Kırgızistan'da Kanadalı Şirketin İşlettiği Altın Madeni - Son Dakika
Güncel

Kırgızistan'da Kanadalı Şirketin İşlettiği Altın Madeni

Kırgızistan\'da Kanadalı Şirketin İşlettiği Altın Madeni

Hükümet ortağı Ata Meken Partisi Genel Başkanı Tekebayev, Kumtor altın madeni anlaşmazlığında çözüm için Kanada'ya gidecek

13.11.2013 00:53

Kırgızistan'da hükümet ortaklarından Ata-Meken Partisi Genel Başkanı Ömürbek Tekebayev, Kumtor altın madenini işleten Centerra Gold şirketi ile görüşmek için Kanada'ya gidecek.

Tekebayev, basın toplantısında, Kırgızistan'daki Kumtor altın madenini işleten Kanadalı Centerra Gold şirketi ile madenden elde edilen gelir üzerine yaşanan anlaşmazlığı çözmek için Kanada'ya bir günlük ziyarette bulunacağını bildirdi.

Toronto'da bulunan Uluslararası Şeffaflık Örgütünü de ziyaret edeceklerini belirten Tekebayev, hükümet ile Centerra Gold arasındaki müzakerelerin tamamlanmasına bir ay kaldığını, uzlaşma sağlanamaması durumunda hükümetin madeni kamulaştırılacağını veya anlaşmayı tek taraflı fesh edeceğini söyledi.

Tekebayev, madenin kamulaştırılmasını destekleyeceklerini vurgulayarak, "Kumtor altın madeni, halka aittir. Madenden elde edilen gelirin tamamı Kırgızistan'a aittir. İktidar, madeni kamulaştırmalıdır. Kanada'ya gittiğimizde bunları anlatacağız" diye konuştu.

Kırgizistan hükümeti yetkilileri ile Centerra Gold yöneticileri arasında geçen hafta 3 gün boyunca Bişkek'te gerçekleştirilen görüşmelerden sonuç alınamamıştı.

Hükümet, Kumtor gelirinin yüzde 67'sinin ülkeye verilmesini isterken, Centerra Gold yöneticileri buna sıcak bakmıyor ve kamulaştırma kararının uygulanması durumunda hükümeti dava edeceklerini belirtiyor.

Hükümetin müzakere yoluyla uzlaşma için verdiği süre 23 Aralık'ta dolacak.

Kanadalı şirket ile hükümet arasındaki anlaşma, 2003'te Askar Akayev ve 2009'da Kurmanbek Bakiyev hükümetleri döneminde yenilenmişti.

Bu arada, Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada Başbakan Cantoro Satıbaldiyev'in 12 Kasım Salı günü tedavi için Moskova'ya gittiği bildirildi. - Bişkek

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kırgızistan'da Kanadalı Şirketin İşlettiği Altın Madeni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement