Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, Bakanlar Kurulunun Sur'da "acele kamulaştırma" kararı almasına tepki göstererek, "Bu Suriçi'nin tamamına el koyma kararıdır. İlçenin yüzde 82'sine el koymak akıl alacak bir durum değil, hukuksal mücadele başlatacağız" dedi.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, Bakanlar Kurulunun Resmi Gazete'de yayımlanan Sur'da "acele kamulaştırma" kararını değerlendirdi. Suriçi'nde toplam 7 bin 714 parsel olduğunu, 6 bin 300 parselde kamulaştırma öngörüldüğünü kaydeden Gültan Kışanak, "Bu Suriçi'nin yüzde 82'sine tekabül ediyor. Geri kalan yüzde 18'lik kısım ise TOKİ'nin daha önce kentsel dönüşüm kapsamında kamulaştırdığı alanları ve bazı caddeleri kapsıyor, bu nedenle kapsama alınmamış. Yani aslında Bakanlar Kurulunun aldığı karar gerçek anlamda Suriçi'nin tamamına el koyma kararıdır" dedi.
"Acele kamulaştırma kararı" denilerek durumun vahametinin hafifletilmeye çalışıldığını belirten Kışanak, Kamulaştırma Kanununun 27. maddesine dayanılarak alınan kararın normal bir kamulaştırma olmadığını, el koymayı öngördüğünü söyledi. Kışanak, bunun hukuki bütün mücadele yollarını da büyük ölçüde tıkanmayı öngören bir karar olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Devlet, Suriçi'nde halkın malına mülküne el koymak için bir karar almıştır. Bu büyük bir yanlış, bu yanlıştan mutlaka dönülecektir. Bu yanlışı ne Diyarbakır ne Suriçi'ndeki mülk sahipleri ne vicdanlar ne de hukuk kabul eder. En nihayetinde hukuk çerçevesinde mülkiyet hakkı en dokunulmaz haklardan birisidir. İnsanların mülküne bir sabah kalkıp 'ben el koydum' diyemezsin. Hukuki olarak da son derece problemli bir karar. Eminim bu karar değişecek, değişmesi içinde herkes elinden geleni yapacak."
"PAZARLIK ŞANSI BIRAKILMADI"
Kamulaştırma kararıyla mülk sahibi vatandaşa pazarlık etme şansı bırakılmadığını dile getiren Kışanak, bu nedenle alınan kararın Türkiye'de şimdiye kadar alınmış ve uygulanmış diğer kamulaştırma süreçlerine benzemediğini, halkın özel mülkiyet hakkını ortadan kaldıran, gasp eden bir durum yaşandığını savundu. Suriçi'nde büyükşehir belediyesine ait mülklere bile kamulaştırma kararı çıkarıldığını anlatan Kışanak, Meclis kararıyla Sur Belediyesine tahsis edilen Sur Belediyesi binası, Cemilpaşa Konağı ve belediye ait yeşil alanların da bu kapsama alındığını belirtti.
"İBADETHANELER İÇİN DE AYNI DURUM"
Kışanak, kamuya ait bir mülkün başka bir kamu kurumu tarafından kamulaştırılamayacağını belirterek "Bu kabul edilebilir bir karar değil. İbadet alanlarını bile kamulaştırmışlar. Herhangi bir hukuk devletinde, hiç kimsenin söylemeye bile cesaret edemeyeceği kadar büyük bir yanlıştır. Yani ibadet alanlarını nasıl kamulaştırabilirsiniz. Bu akıl alacak bir durum değil" ifadelerinde bulundu.
"HUKUKİ MÜCADELE BAŞLATILACAK"
Aklın toptan rafa kalktığı, ağanın marabasına "çık git bu köyden" dediği bir durum yaşandığını ileri süren Kışanak, burada devlet, hukuk ve adalet gibi bir sistemden bahsedilemeyeceğini söyledi.
Kışanak, sivil mimari, tescilli yapı ve kamu binaları ayrımı yapılmadan Suriçi'nin tamamının kamulaştırma kapsamına alındığını vurguladı. Kışanak, karardan Suriçi'nde yaşayan 55 bin kişinin ve esnafın etkileneceğini belirterek sözlerini şöyle tamamladı:
"Cemil Paşa Konağı, belediyemiz tarafından kamulaştırılan ve restorasyonu yapılan Kent Müzesi olarak hizmet veren bir kurum. Postaneyi, Kent Müzesini, camiyi, kiliseyi ve belediye binasını aldım' diyen bir devlet akılsızlığı var. Böyle bir şey olamaz. Bu yanlıştan mutlaka dönülecektir." - DİYARBAKIR
Son Dakika › Güncel › Kışanak'tan 'Sur'da Kamulaştırma' Kararına Tepki - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?