, bazı bölümlerinde simetriyi yakalamak için dağlarda yetişen ve konar göçer kültürlerde önemli yere sahip ardıç ağacı kullandığını ifade eden Amantayev, ağaç kök uçlarında da Türk tarihinde önemli yer tutan parası geyiği, boynuzlu koyun, kartal, at ve antilop figürleri oyduğunu dile getirdi.Türk atalarının böyle tahtlarda oturduğunu hayal ettiğini söyleyen Amantayev, tahtın sağ kolçağına gücü ve cesareti temsil eden boynuzlu koyunu, sol kolçağına da yırtıcı hayvanların arasında yükseklerde yaşayan parsın figürünü yaptığını kaydetti."Heybetli" görünüşüyle dikkat çeken tahtın yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çektiğini belirten Amantayev, büyük emek sarfederek yaptığı tahtı satmak gibi niyetinin olmadığını vurguladı.Amantayev, "Göçebe kültürünün sembolünü ortaya koydum. Bu tahtı yapmakla birlikte, bu tahtın tarihini de oluşturdum. Bunu satmaya niyetim yok. Fakat ikinci bir taht yaparsam onu satışa çıkarırım. Bu tahta bugüne kadar en yüksek teklifi bir Kazak turist verdi. Bana 10 bin dolar teklif gelmişti. Ben yine de satmamıştım" dedi.

Kırgız Sanatçı "Göçebe Tahtı" Yaptı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kırgız Sanatçı 'Göçebe Tahtı' Yaptı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement