Sağlık Bakanlığı Türkiye ilaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası ve Samsun Medikal Sanayi Kümelenme Derneği'nin (Mediküm) ortaklaşa düzenledikleri "KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi" kapsamında "Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Bilgilendirme Toplantısı" başladı.
Yelken Kulüp'te düzenlenen toplantıya TSO Meclis Başkanı Sedat Demirci, Mediküm Başkanı Dr. Ahmet Aydemir ve sağlık çalışanları katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Mediküm Başkanı Dr. Ahmet Aydemir, "KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi kapsamında geçen yıl hazırlanan sektör strateji raporuna göre 2005 yılında 1.27 milyar dolar olan Türkiye tıbbi cihaz pazar büyüklüğü yıllık ortalama yüzde 8.5 toplamda ise yüzde 50.36 oranında büyüyerek 2010 yılında 1.91 milyar dolara yükselmiştir. 2010 yılı itibariyle bu büyüklüğün yüzde 93.3'ü tıbbi cihaz ithalatı iken, yalnızca yüzde 6.7'si tıbbi cihaz ihracatıdır. İlgili dönemde tıbbi cihaz bakımından ihracatın ithalatı karşılama oranına bakıldığında ise 2005 yılında ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 7.5 iken bu oran 2010 yılında yüzde 11.53'e yükselmiştir. Bu olumlu gelişmeye karşın 2010 yılı itibariyle tıbbi cihaz ticaretinden kaynaklanan dış ticaret açığı 1.5 milyar dolardır ve bu büyüklük 40.6 milyar dolar olan toplam dış ticaret açığının yüzde 3.7'si gibi önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Dolayısı ile sektörün uluslararası pazarlardaki rekabetçiliğin artırılması ülke ekonomisi açısından büyük önem arz etmektedir" dedi.
Dünyada sağlık endüstrisi diğer sektörlere kıyasla daha hızlı büyüme eğilimi gösterdiğinin altını çizen Aydemir, "2012 verilerine göre dünyada medikal sanayi sektörü büyüklüğü 300 milyar dolar seviyelerine ulaşmıştır. Bu sektörün devamlı büyüyen pastasından diğer ülkeler yaptıkları ihracat ve elde ettikleri gelirle önemli oranda istifade etmektedirler. Hatta birçoğunun büyümesine ülke olarak tıbbi cihaz alımları yaparak bizde destek vermekteyiz" diye konuştu.
Medikal sağlık sektörünün Türkiye'de önemli bir faaliyet kolu olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirten Aydemir, "Nitekim sağlık endüstrisinin önemli bir girdisini oluşturan medikal sanayi sektörünün ortaya çıkarmış olduğu ekonomik değer birçok yerli ve yabancı şirketin yüksek ilgisini çekmektedir. Ancak medikal sanayi sektörüne yönelik ürün tedarikinin yüzde 85 kadarı yurt dışından ithal edilme yolu ile sağlanmaktadır. Ülkemizde sektörün daha derli toplu ve dünya standartlarında üretim yapabileceği, ilk 5 yıl içinde dünya pazarından yüzde 1 pay almayı, cari açığı azaltmayı hedefleyen ve buna ulaşabilmesi için ihtisas organize sanayi alanları gereksinimi kaçınılmazdır" şeklinde konuştu.
Mediküm Başkanı Dr. Ahmet Aydemir'in konuşmasının ardından Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Kayıt Birim Sorumlusu Ersen Ünsal, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Ulusal Bilgi Bankası Uygulamaları hakkında katılımcılara bilgi verdi. - SAMSUN
Son Dakika › Güncel › Kobi İşbirliği ve Kümelenme Projesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?