Kitap - Yerinden Edilenlerin Coğrafyaları Filistin Köy Tarihleri - Son Dakika
Güncel

Kitap - Yerinden Edilenlerin Coğrafyaları Filistin Köy Tarihleri

Koç Üniversitesi Yayınları (KÜY), Antropoloji ve Tarih kategorisinde Yerinden Edilenlerin Coğrafyaları: Filistin Köy Tarihleri adlı kitabı yayımladı.

20.01.2016 16:55  Güncelleme: 16:56

Koç Üniversitesi Yayınları (KÜY), Antropoloji ve Tarih kategorisinde Yerinden Edilenlerin Coğrafyaları: Filistin Köy Tarihleri adlı kitabı yayımladı. Georgetown Üniversitesi Dışişleri Fakültesi Öğretim Üyesi Rochelle A. Davis'in kaleme aldığı kitap, Hayrullah Doğan tarafından Türkçeye kazandırıldı. Akademik literatüre katkıda bulunacak olan kitap, akademisyenlerin yanı sıra akademisyen olmayanların da okuyabileceği bir üslupla kaleme alındı. Kitap, Filistin'deki köylerin ve onların tarihlerinin nasıl da insanların bugünkü hayatlarının bir parçası haline geldiğini inceliyor. Çok alanlı araştırma çalışmasına dayanan kitap, 1948'deki savaştan bu yana köyün, insanların hayatında oynadığı rolleri irdeliyor.

Koç Üniversitesi Yayınları (KÜY) tarafından yayımlanan, Georgetown Üniversitesi Dışişleri Fakültesi Öğretim Üyesi Rochelle A. Davis'in yazdığı ve Hayrullah Doğan'ın Türkçeye kazandırdığı Yerinden Edilenlerin Coğrafyaları: Filistin Köy Tarihleri kitabı raflardaki yerini aldı.

Tarih ve Antropoloji kategorisinde yayımlanan kitap, ağırlıklı olarak etnografik araştırmalara ve köy kitaplarına dayanan Filistin Köy Tarihleri, bölgede tarihin nasıl yazıldığını, kaydedildiğini ve tartışıldığını inceliyor. Yok edilen Filistin köylerinin ve onların tarihlerinin, Filistinli mültecilerin bugünkü hayatlarını nasıl etkilediğini gösteriyor. Rochelle A. Davis, köy tarihlerinin ve köy kitaplarının bugün Filistinliler için ne ifade ettiğini ve verdikleri mücadelenin neresinde yer aldığına ilişkin sorulara yanıt arıyor.

1948 Arap- İsrail Savaşı sonucunda Filistin'de yaşayan binlerce Arap yerinden oldu, onlarca köy yok edildi. Filistinlilerin önemli bir kısmı Lübnan, Suriye, Ürdün, Mısır ve Gazze Şeridi'nde mülteci statüsünde yaşamaya başladı. Filistinliler tüm bu olayları nekbe (felaket) olarak adlandırdı. Nekbe sürecinde boşaltılan ve büyük ölçüde yok edilen 400'ü aşkın Filistin köyü hakkında 120'den fazla "köy anma kitabı" yayımlandı. Bugün bu kitaplar, Filistinlilerin yaşadığı bu köylerin bir zamanlar haritada var olduğuna dair kanıt dosyalar olarak sunuluyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Kitap - Yerinden Edilenlerin Coğrafyaları Filistin Köy Tarihleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement