Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri'nden Vatandaşlara Uyarı - Son Dakika
Güncel

Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri'nden Vatandaşlara Uyarı

Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri\'nden Vatandaşlara Uyarı

Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Salih Orakçı Gemi Kazalarıyla İlgili Yaptığı Konuşmada Bütün İşin Kaptanda Bittiğini Belirterek, "Vatandaşların Bir Olumsuzluk Olması Halinde 'Alo 151' Kıyı Emniyetini Arayarak Bindikleri Feribot ve Teknenin Kaptanını Şikayet Etmesi Gerekiyor. Kıyı Emniyeti, Kaptanlar Hakkında Gerekli İşlemi Yapacaktır" Dedi.

21.08.2007 16:59

Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Salih Orakçı gemi kazalarıyla ilgili yaptığı konuşmada bütün işin kaptanda bittiğini belirterek, "Vatandaşların bir olumsuzluk olması halinde 'Alo 151' kıyı emniyetini arayarak bindikleri feribot ve teknenin kaptanını şikayet etmesi gerekiyor. Kıyı emniyeti, kaptanlar hakkında gerekli işlemi yapacaktır" dedi.

Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Salih Orakçı, son günlerde İstanbul'da yaşanan kazalarla ilgili İHA ekibinin sorularını yanıtladı. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nün 5 ana görevi olduğunu söyleyen Orakçı, "Bunlar seyir yardımcılar, fenerlerin bakımı, kurtarma römorklarının ve hızlı arama kurtarma botlarıyla arama kurtarma çalışmaları, haberleşme hizmetleri, gemi kurtarma ve can kurtarma hizmetleri ve Türk boğazlarında gemi trafiği hizmetleri. Öte yandan

dalgıçlık hizmetleri de veriyoruz" diye konuştu.

Kendi verdikleri haberleşme sisteminin antenlerin antenleri görmesiyle yapıldığını söyleyen Orakçı, "Bu sistemi depremde de kullanacağız. 85 adet fenerin uzaktan kumandayla kumanda edilmesi şu anda test aşamasında. 1979-1994 yıllarında 2 büyük gemi kazasının ardından çok çeşitli projeler yapıldı. Şimdi de bu sene bir de gelecek sene olmak üzere 'Sisi 2' söndürme botları alacağız. Bunlar saat 7 bin 200 metre küp su pompalıyor" şeklinde konuştu.

Kış aylarının gelmesiyle gemi kazalarının artığına değinen Orakçı, "Gemi limanda batar, bu yüzden gemi kaptanın tedbir alması gerekir. İhtiyatlı tedbirli kaptan gibi davranması gerekir. Tüm tedbiri kaptan aldıktan sonra liman otoriteleri de gemiyle ilgili gereken incelemeleri yapmalı. Kaptan harici gemi personeli de çok önemli personelin de kaza sonrasında nasıl davranacağını bilmesi çok önemli. Haberleşme gemi kazasında çok önemli. Kaza sonrasında bize doğru haberi vermeleri gerekir. Türk boğazında

kılavuz kaptan kullanılması oranı yüzde 44. Bu oran çok düşük. Yüzde 1.8'de eskort römorkör kullanılıyor. Bu oranda hayli düşük. Tabii ki gemi kazası olacak. İnsan hatalarında meydana gelen kazalar yüzde 85'e kadar uzandı. Ama bu kazalara 2 yılda çok düştü. Bu gurur verici. Bizim amamız bu kazarları bindelik orana düşürmek" ifadelerini kullandı.

Son günlerde meydana gelen feribot kazarlına da değinen Orakçı, "Lokal trafik çok önemli boğazlardan yılda 55 bin gemi geçiyor. Bunların 10 bini tanker. Yani 50-55 dakikada bir tanker boğazdan geçiyor. Biz bu konuyla yerel trafik rehberi hazırladık. Buna göre feribot tekne kaptanları, asla bu büyük gemilerin önünden geçmeyecek. Onları yaklaşama mesafeleri 100 metreden fazla olacak. Gemilerin arka tarafından geçilecek. Bunlara kaptan uyduğu taktirde kaza olmaz. Bütün iş kaptanlara düşüyor. Vatandaşla bu

tür gemiye yaklaşan kaptanları 'Alo 151' kıyı emniyeti arayarak şikayette bulunabilirler. Biz de bu kaptanlar hakkında gereken işlemi yaparız. Buradan kaptanlara seslenmek istiyoruz. 2 milyon insan, yani 1.5 milyon feribot, tekne gibi deniz araçları boğazdan geçiyor. Bu ağır bir yük. Kötü bir olay yaşamak istemiyorsak. Kurallara uymamız gerekiyor" dedi.

(EY-RA-ÖZ-Y)

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri'nden Vatandaşlara Uyarı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement